Rinkēvičs brīdina par Krievijas radītajiem kiberriskiem • IR.lv

Rinkēvičs brīdina par Krievijas radītajiem kiberriskiem

28
Edgars Rinkēvičs. Foto: Postimees/LETA

Kiberuzbrukumu dēļ ir iespējami arī cilvēku upuri

Krievijas īstenoti slepeni kiberuzbrukumi pret Rietumvalstīm var radīt arī civiliedzīvotāju upurus un, iespējams, var pāraugt reālā militārā konfrontācijā, norādījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Par to raksta medijs “brisbanetimes.com”.

Rinkēvičs ir bažīgs, ka Krievija vēlas pārbaudīt NATO pretsparu pilna spektra hibrīdkaram, ieskaitot propagandu un kiberuzbrukumus, un tam varētu izmantot septembrī plānotās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības “Zapad”.

Kā raksta medijs – Latvijas ārlietu ministrs brīdināja, ka kiberuzbrukumos, kas varētu tikt vērsti pret svarīgiem infrastruktūras objektiem, piemēram, elektrotīkliem, varētu būt arī īsti upuri un šāda rīcība var raisīt bīstamu atriebības ciklu.

Rinkēviču dara bažīgu, ka šis slēptais kiberkarš var pāraugt tādā, kad “mēs vairs nerunāsim par bankrotiem vai izpirkšanu”. Viņš pieļāva, ka kādā brīdī cilvēki šādā karā arī var mirt, ja “pazaudēsim drošības sistēmas vai slimnīcas, .. baidos, ka tāda darbība var izprovocēt ļoti reālu militāro eskalāciju”.

Latvijas ārlietu ministrs pieļāvis, ka Krievija turpinās slīpēt savas hibrīdkara un kiberuzbrukumus iespējas, lai šā mēneša beigās izraisītu iespējamu konfliktu ar Rietumiem.

Rietumvalstis uzskata, ka Krievija pret citām valstīm jau ir veikusi vairākus kiberuzbrukumus, piemēram, 2007. gadā pret Igauniju. Šogad tāds uzbrukums notika pret Ukrainu, kas bija maskēts kā “izpirkšanas uzbrukums” un tā dēļ kādu laiku bija spiesti pārtraukt darbu gan uzņēmumi, gan valdības iestādes un pat Ukrainas galvaspilsētas lidosta. Pēdējais uzbrukums skāra ne tikai Ukrainu, bet daudzas valstis visā pasaulē, tai skaitā arī Latvijas uzņēmējus.

Šis uzbrukums lika NATO brīdināt, ka kiberuzbrukuma dēļ vienai no alianses valstīm var tikt iedarbināts NATO 5.pants.

Komentāri (28)

vvilums 05.09.2017. 00.33

Kaut vai Daugavpils politikāņu pajolīgā grūstīšanās ar elkoņiem par vietu priekšā pasēdēt galda galā līdzi sev nesot dažu agresīvo masu kustību var būt arī nav vienkārši tā pat vien.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu