Prezidents iesniedz Saeimai koalīcijas noraidīto nepilsoņa statusa piešķiršanas iniciatīvu (papild.) • IR.lv

Prezidents iesniedz Saeimai koalīcijas noraidīto nepilsoņa statusa piešķiršanas iniciatīvu (papild.)

106
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Zane Bitere, LETA

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā

Valsts prezidents Raimonds Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem”, aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejā.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

“Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai,” uzsver Vējonis.

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Saskaņā ar 2017.gada maijā veiktās sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujas datiem 76% Latvijas iedzīvotāju atbalsta to, ka Latvijā dzimuši nepilsoņu bērni automātiski kļūtu par Latvijas pilsoņiem līdz ar piedzimšanas brīdi, ja vien bērna vecāki neizvēlētos citas valsts pilsonību, norāda prezidents.

“Vienotības” Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju “Kustība Par!”, plāno atbalstīt Valsts prezidenta Vējoņa iniciatīvu izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem, lai arī iepriekš valdošās koalīcijas partijas vienojās to noraidīt.

“Vienotības” frakcijā turpmāk darbosies četri deputāti, kas pārstāv partiju “Kustība Par!” – Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs. Dālderis aģentūrai LETA sacīja, ka vakar valdes sēdē partija apspriedusi jautājumu par Vējoņa iniciatīvu un bija iecerējusi mudināt viņu iesniegt Saeimā attiecīgo likumprojektu. Tomēr otrdien prezidents paziņoja, ka ir iesniedzis parlamentā likumprojektu. Dālderis norādīja, ka “Kustības Par!” deputāti plāno atbalstīt šādas izmaiņas.

Arī Čigāne sociālajā tīklā “Twitter” raksta, ka Latvijas nepilsoņu bērniem jau pienākas Latvijas pilsonība bez papildu kritērijiem. “Viss, no kā jāatsakās, ir vecāku ķeksītis reģistrējot. To var viegli,” norāda Čigāne.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šāds atsevišķu “Vienotības” frakcijas deputātu balsojums arī tiks uzskatīts par koalīcijas līguma pārkāpumu. Koalīcijas līgumā ir noteikts jautājumu loks, par ko jāpanāk konsensus, lai varētu virzīties uz priekšu, un pilsoņu loka paplašināšana ir viens no šādiem jautājumiem, atgādināja Dzintars.

Jau ziņots, ka Nacionālās apvienības negatīvās nostājas dēļ koalīcija neatbalstīs Vējoņa ierosinājumu vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem.

Pēc Nacionālās apvienības iniciatīvas šis jautājums pirmdien tika pārrunāts valdošās koalīcijas partiju sanāksmē. “Mēs atgādinājām, ka koalīcijas līgumā ir noteikts jautājumu loks, par ko jāpanāk konsensus, lai varētu virzīties uz priekšu. Pilsoņu loka paplašināšana ir viens no šādiem jautājumiem,” sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš uzsvēra, ka Latvijā joprojām nav vienotas izglītības sistēmas, līdz ar to šāda prezidenta iniciatīva nebūtu atbalstāma. VL-TB/LNNK pirmdien informēja partnerus, ka izmantos savas veto tiesības, kā arī guva apstiprinājumu no koalīcijas, ka šis priekšlikums netiks virzīts.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) teica, ka šis jautājums nav diskutējams, ņemot vērā nacionālās apvienības nostāju. Premjers atturējās vērtēt prezidenta iniciatīvu pēc būtības. “Valdība ir stabila, un negribētos sākt diskusijas, kas šo stabilitātei varētu ietekmēt,” uzsvēra Ministru prezidents.

Arī “Vienotības” priekšsēdētājs Arvils Ašeradens pauda, ka nav jēgas sākt diskusijas, ja viens no partneriem bloķē šo jautājumu.

 

Komentāri (106)

andrejs 12.09.2017. 11.23

V prezis izmisīgi cenšas pildīt maakavas norādījumus

+20
-5
Atbildēt

0

Anonīms 12.09.2017. 11.16

ja nu Vējonim būtu kaut puse tādas neatlaidības tiesiskuma un taisnīguma nodrošināšanā oligarhu lietā, vai īpašumu veciem cilvēkiem izkrāpšanas lietās …

nožēlojamības kalngals !

+18
-4
Atbildēt

0

Austras koks 12.09.2017. 11.45

NA pateica, ka neatbalstīs, Kučinskis pateica ka šī jautājuma dēļ koalīciju najauks ārā, to pašu pateica Vienotība. Ko tas Vejonis tagad te vēl resursus tad par velti tērē? Lai ievilktu ķeksīti atskaitē krievu simniekiem, ka darījis visu iespējamo?

Bet tiem, kas atbalsta šajā jautājumā Vējoni, ieteiktu padomāt. Pilsonība šiem bērniem ir viena ķeksīša attālumā, kas jāievelk vecākiem. Bet, ja vecāki to negrib, tad padomājam kādā vidē bērns augs? Laikam jau ka ne Latviju atbalstošā. Tad kādēļ mums būtu jāveicina pilsoņu kopuma palielināšana ar nākotnē nelojāliem pilsoņiem. No tā, ka tagad ar varu uzspiedīs pilsonību, nākotnē viņi lojāli nekļūs.

Šo jautājumu var pacelt un diskutēt tad, kad Latvijā vismaz 5 gadus pilnībā visi valsts un pašvaldību finansētie bērnudārzi un skolas, kā arī visi eksāmeni, uz kuru pamata tiek izsniegti kādi valsts izglītības papīri, būs funkcionējuši latviešu valodā. Tā kā līdz gadam vismaz 2030. par šo jautājumu varam aizmirst.

Bet jebkurā gadījumā, plsonībai ir jābūt prestižam un iebraucējiem tā būtu dodama tikai 3. paaudzē un arī tad, ja ir pierādīta lojalitāte. Nav mums par jebkuru cenu jāpalielina pilsoņu loks.

+20
-6
Atbildēt

1

    Anonīms > Austras koks 12.09.2017. 11.56

    Būtībā Latvija jau ir pārkrievota, Vējonim būtu jāuztraucas, ka Latvijā – jo ipaši Rīgā latviešu valodu tikpat kā vairs nedzird

    Vējonim būtu jāuztraucas par Latvijā mirstošiem bērniem un nabadzībā dzīvojošiem bērniem – bet nē – tā vietā NELP te sūta iekšā krievu putina krievijas tv kanālus, sabiedriskajos medijos liek iekšā krieviskus raidījumus krievu valodā – atkal – gluži kā psrs laikos

    tikko biju Gētes institūtā – pat tur vācieši ir sadrukājuši materiālus divās valodās – latviešu un krievu –

    tad tāda ir Latvijas valsts savos simts gados? Krievijas apskāvienos skrienoša?

    Nē – e s negribu , lūdzu man citu prezidentu – godīgu un taisnīgu un patriotisku !

    +16
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu