Lietā par nelikumīgu valsts valodas zināšanu tirgošanu figurē arī VISC bijušie darbinieki • IR.lv

Lietā par nelikumīgu valsts valodas zināšanu tirgošanu figurē arī VISC bijušie darbinieki

43
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Patlaban darba attiecības ar personām, par kurām KNAB sniegta informācija, ir izbeigtas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā par nelikumīgu valsts valodas zināšanu kategorijas iegūšanu pieprasījis Valsts izglītības satura centram (VISC) informāciju par trim bijušajiem ārštata darbiniekiem, LETA informēja VISC.

VISC skaidroja, ka centrā ir vērsušies KNAB pārstāvji, informējot, ka ir sākts kriminālprocess par, iespējams, izdarītām noziedzīgām darbībām – prettiesiska labuma gūšanu, kārtojot valsts valodas pārbaudes eksāmenus. KNAB ir pieprasījis dokumentus par trim bijušajiem valsts valodas komisijas ārštata darbiniekiem.

Šis notikums nekādā veidā nav traucējis VISC Valsts valodas prasmes pārbaudes nodaļas darbu un pārbaudes turpinās pēc plānotā grafika, uzsvēra VISC.

Centrā skaidroja, ka, ņemot vērā lielo valsts valodas prasmju pārbaužu skaitu gadā, centrs slēdz līgumus ar ārštata darbiniekiem par darbu izpildi. Patlaban darba attiecības ar personām, par kurām KNAB sniegta informācija, ir izbeigtas. VISC gan neatklāj, vai darba attiecības izbeigtas saistībā ar šo kriminālprocesu. Tāpat VISC nekomentē, cik ilgi šīs personas darbojās kā valsts valodas komisijas ārštata darbinieki.

Vienlaikus centrā sākta dienesta pārbaude, lai izvērtētu ierēdņu un darbinieku rīcību par valsts valodas pārbaužu procedūras nodrošināšanu, kā arī konstatētu iespējamus uzlabojumus šajā procedūrā, lai mazinātu riskus nākotnē.

Kā uzsvēra iestādē, VISC vienmēr ir pievērsis pastiprinātu uzmanību korupcijas risku novēršanai, tomēr, ņemot vērā valsts valodas pārbaužu apjomu valstī, centrs ir spiests paļauties arī uz darbinieku godprātību.

VISC ir gatavs sniegt visu iespējamo atbalstu tiesībsargājošajām institūcijām, izmeklējot šo gadījumu, un ir gatavs veikt visu nepieciešamo, lai novērstu aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām turpmāk, apliecināja centrā.

Kā ziņots, KNAB sācis kriminālprocesu par nelikumīgu valsts valodas zināšanu kategorijas iegūšanu, un šajā lietā kopumā figurē 15 personas, tai skaitā VISC darbinieki, LETA iepriekš informēja KNAB. KNAB sācis kriminālprocesu par, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā un pret pārvaldības kārtību.

Iepriekš sāktā kriminālprocesā KNAB sadarbībā ar Valsts robežsardzi aizturēja VISC darbiniekus, kuri personām, kas nepārvalda valsts valodu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību, par materiālu atlīdzību palīdzēja iegūt attiecīgu valsts valodas zināšanu kategoriju.

Šādi rīkojoties, tika nodrošināta iespēja trešo valstu personām iegūt tiesības likumīgi uzturēties Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, uzskata KNAB. Kriminālprocesā piecas personas ir atzītas par aizdomās turētajām un desmit personām piemērots statuss “persona, pret kuru sākts kriminālprocess”.

 

Komentāri (43)

traductrice 18.09.2017. 13.12

Vai atceraties to resno mūli no Liepājas, kas pamanījās iekļūt pat Saeimā, neprotot nevienu vārdu latviski (neatceros vairs vārdu) – viņam tak noteikti bija C kat.val. prasmes apliecība – interesanti, tiešām NAV iespējams noskaidrot konkrētu personu, kas pieņēma eksāmenu un izdeva apliecību???

Vai atceraties Zilupes mēru, kas mēnešiem bēguļoja no VVC inspektoriem? Gan jau arī viņam kabatā bija apliecība.

Ak, jā… toreiz, jau pasen, kad par šīm apliecībām sašūmējās pirmo reizi, attiecīgie “aizdomās turamie” apgalvoja, ka “uz eksāmena brīdi bija samācījušies, tiesa viss iekaltais no galvas izgaisis nākamajā dienā pēc eksāmena”, savukārt ierēdņi apgalvoja, ka NAV IESPĒJAMS pārbaudīt korupcijas faktu, jo tā mēdzot gadīties, ka valodu var iemācīties uz vienu dienu :)

+9
0
Atbildēt

7

    basta > traductrice 18.09.2017. 14.00

    to traductrice

    Ja pārstāsi balsot par latviešu valsts kapračiem un to kloniem, fašistiskais izdzimtenis, Liepājas resnais mūlis pakārsies, cietuma kamerā.

    Otto Ozols: Vienotība, Terehovas mafija un Satversmes Aizsardzības birojs

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/otto-ozols-vienotiba-terehovas-mafija-un-satversmes-aizsardzibas-birojs.d?id=48368797

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    basta > traductrice 18.09.2017. 16.23

    to zanE …

    Tas kroplis iestājās Vienotībā, jeb uzreiz stāsies JaunāKP?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE > traductrice 18.09.2017. 18.22

    – “Agafonovs uzskaita virkni augstāko valsts amatpersonu, kuras apciemojušas viņu. Tostarp arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

    Par notikušo tikšanos liecina virkne fotogrāfiju, preses relīze, kā arī Mūrnieces ieraksts viņas Twitter kontā: «Zilupes pilsētas mērs Agafonofa kungs, kura pilsētā skola ir aprūpēta, kā pils, bet dome mitinās nelielā mājiņā.» Taču sastapta šonedēļ, Mūrniece vairs neatceroties, kādā valodā Agafonovs runājis. Komentēt šo tikšanos nevēloties.” /tvnet.lv/

    …Broka slavē Ušakovu, Mūrniece – Agafonovu, pilnīga “Nacionālā Saskaņa”…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    basta > traductrice 18.09.2017. 16.46

    to zanE …

    No kāda daikta izzīdi, ka Vienotības draudziņam, Agafonovam un Mūrnieces kundzei varētu būt kas kopisks, ja vien tā nav Ļinda, kam patika ar pistoli skraidīt pa namu jumtiem?

    Zilupes mērs Agafonovs pametis SC par labu varas partijai http://www.irlv.lv/2014/9/15/zilupes-mers-agafonovs-pametis-sc-par-labu-varas-partijai

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE > traductrice 18.09.2017. 16.38

    …pie kuras miskastes saklausīji, ka Saeimas spīkeres draugs iestājies Vienotībā?…Tavi piebarotāji ko liek, to raksti?…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 18.09.2017. 13.23

    LTV Panorāma, latviešu žurnālists uzklausa tautas viedokli par “mabaga nepilsoņu bērnu tēmu”.

    Lūk atbildes:

    Olga Nr1 – vsje djeti dolžni imetj graždansto

    Olga Nr2 – ja ščitaju čto jeto absurd, ja dumala čto jetogo ņe možet bitj

    Jekaterina – nedavno bila v ļitve i mne stalo grustno…

    Ja nemaldos divas no viņām apgalvoja, ka esot pilsones

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE > traductrice 18.09.2017. 15.50

    …neaiztiec Zilupes mēru – viņš ar Mūrnieci no NA tik labi sapratās valsts valodā…citādi nemaz nevar būt, jo NA tik zemu nenolaistos, lai arī tet a tet sarunās sāktu runāt krievu valodā…

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

puika 18.09.2017. 13.05

Virsraksts nogalina :)

+3
-1
Atbildēt

1

    vitalisvita > puika 18.09.2017. 14.16

    Jā, virsrakstā nav runa par nelikumīgu viltotu dokumentu izsniegšanu, bet gan par “nelikumīgu valsts valodas zināšanu tirgošanu”, un tās jau ir divas stipri vien atšķirīgas nelikumības. Arī augstskolas nodarbojas ar “zināšanu tirgošanu”!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 18.09.2017. 12.49

uzvārdi te netiek minēti, bet nu jādomā, ka tie tirgotāji ir latvieši , ka tik vēl ne kādi naciķi

nu tie paši, kuri apbalvoja manfeldes virsnieku sievas – – par padokupnatiem

nu piedodiet nu atkal – nespēju nerakstīt bļedj – tādu trekni smirdīgi pretīgu – bļedj maukas tautieši -tirgoņi –

+4
-4
Atbildēt

6

    andrejs > Anonīms 18.09.2017. 13.24

    un, starp citu, neviena naciķa.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > Anonīms 18.09.2017. 13.04

    skaislei neatbildāms jautājums:

    Kas ir bijuši beidzamo 15 gadu izglītības ministri?

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ierados > Anonīms 19.09.2017. 12.32

    Kas pašiem labi noder, citiem vēl vairāk. Apaļkoki, meitenes, tirgojam tik nost. Ar ko valoda sliktāka?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 18.09.2017. 19.41

    Iepriekš sāktā kriminālprocesā KNAB sadarbībā ar Valsts robežsardzi aizturēja VISC darbiniekus, kuri personām, kas nepārvalda valsts valodu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību, par materiālu atlīdzību palīdzēja iegūt attiecīgu valsts valodas zināšanu kategoriju.

    Šādi rīkojoties, tika nodrošināta iespēja trešo valstu personām iegūt tiesības likumīgi uzturēties Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, uzskata KNAB.

    ================================

    Dārgie žurnālisti, jūs varat paskaidrot, kādā veidā kārtojot latviešu valodas pārbaudījumu var iegūt Šengenas vīzu???

    Vai nav runa par pilsonības tirgošanu TUAistiem?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 18.09.2017. 19.58

    Vai tas nav saistīts ar šo likuma robu, kuru var izmantot pilsonības tirgošanai? https://blognewsdotme.wordpress.com/2016/09/29/ka-ribena-ribinaja/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 18.09.2017. 13.16

    andrejiņ, tavi u n mani tautieši – latvieši !

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu