ANO ģenerālsekretārs aicina Irākas kurdus atteikties no neatkarības referenduma rīkošanas • IR.lv

ANO ģenerālsekretārs aicina Irākas kurdus atteikties no neatkarības referenduma rīkošanas

30
Irākas kurds tur Kurdistānas karogu pie Kurdistānas parlamenta ēkas Arbilā. Foto: AFP/LETA

Vienpusējs lēmums rīkot referendumu šobrīd novērsīs uzmanību no vajadzības cīnīties pret “Islāma valsti”

Irākas Kurdistānai vajadzētu atteikties no nodoma rīkot referendumu par reģiona neatkarību, jo tas novērsīs no cīņas pret teroristu grupējumu “Islāma valsts”, svētdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Viņš uzsvēra, ka ikviens strīds starp centrālo valdību Bagdādē un Irākas Kurdistānu ir risināms ar dialoga un “konstruktīvu kompromisu” palīdzību, vēsta LETA/AFP. “Ikviens vienpusējs lēmums rīkot referendumu šobrīd novērsīs uzmanību no vajadzības cīnīties pret “Islāma valsti”,” brīdināja Gutērrešs. Tas arī kavēs Irākas atjaunošanas darbus un bēgļu atgriešanos, piebilda ANO ģenerālsekretārs.

Gutērrešs aicināja Irākas līderus pret šo jautājumu attiekties ar “pacietību un savaldību”, kā arī piedāvāja ANO palīdzību tā risināšanā.

ANO īpašais pārstāvis Irākā Jans Kubišs ir paziņojis Irākas Kurdu autonomā apgabala prezidentam Masudam Barzani, ka Apvienotās Nācijas ir gatavas piedāvāt savu starpniecību Bagdādes un kurdu strīda risināšanā. Šādu sarunu mērķis būtu divu vai trīs gadu laikā panākt vienošanos starp Bagdādi un Kurdu autonomā apgabala galvaspilsētu Erbīlu, norādīts ANO piedāvājumā. Barzani administrācijai no savas puses būtu jāatsakās no referenduma rīkošanas vismaz līdz sarunu beigām.

Kā ziņots, Irākas Kurdistānas parlaments piektdien apstiprināja reģiona neatkarības referenduma rīkošanu 25.septembrī.

Centrālā valdība Bagdādē kategoriski iebilst pret plānoto referendumu, kas esot nelikumīgs un antikonstitucionāls. Lai gan plebiscīts nav juridiski saistošs, tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Referendumu nosoda arī Irākai kaimiņos esošā Turcija un Irāna, kur arī mīt lielas kurdu minoritātes. Bažas par to paudušas arī ASV un citas rietumvalstis.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992.gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

 

Komentāri (30)

basta 18.09.2017. 13.34

Ja būtu kurdu valsts, neviens kremļa algots un koordinēts IGILists tur savu degunu iekšā nebāztu. Kamēr nebūs pavisam skaidra sapratne, ka IGIL, tas ir Putins, Asads un Obama, visa cīņa pret to ir pupu mizas. ASV ir visas iespējas sagraut Asada režīmu un pašu nogalināt un izdot sodīšanai ar gāzi noindēto sīriešu tuviniekiem Putina melno makaku Obamu ar visu ģimeni un atklāsies, ka tas velns nemaz nav tik vispēcīgs.

0
0
Atbildēt

0

valdemir 18.09.2017. 11.47

Tieši otrādi – tāpat, kā savulaik Latvijai, jāizmanto juku laiki un jākaro kopā ar visiem pret visiem, neizslēdzot no potenciālo sabiedroto loka pat islama valsti, ja kādu brīdi vajag. Citādi neatkarību neredzēt, kā savas ausis, tādām Apvienotām Nācijām vairāk interesē, kā palīdzēt arābiem atņemt gabalu no miniatūrās Izraēlas valstiņas, nekā 40 miljoni kurdu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu