Kā pie igauņiem! • IR.lv

Kā pie igauņiem!

3
Igaunijai līdz šim ir izdevies piesaistīt vairāk tiešo ārvalstu investīciju nekā Latvijai. 2015. gadā Igaunijā tās bija 86% no IKP, bet Latvijā — 56%.

Saeimas apstiprinātā nodokļu reforma Latvijā nākamgad būtiski mainīs biznesa spēles noteikumus – par peļņu, kas ieguldīta uzņēmuma attīstībā, ienākuma nodoklis vairs nebūs jāmaksā. Igaunijā šī sistēma darbojas jau kopš tūkstošgades sākuma. Bet kāpēc tai līdz šim nebija sekotāju?

Igaunijā jau septiņpadsmit gadus ir «netradicionāla» nodokļu sistēma, kas uzņēmumu peļņu pirms sadales neapliek ar nodokļiem. Tagad Latvija ir kļuvusi par otro valsti pēc Gruzijas, kas izmantos līdzīgu pieeju. Par spīti tās priekšrocībām, vispirms jau vienkāršībai, citas valstis vēl nav sekojušas Igaunijas piemēram. Iemesli tam ir dažādi. Dažām valdībām ir ideoloģiski iebildumi. Daudzas citas satraucas par iespēju zaudēt nodokļu ieņēmumus, lai gan Igaunijā tā bija īslaicīga problēma, kas beidzās pēc 2-3 gadiem. Vēl citas vienkārši neredz iemeslu pieņemt sistēmu, kas pielāgota valstij, kur uzņēmumi ir jauni un vēlas augt.

Ālto Universitātes profesors Sikstens Korkmans uzskata, ka Somijā, kur Igaunijas modelis ticis apspriests visai nopietni, būtu «nereāli» to ieviest, ņemot vērā lielās atšķirības starp uzņēmumu nodokļu likmēm un augstākajām darba ņēmēju nodokļu likmēm. Šī sistēma mudinātu iedzīvotājus augstiem nodokļiem apliktos darba ienākumus pārvērst par kapitāla ienākumiem. «Visi kļūtu par uzņēmumiem un samazinātu savu nodokļu  slogu!» viņš saka.

Pastāv arī naudas ieslēgšanas risks, jo peļņas saglabāšana uzņēmumā Igaunijā ir izdevīgāka par tās sadali dividendēs (maksājot 20% nodokli) un ieguldīšanu citviet. Un tā jau būtu problēma, jo šādi, visticamāk, mazinātos valstij izdevīgā kapitāla pārdale citiem uzņēmumiem un investīciju iespējām, saka Somijas Ekonomikas pētniecības institūta pētnieciskais vadītājs Niku Mātanens.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu