Kas svarīgāks - gateru intereses vai Latvijas (piejūras) meži? • IR.lv

Kas svarīgāks – gateru intereses vai Latvijas (piejūras) meži?

40
Mežā. Foto: pixabay.com
Iveta Buiķe

Zemkopības ministrija grib ar izmaiņām panākt, lai varētu veikt ciršanu pēc koku caurmēra nevis vecuma

Apdraudētajiem objektiem un jomām Latvijā nesen pievienojusies vēl viena – meži, īpaši piejūras un kāpu zonā. Iznāk, ka Latvijas sabiedrība nedrīkst ne uz brīdi atslābināties, lai nepieļautu šiverēšanos atsevišķu grupu interesēs valstī.

Trauksmi par to sāka celt, ja nekļūdos, „Latvijas Zaļā kustība” un nevis Latvijas Zaļā partija. Tas tikai vēlreiz pierāda, ka Latvijā partijas ir vienkārši piesavinājušās nosaukumus, kuri, viņuprāt, dod politisko kapitālu. Idejas, kuras parasti pārstāv partijas ar šādu nosaukumu, tām ir pilnīgi svešas. Drīzāk otrādi – ar savu rīcību šīs politiskās apvienības diskreditē šo ideju. “Saskaņas centrs” ir tikpat tālu no sociāldemokrātijas kā Zaļā partija no vides aizsardzības.

Daudzas pašvaldības, piemēram, Jūrmalā, Ventspilī vada Zaļo un zemnieku savienība, viņu paspārnē plaukst un zeļ gan bīstamo, gan nelegālo atkritumu bizness. Līdzīgi kā „sociāldemokrātu” vadītājs braukā ar vairāk nekā 100 000 eiro vērtu „Range Rover”. Vismaz Latvijā laiki, kad bija neiespējams apvienot vienā teikumā vārdus „sociāldemokrāts” un „kaviārs, šampanietis, korupcija”, vēl nav pienākuši. Tomēr īstas sociāldemokrātiskās idejas pārstāvošs spēks mums būtu vajadzīgs kā ēst. Katrā ziņā Rīgā saimniekojošā organizācija tāda nav – viņu neizpratni par godīgumu un sabiedrības interešu aizstāvēšanu spilgti demonstrē Ušakovs, Ameriks & Co.

Tas pats notiek valsts līmenī, kur ZZS jau kopš gadiem ir valdošajā koalīcijā. Arī valsts līmenī ar zaļajām idejām ir kā ir. Labi, ka vismaz zaļās idejas aktīvisti Latvijā darbojas, un pienācis brīdis, kad viņiem būtu nepieciešams visas sabiedrības atbalsts.

Patlaban vides aktīvistiem jāsargā Latvijas meži no ZZS pārvaldītās Zemkopības ministrijas iecerēm. Ministrija vēlas atļaut cirst kokus pēc caurmēra. Turklāt tas attiektos uz pilnīgi visiem Latvijas mežiem. Tas katrā ziņā būtu izdevīgi daudzajiem gateriem, kuri sapirkuši dārgu tehniku un vēlas atpelnīt ieguldījumus. Iespējams, ka arī mežu īpašniekiem tas būtu izdevīgi, varētu pārdot vairāk koksnes. Medijos jau darbu sākuši attiecīgi lobiji publicē materiālus par “ļaunajiem dabas draugiem” (dažas atsauces uz tiem ievietoju raksta beigās). Daži pat raksta klajus melus, jo vides aktīvisti nenoliedz mežu, arī piejūras zonas, kāpu mežu atjaunošanas vajadzību. Tikai tas nav darāms tādā veidā, kā to iecerējusi ZZS vadītā Zemkopības ministrija (ZM).

Strīds ir par to, lai atrastu pareizos atjaunošanas mehānismus. Mazajām priedītēm atšķirībā no egles, lai augtu, ir uzreiz vajadzīga saule. Priede neatjaunojas ēnā. Tātad priežu silu atjaunot var tikai ar kailcirtes palīdzību. Bet cik lielai jābūt šai kailcirtei? Zemkopības ministrija vēlētos cirst pa 2 ha lielām platībām un pēc 6-7 gadiem varētu uzskatīt, ka mežs ir atjaunots un var cirst blakus platībā. Vides aktīvisti iebilst, ka pietiktu ar 0,2 līdz 0,5 ha mini kailcirtēm.

Ja tiks pieņemti ZM priekšlikumi, tad dažu gadu laikā visa piejūras teritorija šaha dēlim līdzīgā veidā būs izcirsta – no sākuma melnie lauciņi, pēc tam – baltie.

Saskaņā ar likumdošanu cirsma skaitīsies atjaunota, tai blakus varēs izcirst nākamos divus ha un gateriem uz nākamiem desmit gadiem darbs dēļu eksportā nodrošināts. Visdrīzāk, tieši šā iemesla dēļ arī ZM (kura ir arī Zaļās partijas (!) rokās) ierosina izmaiņas.

Meži kāpās, piejūras zonā ir jāatjauno, bet speciālistus izbrīna, piemēram, kāpēc nav publicēti dati par šo mežu vecumu. Priede dzīvo līdz 250 gadiem, apmēram no 150 gadu vecuma būtu jāsāk uztraukties par koka veselību.

Cik veci ir tagad kailcirtei paredzētie sili? Atbildīgās iestādes par šo jautājumu neizsakās. Tieši otrādi, ZM grib ar izmaiņām panākt, lai būtu iespējams veikt ciršanu pēc koku caurmēra.

Uzņēmējiem trūkst viegli pieejamas koksnes un šādā veidā ar ZM palīdzību šī problēma tiktu atrisināta. Atrisināta uz visas sabiedrības rēķina, uz mūsu jau tā noplicināto mežu rēķina. Turklāt ir svarīgi saprast, ka šīs izmaiņas attieksies uz visiem Latvijas mežiem. Ja arī ZM piekāpsies piejūras zonas mežu jautājumā, bet izmaiņas pieņems, tad citos Latvijas mežos cirst drīkstēs.

Vai sabiedrība to vēlas? Vai mums tas ir vienalga? Ja nav, tad sabiedrībai ir jāatbalsta “Latvijas Zaļās kustības” darbs, viņu projekts “Saglabāsim Latvijas kāpas 2017”. Nedrīkstam aizmirst, ka šiem dabas draugiem nav nekāda sakara ar ZZS un tās kabatas Latvijas Zaļo partiju, kurai vides aizsardzība ir tikaipartijas nosaukums, ar kuru muļķot vēlētājus.

Autore ir žurnāliste

Avoti:

Latvijas Zaļās kustības projekts “Saglabāsim Latvijas kāpas”

Vides organizācijām neizdodas apturēt ieceri veidot kailcirtes piejūras zonā

Jurģis Jansons: Kam un kāpēc vajag baidīt cilvēkus ar ‘plašām kailcirtēm’ priežu mežos jūras apkaimē?

Edgars Dupužs: Neļausim iznīcināt piejūras priežu mežus!

 

Komentāri (40)

nomale 15.08.2017. 10.36

Turpinot šībrīža mežu politiku pēc gadiem desmit mežsaimnieki savu dārgo tehniku varēs sākt norakstīt lūžņos, jo vairs nebūs ko cirst pat ja cērtamās koksnes diametrs būs samazināts līdz spičkas līmenim un pat ja Siguldas ieleja tiks atzīta par mazvērtīgu mežu kurā pieļaujama kailcirte. Vēl pēc gadiem desmit varēsim aizmirst par mežsaimniecības nozari vismaz uz vienu paaudzi, kamēr neizaugs šodien stādītie meži! Šī brīža mežsaimniecība nav ilgtspējīga, ja mežam jāaug 80 gadus, tad nevar 20 gados izcirst pusi no mežiem. Starp citu tas pats ar kūdru. Zemkopības ministrija piesedz resursu izlaupīšanu!

+16
-1
Atbildēt

6

    cabulis > 15.08.2017. 11.21

    Kur tādi auni visapkārt – Google Earth nevīžo paskatīties! Vesela nozare strādā (Silava, LLU, ZM, LVM, Latvijas koks), bet iekš Google Earth nav ieskatījusies. Vot, slaisti!

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    cabulis > 15.08.2017. 10.54

    Ak tad tad 20 gados jau ir izcirsta puse, sorry, to nezināju. Tad, jau gan tie mežsaimnieki ir baigie kaitnieki! Tad es atsaucu visu iepriekš teikto, labi, ka mums ir tāds mežu eksperts “nomale”, kas tumsoņiem visu apgaismo.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    cabulis > 15.08.2017. 11.52

    Re kur šitā raksta pielikumā, kā reizi 2 kompetentu cilvēku publikācijas par priedes augšanu, t.sk. piejūras mežos. Vēlams nejaukt piejūras mežus un kāpu zonu.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    basta > 15.08.2017. 13.16

    to cabulis

    Man nospļauties par “mežsaimnieku” uzskaitītiem tieviem kociņiem, un apkrūmotām platībām, kur mežs atjaunosies labi ja pēc 50 gadiem. Es, braukājot pa valsti, redzu, ko jūs, Latvijas izcirtēji(izvālētāji, izdrāzēji), esiet dabai nodarījuši.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > 15.08.2017. 11.31

    speciāli cabulim vēēēlreiz:

    Kādēļ tad tiem mežizstrādātājiem vajadzīgi tievāki koki un piejūras meži, ja mežsaimniecības nozarē šobrīd viss kārtībā un tā ir ilgspējīga???

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > 15.08.2017. 11.09

    Google Earth programmā ir interesanta fiška – laika slīdnis saucas. Pamēģini! Puse 20 gados tas vēl ir ļoti piesardzīgs apgalvojums.

    Kādēļ tad tiem mežizstrādātājiem vajadzīgi tievāki koki un piejūras meži, ja mežsaimniecības nozarē šobrīd viss kārtībā un tā ir ilgspējīga???

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 15.08.2017. 07.44

par partiju nosaukumu piesavināšanos runāju jau 25 gadus , no pirmās dienas kad radās partija tēvzemei un brīvībai , bija skaidrs ka to radījuši bijušie čekisti , piesavinoties uzrakstu no Brīvības pieminekļa ,kad elektorāts attapās tad izveidoja pirmo zupstrātu, tb/lnnk, būtību nemainot, latvijas ceļu atšifrēja lemebe savā melnajā bugaterijā ar ierakstu pleskavas šoseja par sārkanajiem trubas zemniekiem šaubu nav bijis nekādu, sociķiem vispār nav nekā kopēja ar socdemokrātiju , vienvārdsakot , Latvijā visām valdības partijām ir saimnieki vecie komunisti , tātad tās var apvienot vienā , lkp, tas ir latvijas kompartija, tad nav ko brīnīties , ka mums tā neiet ne tikai pa mežiem

+12
0
Atbildēt

7

    basta > 15.08.2017. 13.19

    to Ebenemezers

    Kā tā ir iznācis, ka tu, jakobi, leģionāra dēls, nīsti Latvijas nacionālpatriotus tāpat kā krievu garnizonu slampas un NKVDešņika: alkaša, sadista un pidarasa atvase, dzēris49?

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    basta > 15.08.2017. 13.50

    to Ebenemezers

    Es esmu visīstākais nacists, kurš zārkā redzēja nelegālos imigrantus: WWII noziedzniekus un to noziegumu mantiniekus, interventu privilēģiju nodrošinātājus un vecus čekas pidarasus – pedofīlus.

    Starp mūsu Saeimas deputātiem nav ne pseido, ne īstu nacisti, ir viena partija, kuru kaut nedaudz satrauc latviešu tautas nākotne.

    Vai tu man, organism ar īpaši īpašām vajadzībām, neatgādināsi, kurš no TB/LNNK bija čekists un kāpēc to tā nīda PCTVL un to sugasbrāļi, LC komunistu cūkas un čekas pidarasi?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > 15.08.2017. 16.00

    “rezultātā kārtējā kompartija”

    —————–

    Jaunā KP – trāpīgs novērojums… :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > 15.08.2017. 13.32

    to lno

    “rezultātā kārtējā kompartija:)”

    JaunāKP?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > 15.08.2017. 11.52

    .

    “lai kādu partiju dibinātu latvieši, rezultātā kārtējā kompartija”

    ———-

    Tā gluži nav. Viltīgākajiem sanāk arī jauna koNpartija :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 15.08.2017. 08.34

    Ebenemezers. Lai ko pasāktu krievi, tiem vienmēr iznāk kalašņikovs, lai kādu partiju dibinātu latvieši, rezultātā kārtējā kompartija:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 15.08.2017. 13.46

    atbilde bastam pirmo un pēdējo reizi – neciešu pseidonaciķus

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

mooi 15.08.2017. 12.14

Latvijas jūrmalas vērtība ir tieši meži kāpu zonā. Tādu nav nevienā Eiropas valstī un par to ārzemnieki arī apbrīno Jūrmalu. Vai gribam plikas kāpas kā tas ir Nīderlandē un Ķīnas mūri kā tas ir Beļģijā? Kad nebūs mežu, tad Jūrmalas lepno villu vērtība arī kritīsies, kā arī to kadastrālā vērtība no kuras jāmaksā nodokļi. Puse Latvijas jau ir izcirsta, nu pienācis laiks izpostīt ari jūras malu un tikai lai daži piebāztu savas kabatas. Bravo!

+13
-1
Atbildēt

1

    basta > mooi 15.08.2017. 13.28

    to mooi

    Vai atceries, kā LC laikos uz Igaunijas un Lietuvas robežām tika uzbliezti pamatīgākie robežpunkti, bet uz Krievijas un Baltkrievijas robežām muitnieki un robežsargi mitinājās vagoniņos, jo tās komunistu cūkas un čekas pidarasi nedomāja, ka Latvija varētu būt kopā ar ES. Arī to tikumiskie un ideoloģiskie pēcteči, Vienotības prokremliskā kleptokrātija un sodomija, neredz Latvijai nākotni.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu