Auto brīnumi • IR.lv

Auto brīnumi

8
NULL
Ieva Cielava

Katrs auto ilustrācijā simbolizē 100 automašīnas, kuras no ārzemēm uz Latviju to īpašnieki esot atveduši personīgi. Šogad kopā jau 27 tūkstoši jeb katrs otrais, kas auto reģistrējis CSDD! Šis neticamais skaitlis ļauj apjaust PVN krāpniecības apjomus lietotu automašīnu tirgū. Par atteikšanos dalīties ar datiem, kas šīs shēmas palīdzētu izgaismot, nupat ar darbības apturēšanu VID sodījis sludinājumu portālu Ss.lv

Rumbulas lietotu automašīnu plačos veseliem klājieniem spēkratu ar nesen reģistrētām numurzīmēm. «Tagad vairs nereģistrētas netirgojam,» paskaidro kāds runātīgs pārdevējs, kurš zina teikt – kopš sludinājumu portāls Ss.lv publiski sakašķējies ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un pēc darbības apturēšanas bija spiests pārvākties uz domēnu Ss.com, par mašīnām pircēji interesējas mazāk, un tie paši, kas piezvana, bieži ir satraukti – vaicā, vai auto piereģistrēti Latvijā un vai tirgotājs samaksās visus nodokļus. Placī esot kļuvis klusāks.

Starp tūkstošiem jaunāku un vecāku automašīnu pavīd tikai dažas bez numurzīmēm vai ar ārzemju reģistrācijas plāksnēm. Jautāti, kurš maksās par to reģistrēšanu Latvijā, pārdevēji atbild, ka darīs to paši – viss iekļauts cenā. Plašās sarunās par šo viņi ielaisties negrib, bet «naudu tikai «naļikā»*», piekodina viens no tirgoņiem par astoņus tūkstošus vērto Toyota RAV4 džipu.

Vēl pirms pāris nedēļām Rumbula bija citāda – daudz vairāk mašīnu ar ārzemju reģistrācijas zīmēm, novērojis automašīnu laukumā satikts pircējs. Zīmes, uz kurām uzrakstīts «Cena ar PVN», tobrīd vispār nav redzējis, bet tagad tādas var pamanīt. «Laikam nobijušies,» jauneklis prāto par straujo izmaiņu iemeslu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu