Gudrais našķu skaitītājs • IR.lv

Gudrais našķu skaitītājs

30
Vendon valdes priekšsēdētājs Kristiāns Vēbers .
Ieva Alberte

Draugiem Group izveidotais tirdzniecības automātu kontroles rīks Vendon atpelnījis investīcijas un tiek eksportēts uz 41 valsti

Izgudrotāju ciems Draugiem Group tagad dzīvo apaļā mājā ar lavandām apaļā pagalma vidū. Pie Māras dīķa Pārdaugavā. Iepriekšējo mītni netālu no lidostas uzņēmums pametis, jo kļuvis par šauru. Tieši tur pirms pieciem gadiem Draugiem Group īpašnieks Agris Tamanis intervijā stāstīja par to, kā uzņēmums no draudzīga portāla aizvien vairāk specializējas IT rīku izstrādē. 

Viens no tiem – Vendon – tobrīd bija tapšanas stadijā. Šī ietaise dzīvošot tirdzniecības automātos un palīdzēšot noteikt, vai konfektes, sulas un limonādes tajā beigušās. Par to, kā tieši trūkst, ziņošot piegādātājam uz e-pastu. Līdz ar to darbiniekiem vairs nebūs jāapmeklē katrs automāts ar konfekšmaisu uz muguras. Kā galvenais Vendon noieta tirgus tika minēts eksports.

Pēc pieciem gadiem tā ir realitāte: Vendon «dzīvo» gan šokolādes automātos Austrālijā, gan tepat Latvijā visos Narvesen kafijas aparātos.

Meklēja dzīvokli

SIA Vendon radās 2011. gadā, kad to atdalīja no Draugiem kā atsevišķu uzņēmumu. Kristiāns Vēbers bija viens no tiem, kurš radīja jaunā produkta «sirdi». Šobrīd viņš ir Vendon valdes priekšsēdētājs. Studē tiesību zinātni Turībā. Programmēšanu apguvis pašmācības ceļā. «Mammas brālim bija Nokia 3510i – pirmais telefons ar krāsainu ekrānu. Un telefonā bija internets. Tolaik tas bija kaut kas! Wow! Viņš sēdēja čatā, un mani tas fascinēja. Domāju, ka varētu pats ko līdzīgu uztaisīt,» atceras Kristiāns.

Kristiānam bija 16 gadu, kad viņš sāka krāt savam pirmajam datoram. Krāja ilgi, jo tolaik strādāja Liepājas Kultūras centrā un pelnīja trīs latus dienā.

Datoru vajadzēja, lai pats varētu programmēt, pirms tam viņš bija apsēdis drauga datoru. «Es daudz lasīju par programmēšanu un stundu laikā kladē veicu pašam vien saprotamus pierakstus,» atceras Kristiāns. Tos viņš ievadīja savā jaunajā datorā, iekopēja disketē un gāja pie drauga, kam bija internets un piekļuve serverim. «Tā iemācījos programmēt. Tas nav tik sarežģīti. Ir tikai jābūt loģiskai domāšanai un spējai izspēlēt dažādus scenārijus: ko darīt, ja notiek tā, un ko – ja citādi.»

Sākot dzīvi Rīgā, Kristiāns meklēja īres dzīvokli. Ierakstīja to savā Draugiem.lv profilā. Klikšķināja uz dažādiem cilvēku profiliem cerībā, ka kādam būs šāds piedāvājums. Draugiem.lv līdzīpašnieks Agris Tamanis izlasīja Kristiāna profilā, ka viņu aizrauj programmēšana. Pavaicāja, vai puisis meklējot darbu. Varot piedāvāt labāko, kas Latvijā ir. Kristiāns atbildēja, ka viņu patlaban vairāk interesē dzīvesvieta, tomēr uz pārrunām aizgāja. «Atnācu, parunājos, iepatikās, un pēc mēneša sāku strādāt,» viņš atceras. Kristiāna darbs bija programmēt platformu, kas apstrādā īsziņas, ar kurām norēķinās par Draugiem.lv pakalpojumiem. Piemēram, statistiku vai bilžu albuma apjoma papildināšanu. «Man šķita interesanti, ka ar SMS var par kaut ko samaksāt un kaut ko nopirkt. Kā programmētājs izaugu.» Lai arī ikdienā Kristiāna darbs nebija redzams un paldies par to cilvēki neteica, izstrādātā rīka nozīmīgumu varēja izjust, kad kaut kas saplīsa. «Mēs saņēmām daudz vēstuļu ar jautājumiem, kad atkal varēs uzzināt, kas skatījies profilu,» atceras Kristiāns.

Spieda uz Twix

Pēc četru gadu darba Draugiem.lv 2009. gadā tika sākta VBox 1 izstrāde un veidoti pirmie prototipi. Ideja par šāda rīka izveidi radās, pateicoties kādam klientam, kurš lūdz palīdzību Draugiem Group (viņi tobrīd bija izstrādājuši produktu ar nosaukumu Mapon). Mapon ir GPS kontroles sistēma automašīnām jeb virtuāla izsekošana. Klients vēlējās, lai tiek atrasts risinājums, kā cilvēki var nopirkt produktus no tirdzniecības automāta ar īsziņas palīdzību.

Pēc pirmā prototipa izstrādes Draugiem Group vīri saprata, ka viņu veidotā ierīce ir vēl spējīgāka un mācētu arī saprast, kādu preču automātos pietrūkst. Līdz tam darbinieks reizi nedēļā apmeklēja preču automātus un tos papildināja. Taču daži produkti tika izpirkti jau dienu pēc viņa ierašanās, un automāti stāvēja pustukši. Programmētāji ķērās pie darba. Gadu taisīja algoritmu, analizēja datus un testēja savu rīku īstā automātā. Paši ēda šokolādes, ko automāts izspļāva. «Es spiedu uz tviksiem,» pasmejas Kristiāns.

Vendon VBox 1 ir maza, pelēka kastīte. Tā māk saskaitīt, cik un kuri produkti ir nopirkti, un apstrādātos datus nosūtīt automāta aprūpētājam. Kad cilvēks izvēlas našķi, nospiež pogu, un izkrīt konfekte, darījums ir noticis, un maksājumu sistēma saņem par to signālu. Vendon noķer to brīdi, kad darījumi notiek, un tos saskaita. Kastīte darbojas ar elektrību, to iesprādzē automātā, kurā, kā izrādās, ir ļoti daudz brīvas vietas. Virs automāta ir antena, kas noķer interneta signālu. Ja pēkšņi pazūd elektrība, Vendon rīks turpina strādāt, ziņojot e-pastā par kļūdu, jo pie dzīvības to uztur rezerves baterija. Kastīte savu darbu sāk reizē ar uzpildītu automātu.

Kad Vendon prototips bija gatavs, vīri to aizveda uz starptautisku nozares izstādi EuVend, kur satiekas tirdzniecības automātu un kafijas automātu ražotāji, operatori, maksājumu sistēmu ražotāji, IT sistēmu izstrādātāji, produktu ražotāji. Interese par latviešu VBox 1 bija. Naudas tā ražošanai pašiem nebija. Telemetrijas produktam noticēja kapitāla investīciju fonds Baltcap un ieguldīja tā ražošanā 500 000 eiro. Telemetrija ir attālināta un automātiska datu nolasīšana un nosūtīšana no kādas iekārtas, piemēram, tirdzniecības automāta. Pērn tie tika atpelnīti un iegūta pirmā peļņa: šāgada pirmajos septiņos mēnešos SIA Vendon apgrozījums bijis 748 775 eiro jeb 82% no 2016. gada apgrozījuma.

Skaita marihuānas sēklas

Viens no pirmajiem SIA Vendon klientiem uzradās Nīderlandē 2012. gada sākumā. Ar to kopā latviešus saveda izplatītājs no Beļģijas, kuram bija labi kontakti. Vendon vīri brauca pie holandiešiem pielāgot kastīti, lai tā spētu «sarunāties» ar produktu automātiem. Tas bija ļoti liels uzņēmums, kuram Nīderlandē vien bija vairāk nekā 25 000 mašīnu. Salīdzinājumam – Baltijā kopumā ir tikai ap 10 000 automātu. Kad visi pielāgošanas darbi bija pabeigti un pārdotas pirmās iekārtas, pēkšņi Nīderlandes uzņēmuma īpašnieku struktūrā notika reorganizācija un projekts apstājās. Tikai pēc četriem gadiem sadarbība atsākās, un nu šis uzņēmums kļuvis par vienu no Vendon lielākajiem klientiem.

Patlaban gudro kastīti eksportē uz 41 valsti, un latvieši strādā ar vairāk nekā 600 automātu modeļiem. «Tirdzniecības automātu tirgus ir konservatīvs. Lai sāktu pielietot mūsu produktu, uzņēmumam ir jāmaina visi savi procesi. Kāpēc darīt, ja var arī nedarīt? Mums savukārt ir izaicinājums uzņēmējus pārliecināt, ka tehnoloģijas palīdz strādāt efektīvāk.» Tāpat bieži nākas klientiem pierādīt, ka Latvija nav daļa no Krievijas. Jāstāsta, ka tiešām esam Eiropas Savienības valsts un uzņēmuma dati būs drošībā: serverus latvieši īrē no Amazon, un dati glabājas Īrijā.

Starptautiskajās izstādēs Vendon nav ticis ne pie viena klienta. Viņu panākumi eksportā balstīti uz sadarbības partneriem – izplatītājiem. Pašiem pa tiešo iekļūt, piemēram, Francijā būtu grūti kaut vai valodas barjeras dēļ. Tieši par franču klientu Kristiānam ir liels gandarījums, jo tas ir viens no pirmajiem un sadarbība ir ilgstoša. Viņi automātos pārdod brilles, cepures, ausu aizbāžņus peldēšanai un citas peldēšanas lietas. Lielākais automāts ar 126 produktu vienībām ir Nīderlandē: našķi, sulas, ūdens, ātri pagatavojamās zupas. Vendon darinājumam šajā valstī ir arī sūrāki darbi par našķiem – mazā ierīce strādā arī marihuānas sēklu automātā. Vendon darba laukā ir arī kafijas aparāti, kuros kastīte ziņo, ja kafija beigusies, un vajadzības gadījumā spēj noteikt, kas tieši automātā salūzis. Lai meistars uzreiz ierodas ar vajadzīgajām rezerves daļām, nevis brauc tās meklēt pēc automāta apsekošanas.

«Daudzās valstīs, kur eksportējam, šķērslis ir valoda. Daudzi klienti nemāk angliski, tāpēc mums ir vērts algot partnerus,» Kristiāns stāsta, ka pēdējo gadu laikā latviešiem laba sadarbība izveidojusies ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Turciju, Lībiju un Ēģipti. Arī partneris no Latīņamerikas esot brašs vīrs un braucot uz mācībām Latvijā, lai saprastu, kā uzstādīt iekārtu un kā tā darbojas. Kristiāns pats pie klienta dodas tikai tad, ja tiek gatavots kas speciāls. Pie reizes apciemo arī citus sadarbības partnerus un pārliecinās, vai VBox 1 atvieglo viņu ikdienas dzīvi.

«Vendon visiem deg acīs,» Kristiāns atbild uz jautājumu, kāpēc uzņēmums tik strauji izaudzis. Viņš pats pirms pusotra gada no izstrādes komandas vadītāja kļuva par valdes priekšsēdētāju, kam uzņēmumā Vendon pieder pāris procenti. Lielākā daļa – Baltcap (44%) un Draugiem Group (38%). Uzņēmuma nākotnes plānos ir turpināt iekarot Eiropu, kurā ir ap 3,6 miljoniem tirdzniecības automātu. Līdz 2020. gadam gribētos izaugt tā, ka uzņēmuma vērtība ir 10 miljoni. «Pilnveidot produktu var vienmēr. Reiz mūsu kļūdas dēļ iztukšojās automāts un šokolādes sāka krist par brīvu. To uzzinājām tad, kad automāts bija tukšs,» smaida Kristiāns.

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā

Tas, ka izdevies pārliecināt klientus, ka neesam no Krievijas. Esam topa spēlētāji Eiropā tirdzniecības automātu telemetrijas tirgū.

Lielākā kļūda, kas devusi mācību

Parakstījām neizdevīgu līgumu ar izplatītāju, kurš pieprasīja komisijas maksu par pārdoto arī pēc tam, kad aizgāja strādāt pie konkurentiem.

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam

Nepietiek tikai ar ambīcijām. Vajag iet un darīt. Krist, celties, nepadoties. Ar neatlaidību, kas aizved līdz uzvarai.

Komentāri (30)

mumss 20.08.2017. 12.40

Tāpēc, ka 10000 ir mazāk nekā 25000 (kas turklāt ir VIENĀ valstī)!

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu