Salaspils novada dome pret Gerhardu vērsīsies Satversmes tiesā • IR.lv

Salaspils novada dome pret Gerhardu vērsīsies Satversmes tiesā

24
Kaspars Gerhards. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Smiltēns: Gerhardam jāsakārto opozīcijas tiesības strādāt komitejās arī VL-TB/LNNK pārvaldītajās pašvaldībās

Salaspils novada dome ārkārtas sēdē lēmusi vērsties Satversmes tiesā par vides un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) rīkojumu atcelt domes lēmumu izveidot pastāvīgās komitejas, LETA informēja domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V).

“Domes lēmuma darbības apturēšanu var uzskatīt par vēlmi tiešā veidā ietekmēt un autoritatīvā formā panākt, lai domes deputāti katrs individuāli atsakās no savām deputāta tiesībām brīvi, neatkarīgi un demokrātiskā balsojumā izteikt savu gribu, un pieņem lēmumu pretēji savai gribai, politiskajiem apsvērumiem un personīgajai attieksmei. Tā rezultātā tiek pārkāptas un ierobežotas domes un domes deputātu Satversmē garantētās tiesības,” uzskata domes priekšsēdētājs.

Viņaprāt, ministrs tiešā veidā iejaucas pašvaldības domes darbā un faktiski pieprasa, lai tiek nodrošināts katra domē ievēlētā deputāta konkrēts balsojums, būtiski ierobežojot deputātu brīvo izvēli un tiesības brīvi pausts savu attieksmi un uzskatus.

“Neapstrīdot ministra rīkojumu Satversmes tiesā, tiktu atzīts un pieņemts, ka ministram ir juridiskas un morālas tiesības atcelt jebkuru domes lēmumu, un brīvās un demokrātiskās vēlēšanās ievēlēta deputāta gribai, uzskatiem un politiskajai pārliecībai nebūtu nekādas nozīmes,” izteicās Čudars.

Ārkārtas sēdē dome nelēma par izmaiņām pastāvīgajās komitejās.

Gerhards apturēja gan Salaspils domes, gan Jūrmalas domes lēmumu par pastāvīgo komiteju sastāvu, uzskatot, ka vairākuma deputāti liedz komitejās darboties opozīcijas deputātiem un pārkāpj proporcionalitātes principu.

Ar aizrādījumu Gerhardam sakārtot opozīcijas tiesības atbilstoši pārstāvēt savus vēlētājus komitejās arī tajās pašvaldībās, kuras vada viņa pārstāvētā Nacionālā apvienība, piektdien klajā nāca partijas “Vienotība” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns. Pirms tam līdzīgas domas izteica arī ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, cerot, ka Gerharda lēmumi par pašvaldībām nav saistīti ar Nacionālās apvienības darbību opozīcijā konkrētajās domēs. “Ļoti ceru, ka tā ir sakritība, nevis likumsakarība,” teica ZZS līderis.

Smiltēns teica, ka VARAM iniciatīva sakārtot šo jautājumu vērtējama pozitīvi, taču Gerhardam jāķeras klāt ne tikai Jūrmalai un Salaspilij, bet arī Saulkrastiem, kur Nacionālās apvienības vadītā dome komiteju pārstāvniecības jautājumā ir rīkojusies līdzīgā nedemokrātiskā veidā kā Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Politiķis uzskata, ka Rīgā, grozot saistošos noteikumus par deputātu pārstāvniecību komitejās, ir sagrauti demokrātijas pamatprincipi. Arī Saulkrastos ir nepamatoti samazinātas opozīcijas, tātad arī partijas “Vienotība” pārstāvju iespējas iegūt atbilstošu pārstāvniecību komisijās un realizēt vēlētāju uzticētos uzdevumus, sacīja Smiltēns. Viņš teic, ka šajā jautājumā pauž personīgo viedokli, jo “Vienotības” valde pagaidām to nav skatījusi.

 

 

 

Komentāri (24)

andrejs 04.08.2017. 15.32

Neliels fragments no partijas Alternative nelielās “Vēlēšanas programmas”:

Etniskā politika saskaņā ar ES noteikumiem.

Apturēt jebkādus mēģinājumus kurināt nacionālo naidu;

Nodrošināt izglītību dzimtajā valodā bez proporcijām un noteikumiem;

Dzīvesvietās ar lielu (ievērojamu) krievvalodīgo īpatsvaru, piešķirt krievu valodai otrās oficiālās valodas statusu;

Latvijas vēsture – vēsture, nevis pamats pazemojumam.

Okupācija – nepieciešams vēsturnieku kongresa spriedums, bet ne galēji labējo radikāļu neobjektīvs viedoklis;

8.maijs un 9.maijs – Uzvaras diena pār nacismu un Eiropas apvienošanās diena;

Deportācija un holokausta ir totalitārā režīma un kolaboracionistu noziegums;

———————–

Jācer, ka Rogaļa kungs vismaz Salaspilī īstenos daļu no ieplānotā. Priekšvēlēšanu solījumi jāpilda.

+3
-2
Atbildēt

0

andrejs 04.08.2017. 15.31

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmums atcelt Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu ir “klaji prettiesisks un politiski angažēts”, aģentūrai LETA pauda Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (Vienotība).

“Ministrs ir pieņēmis lēmumu, ko likums neļauj viņam pieņemt, tas nozīmē, ka tas ir politiski angažēts lēmums,” skaidroja Čudars, solot, ka par šo lēmumu pašvaldība vērsīsies tiesā.

Domes priekšsēdētājs pieļauj, ka Salaspils domes deputātu iesnieguma, uz kura pamata VARAM lēma atcelt domes lēmumu, mērķis ir “nokārtot labākas pozīcijas Salaspils domē, pretēji tam, ko vēlējies vēlētājs”.

Ar iesniegumu VARAM vērsās nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) deputāts Jānis Nebars. Viņš aģentūrai LETA pauda apmierinātību ar VARAM lēmumu, sakot, ka tas ļaus ievērot opozīcijas tiesības piedalīties domes darbībā.

Vienotība nav ievērojusi proporcionalitāti, veidojot komiteju sastāvu, iemeslu iesnieguma rakstīšanai skaidroja Nebars. Deputāts kā piemēru minēja to, ka NA, kurai ir divi deputāta mandāti, ir divas vietas komitejās, savukārt partijai Alternative, kuras vienīgais pārstāvis ir Mihails Rogals, ir tikušas trīs vietas komitejās.

————-

Vienotība Mihailam Rogaļam demokrātiski atvēlējusi veselas trīs vietas.

Vai gadienā Alternative nebija tā partija, kuras deputātu kandidāti latviski runā ar lielām grūtībām?

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu