Gerhards: VNĪ valdes locekļi ir personīgi atbildīgi par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas kavēšanos • IR.lv

Gerhards: VNĪ valdes locekļi ir personīgi atbildīgi par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas kavēšanos

32
Skats uz Rātslaukumu un Okupācijas muzeju aiz Melngalvju nama. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministrs pieprasa izvērtēt VNĪ atbildību par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas kavēšanos un noteikt termiņu, kad Nākotnes nams būs gatavs 

Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) neizdarības dēļ ir liels risks, ka Latvijas Okupācijas muzeja (OM) rekonstrukcijai nepieciešamie darbi netiks pabeigti laikus. Tāpēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pieprasījis Finanšu ministrijai izvērtēt par rekonstrukciju atbildīgo VNĪ valdes locekļu atbildību, kā arī noteikt termiņu, kad arhitekta Gunāra Birkerta projektētais Nākotnes nams būs gatavs.

VARAM padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības īstenošanā līdz šim ir izdarījusi visu nepieciešamo, lai projektu varētu pabeigt noteiktajā termiņā – līdz Latvijas simtgadei, norāda tās pārstāvji.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsver: “VARAM pārņemot projekta būvvaldes funkcijas, jau sākotnēji VNĪ uzlika par pienākumu šo kompleksu pabeigt līdz Latvijas simtgadei. No savas puses Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izrādījusi iniciatīvu, kā arī nākusi pretim Valsts nekustamiem īpašumiem, lai nodrošinātu konstruktīvu sadarbību, sekmējot piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekta virzību un pabeigšanu laikus.”

Būvvalde šā gada 12. maijā izsniedza būvatļauju ar projektēšanas nosacījumiem un būvdarbu sākšanas nosacījumiem Nākotnes nama pirmajai kārtai. VARAM informē, ka VNĪ gatavo būvprojektu, pēc kura iesniegšanas būvvaldē tiks lemts par būvatļaujas izdošanu un būvdarbu sākšanu. Tomēr patlaban ir pamatotas bažas par projekta virzības kavēšanos.

Tā kā VNĪ ir pasūtītājs un ir tieši atbildīga par sagatavotās būvniecības dokumentācijas kvalitāti un atbilstību būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, Gerhards uzskata, ka VNĪ valdes locekļi ir atbildīgi par nespēju nodrošināt memoriālā kompleksa būvniecības projekta īstenošanu līdz 2018. gada 1. oktobrim.

“Muzejs un piemiņas memoriāls ir latviešu tautai ļoti nozīmīgi projekti, jebkāda kavēšanās ar darbu sākšanu ir nepieļaujama un necienīga pret mūsu tautas vēsturi un cilvēkiem. Neskatoties uz iekavētajiem termiņiem, padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecība ir jāpabeidz, izrādot cieņu Gunāra Birkerta otrajam un šobrīd diemžēl pēdējam projektam. Tas ir jāpaveic Latvijas simtgades ietvaros, kā arī izcilā latviešu arhitekta piemiņas vārdā,” saka Gerhards.

Jau iepriekš, pārņemot šā projekta uzraugošās institūcijas pienākumus, Gerhards aicināja visus projektā iesaistītos operatīvi un ar lielu atbildību sākt tā īstenošanu. Šis memoriāls ir nacionālo interešu objekts un vienlaikus ir gan muzejs, gan arī represēto piemiņas vieta.

Tāpat ministrs Sadarbības padomes sēdē šogad 20. martā, komentējot VNĪ valdes locekļa A.Milzarāja solījumu, ka precizētais būvprojekts VARAM tiks iesniegts līdz šā gada 1. aprīlim, izteica bažas, ka tas fiziski nav iespējams, ņemot vērā VNĪ kavētos un neievērotos projekta saskaņošanas procesus.

Gerhards ir nosūtījis vēstuli Finanšu ministrijai, prasot izvērtēt VNĪ valdes locekļu atbildību par šī būvniecības projekta virzību. Ministrs uzskata, ka VNĪ valdes locekļi ir personīgi atbildīgi par nespēju nodrošināt piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekta īstenošanu līdz 2018. gada 1.oktobrim.

 

Komentāri (32)

edge_indran 30.08.2017. 15.53

—————

Her Gerh u.c. zilpelēko idejiskie mantinieki uzvedas gluži kā pirms 100 gadiem, kad operācijas Schlacht um Riga gaitā tika plānots aplenkt 12. Krievijas armiju. Spīdošo ieceri kārtējo reizi izjauca latviešu strēlnieki, kas devās cīņā pie Mazās Juglas.

Vēl cīņa nav galā!

http://www.irlv.lv/upload/image_file/name/2012_04/37969/strelnieku_karogs-galery_main.jpg?1335389855

+1
-1
Atbildēt

0

egīls 30.08.2017. 14.27

Laikam Ušaks uzstādījis politisku ultimātu: tikai pēc tam, kad būs uzcelts grūtnieču slepkavas Kononova piemineklis.

+5
-5
Atbildēt

1

    basta > egīls 30.08.2017. 14.37

    to egīls

    Neaizmirsti, ka mums vēl ir divi kononovieši, kuriem uzticētās nozīmīgākās siles!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu