Rīgas bērnudārzos ēdināšanai jābūt bez maksas! • IR.lv

Rīgas bērnudārzos ēdināšanai jābūt bez maksas!

34
Bērni pie kopīgā ēdamgalda. Foto: Edijs Pālens, LETA
Olafs Pulks

Nebūs liela bēda, ja visdažādākie svētki Rīgā, kuros tiek tērēti pašvaldības līdzekļi, būs ar mazāku vērienu

Strauji tuvojas 1. septembris, bērni atvadās no vasaras, citi skumst, ka tā pārāk īsa, cits ar nepacietību gaida tikšanos ar draugiem, bet vecāki kalkulē izdevumus, lai mazie skolēni un bērnudārznieki varētu godam sākt vai atsākt mācības un nodarbības. Izdevumi ir lieli, dažai ģimenei, kuras ienākumi mazāki, tie ir grūti “paceļami”.

Skolēniem Rīgā ir kāda priekšrocība, jo nebūs jāmaksā par ēdināšanu, tātad vecāki šo naudiņu var novirzīt kaut vai bērnu apģērba vai kancelejas preču pirkšanai. Tādas iespējas nav pašu mazāko rīdzinieku – pirmskolas iestāžu audzēkņu mammām un tētiem. Tas nav taisnīgi!

Jau gadiem esmu pieprasījis Rīgas domes valdošajai koalīcijai atbalstīt pašus mazākos rīdziniekus un viņu vecākus. Esmu pārliecināts, ka Rīga ar savu pilsētas budžetu, kura ieņēmumi tuvojas 900 miljoniem, to var atļauties. Tikai pareizi jāsaprot, kas galvaspilsētai tiešām ir svarīgs, bet kas ne, kas interesē plašu iedzīvotāju loku, kas tikai atsevišķus „Saskaņas” un „Gods kalpot Rīgai” partiju barotnēm pietuvinātus personāžus.

Nesamērīgās dotācijas “Rīgas satiksmei”, remontdarbi par kosmiskām cenām, korupcijas skandāli un citi sliktas pārvaldības piemēri liecina, ka finansējumu mazo ēdināšanai Rīgas pašvaldībā var atrast. Nebūs liela bēda, ja visdažādākie svētki Rīgā, kuros tiek tērēti pašvaldības līdzekļi, būs ar mazāku vērienu.

Esmu pieprasījis RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktoram Guntim Helmanim veikt aprēķinus par bezmaksas ēdināšanai nepieciešamajiem līdzekļiem, kuri jāpiešķir nākamā gada budžetā. No šā gada 1. septembra ieviest bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos paspēt nevaram, bet no 1. janvāra gan varam. Šoreiz iespēja panākt rīdziniekiem vēlamu rezultātu ir cerīga, jo partijas „Saskaņa” un „Gods kalpot Rīgai” šo manu priekšlikumu bija iekļāvušas starp svarīgākajām priekšvēlēšanu prioritātēm. Solījumi ir jāpilda arī pēc vēlēšanām!

Vairākus iepriekšējos gadus pēc kārtas aicināju maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu bērniem piešķirt bezmaksas ēdināšanu pirmsskolas iestādēs. Kā es šo priekšlikumu izvirzīju, tā “sociāldemokrāti” no valdošās koalīcijas to noraidīja. Tomēr tuvojoties vēlēšanām sajuta, ka tā nevar turpināt, un aizvadītajā ziemā izvirzīja šo priekšlikumu kā savu. Mēs, protams, atbalstījām, jo nav svarīgs iesniedzējs, svarīgs ir ieguvums trūcīgām ģimenēm, lai bērni ir paēduši. Vērojot šo analoģiju ceru, ka drīzumā tiks atbalstīts priekšlikums par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos nu jau visiem mazajiem.

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu