Kosovas policija aiztur Igaunijas žurnālistu Deņisovu un Latvijas žurnālistu Aleksejevu • IR.lv

Kosovas policija aiztur Igaunijas žurnālistu Deņisovu un Latvijas žurnālistu Aleksejevu

18
Jurijs Aleksejevs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Pēc sešām stundām aizturētie atbrīvoti un izbraukuši uz Serbiju

Kosovas policija uz vairākām stundām aizturējusi Igaunijas žurnālistu Rodionu Deņisovu un viņa sievu Veru, kā arī Latvijas žurnālistu Juriju Aleksejevu, ziņo Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Pēc sešām policijas iecirknī pavadītām stundām aizturētie atbrīvoti un izbraukuši uz Serbiju, raksta LETA/BNS.

Kosovas sabiedriskā raidorganizācijas RTK ziņu vietne vēsta, ka Deņisovu pāris un Aleksejevs aizturēti trešdien saistībā ar prokrievisku darbību un vēršanos pret Kosovas interesēm. Tomēr RTK neziņo, kāda bijusi šī prokrieviskā darbība.

Savukārt Deņisovs ERR sacījis, ka nekāda prokrieviska darbība aizturētajiem neesot inkriminēta. “Tie ir plašsaziņas līdzekļu izdomājumi. Mūs apsūdzēja par to, ka mēs sociālajos tīklos it kā necienīgi esot izteikušies par Kosovas pieminekļiem,” teicis Deņisovs.

Viņš otrdien savā profilā sociālajā tīklā “Facebook” līdzās pieminekļu fotogrāfijām ierakstījis: “Lūk, tādi briesmekļi stāv visā Kosovā. Albāņi ciena to piemiņu, kuri organizēja karagājienu pret serbiem.”

Deņisovs sacījis, ka Kosovā bijis arī iepriekš, un ieradies tur žurnālistiskas intereses dēļ. “Es tur braucu ar žurnālistisku mērķi, gribēju redzēt situāciju savām acīm, kā dzīvo cilvēki, kas ir mainījies. Mēs apmeklējām [serbu pareizticīgo] baznīcas, klosterus. Kad gatavojāmies izbraukt uz Serbiju, mūs aizturēja. Atņēma mantas un telefonus un neatļāva piezvanīt mūsu konsulam. Iecirknī mēs bijām sešas stundas. Uz mums izdarīja psiholoģisku spiedienu – nosauca kaut kādu vietējo [sabiedriski politisko] darbinieku vārdus, kurus es nezinu, mēģinot atrast kādu saistību. Kad izlaida, mums teica, ka mums nav aizliegts iebraukt Kosovā, taču piedraudēja – ja atbrauksim vēlreiz, mūs sagaidīs ar rokudzelžiem.”

Aleksejevs aģentūrai LETA sacīja, ka kopā ar Deņisovu dažas dienas ceļojis pa Kosovu, vācot materiālus par cilvēku dzīvi valstī. “Tikāmies ar dažādiem sabiedriskajiem darbiniekiem, baznīcu un klosteru pārstāvjiem. Tas izsauca neapmierinātību Kosovas varas iestādēs, kas pieņēma, ka gatavojam kaut ko sliktu par Kosovu,” norādīja Aleksejevs.

“Mūs aizturēja, lai pārbaudītu visu, kas ir mūsu datoros, fotoaparātos, telefonos. Caurskatīja bildes, zvanus, bet, tā kā neko pretlikumīgu neatrada, viņiem nebija pamata mūs aizturēt ilgāk un pēc sešām stundām mūs atbrīvoja, atdodot visas mantas un savāktos materiālus,” sacīja Aleksejevs. Deņisovs un Aleksejevs pirms aizturēšanas intervējuši Kosovas serbu pilsētas Partešas mēru.

Deņisovs bijis laikraksta “Molodjož Estoņii” galvenais redaktors, kā arī strādājis “Radio 4” un Tallinas pilsētas televīzijā. Viņš gatavojas kandidēt oktobrī paredzētajās pašvaldību vēlēšanās Tallinā no saraksta “Lietišķā Tallina”.

Aleksejevs bijis laikrakstu “Biznes & Baltija” un “Kommersant Baltic daily”, kā arī žurnāla “Biznes.LV” galvenais redaktors. Pašlaik vada portālu “IMHOclub”. No 2005. līdz 2009.gadam bijis Rīgas domes deputāts no saraksta “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL).

Pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas 2008.gadā, taču Serbija to joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Kosovu ir atzinušas 115 valstis, tostarp Baltijas valstis.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu