Uzburta vieta • IR.lv

Uzburta vieta

5
Ada un Tālis Tisenkopfi, Vilksalas muižas jaunie saimnieki Sēmē pie Tukuma. Sapņotāji ar dzelžainu plānu un uzrāvienu.

Latvija ir viena no tukšākajām vietām Eiropā, gandrīz vienīgā valsts, kur galvaspilsētā nav saglabājies neviens pilsoņu dzīvoklis un laukos – neviena muiža ar seno iedzīvi un iemītniekiem. Tik skarba ir Rundāles pils direktora Imanta Lancmaņa diagnoze. Un tomēr ir muižas, kurās atkal dzīvo cilvēki. Ir vasaras ekspedīcijās devās radošo industriju portāla Fold.lv redaktore Veronika Viļuma un LTV raidījuma Adreses autors Mārtiņš Ķibilds

Šajā telpā man vairs nebūtu jāpārdodas, un visjaukākās lietas es dabūtu par velti. Visi kredīti būtu nomaksāti, un aiz sienas nebūtu ne rūpju, ne gaidu, ne pienākumu. (..) Es būtu tīri personiska būtne, man nepiederētu plaši īpašumi, tikai pašam sava uzburta vieta, – tā pirms 12 gadiem esejā Uzburtā vieta rakstīja sociologs, LU profesors Tālis Tisenkopfs. Tolaik Tāļa un viņa sievas Adas sirds piederēja Kalnmuižai pie Abavas, viņi to bija noskatījuši pirkšanai, taču izsolē zaudēja, un vietā nopirka netālo Vilksalas muižas kungu māju, ko pirms tam bija atzinuši par nepietiekami glītu. 

Šovasar, kad viesojos apbrīnojami glīti atjaunotajā Vilksalā, pēc pusdienām Ada lasa priekšā Uzburto vietu. Ēdamistabas krāsnī sprakšķ malka, fonā miegaini ņurd radio, un Tāļa savulaik par pavisam citu vietu rakstītais šeit izklausās pravietiski: «Varbūt šī vieta iegūs raksturu pēc daudziem gadiem, kad varēs teikt tas viss no vectēva, atjaunotas flīzes, ar rūpību no jauna izgatavoti slēģi, paneļi logu ailēs. Mazbērna roka pieskarsies krēsla atzveltnei, un viņš nezinās, ka tas kādreiz te nav stāvējis. Nekad neiekļūt straumē lūk, viss dzīves noslēpums.»

Vilksalā tiešām ir gan atjaunotas flīzes, gan no jauna izgatavoti slēģi un paneļi. Un abi ar Adu viņi kopš tā laika tiešām kļuvuši par vecvecākiem, jau pieciem mazbērniem, ko dāvājušas meitas Lotte un Paula. Runājot ar Tāli, es arī saprotu, ko viņš bija domājis ar neiekļūšanu straumē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu