Prokurors: oligarhu lietā jāvērtē KNAB operatīvā darba kvalitāti • IR.lv

Prokurors: oligarhu lietā jāvērtē KNAB operatīvā darba kvalitāti

9
Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja (no kreisās) un Saeimas deputāts Igors Pimenovs piedalās Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē.

Adlers: KNAB paralēli oligarhu lietai strādāja pie citu lielu korupcijas lietu izmeklēšanas

Oligarhu lietas sākuma stadijā toreizējā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe izmeklēšanā pieļāvusi nelielu haosu. Saeimas parlamentārajai komisijai vajadzētu vērtēt ne tikai izmeklēšanas, bet arī operatīvā darba kvalitāti, uzskata lietu uzraugošais prokurors Māris Leja.

Oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisija otrdien uzklausīja prokurorus, tajā skaitā par komunikāciju ar KNAB darbiniekiem šīs lietas izmeklēšanā, vēsta LETA. Tolaik KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļu vadīja Juris Jurašs, kurš tagad kopā ar Strīķi no Jaunās konservatīvās partijas ievēlēts Rīgas domē.

Prokurors Leja norādīja, ka komisijā nevajadzētu vērtēt tikai izmeklētāja darbības, bet arī operatīvā darba kvalitāti. Leja skaidroja, ka šādās lietās izšķirīga nozīme ir sākotnējām slepeni veiktām darbībām. “Bija vairāk jāveic slepenās darbības, jo tām šādās lietās ir lielākā nozīme,” viņš uzsvēra.

Leja operatīvos pasākumus salīdzināja ar mājas pamatiem, bet izmeklēšanas darbības ar ēkas karkasu. “Vēlāk jau glābt kriminālprocesu vienīgi ar izmeklēšanas darbībām ir nepietiekami. Nedrīkst apiet jautājumu par operatīvās darbības kvalitāti,” uzsvēra prokurors.

Leja atkārtoja, ka pierādījumi lietā nebija pietiekami, lai uzrādītu apsūdzības, turklāt no prokuratūras puses KNAB tika doti norādījumi par izmeklēšanas darbībām. Tāpat rīkotas kopīgas sanāksmes ar KNAB un Ģenerālprokuratūras vadību. Leja apliecināja, ka izmeklētāji prokurora norādījumus pildījuši atbilstoši savām iespējām.

Prokurors atgādināja, ka 2009.gadā notika informācijas noplūde no KNAB par veiktajiem operatīvās darbības pasākumiem oligarhu lietā. Toreizējie KNAB darbinieki par informācijas nopludināšanu saņēmuši sodu. Otrdien Saeimas komisijā Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers atgādināja, ka ekspolitiķis Ainārs Šlesers jau drīz vien pēc operatīvo pasākumu sākšanas zinājis, ka viņu noklausās KNAB. Viņš gan uzsvēra, ka izmeklēšanas sākumā bija neliels haoss par to, ko īsti izmeklēt. Šajā procesā lielu lomu spēlējusi tieši toreizējā KNAB priekšnieka vietniece Strīķe. Viņa mēģinājusi īstenot tādus izmeklēšanas virzienus, par kuriem kriminālprocess nemaz nebija uzsākts.

Leja savulaik arī atklājis, ka, izlases kārtībā salīdzinot audioierakstus, ir atšķirības rakstītajā sarunu atšifrējumā. Uz to viņš vērsis KNAB izmeklētāja uzmanību.

KNAB paralēli oligarhu lietas izmeklēšanai turpināja strādāt arī pie citām lietām, parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē sacīja virsprokurors Adlers. Atbildot uz deputāta Mārtiņa Šica (LRA) vaicājumu, vai sekmīgai oligarhu lietas izmeklēšanai KNAB pietrūka kapacitātes, Adlers teica, ka KNAB neizmeklēja tikai oligarhu lietu, bet turpināja strādāt arī ar citām.

KNAB turpināja strādāt ar 2009.gadā sākto Bērnu slimnīcas korupcijas lietu, savukārt 2010.gadā darbs tika sākts gan ar tā dēvēto “Daimler” krimināllietu, gan “Latvenergo” korupcijas lietu.

Atbildot uz Šica jautājumu, prokurors Leja teica, ka būtu grūti norādīt vienu iemeslu, taču kriminālprocesa tālākajai virzībai grūtības radīja arī pirms vairākiem gadiem publiski nopludinātā informāciju par operatīvo pasākumu veikšanu.

Jau ziņots, ka Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

 

 

Komentāri (9)

Neblēj baram līdzi! 15.08.2017. 14.06

Un es biju iedomājies, ka jāvērtē vispirmām kārtām noziedznieku nodarījumi. Jā, kaut kā ļoti dīvaini sanāk.

+7
-3
Atbildēt

3

    Ēriks > Neblēj baram līdzi! 15.08.2017. 19.25

    Nekas nesanāk dīvaini,noziedznieku nodarījumi ir jāizvērtē profesionāliem izmeklētājiem, nevis Saeimā ievēlētiem maizniekiem.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Neblēj baram līdzi! 15.08.2017. 22.05

    Tiesas izvērtē savāktos pierādījumus,ja tādi ir.Ja izmeklētāji pierādījumus savākt nejēdz, un ir skaidrs,ka apsūdzību uzturēt nav nekādu iespēju,lieta līdz tiesai nemaz nenonāk.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Nez, kur Tu dzīvo, bet pie mums Latvijā nodarījumus pagaidām vēl izvērtē tiesas. Ja līdz tām tiek…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 15.08.2017. 13.03

aha, beidzot atrada pārmijnieku , kura dēļ lieta izgāzās , bet to jau oligarkiem tikai vajadzēja , nez vai Strīķe tā būtu rīkojusies ,lai lietas nenonāktu lidz tiesas cietajiem beņķiem , šo gan varētu apzīmēt kā amēriks novērtēja sarunas – kompilācija

+5
-2
Atbildēt

0

dzeris49 16.08.2017. 09.16

Re kā Lemberga nopirktie troļli priecājas par kārtējā Lembergas marinetes “atklāsmēm”, nu ko, muļķuzemē viss, kā vienmēr.

Vainīgi vienmēr tie, kas pret korupciju cīnas, nevis tie korumpētie.

Kaut, nu jau KNAB sterils, no “nevēlēmajiem” iztīrīts.

+1
0
Atbildēt

1

    Ēriks > dzeris49 17.08.2017. 10.14

    Es,piemēram,nepriecājos,ka līdz tiesai nav nonākusi Dombrovska 3a kredītportfelīša lieta vai tas Gruzijas brauciens Citadeles pārdošanas sakarā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu