ES paplašina sankcijas Krievijai par "Siemens" gāzes turbīnu nosūtīšanu uz Krimu • IR.lv

ES paplašina sankcijas Krievijai par “Siemens” gāzes turbīnu nosūtīšanu uz Krimu

23
"Siemens" logo. Foto: Reuters/LETA

ES sankcijas noteiktas pret trim fiziskām un trim juridiskām personām Krievijā

Eiropas Savienība (ES) piektdien paplašināja sankcijas pret Krieviju par Vācijas rūpniecības konglomerāta “Siemens” gāzes turbīnu nosūtīšanu uz anektēto Ukrainas Krimas pussalu, tādējādi pārkāpjot starptautiskās sankcijas, ziņo LETA.

ES Padome rakstiskā procedūrā par Ukrainas suverenitātes pārkāpšanu noteikusi sankcijas pret trim fiziskām un trim juridiskām personām Krievijā, kas saistītas ar turbīnu nosūtīšanu uz Krimu.

“ES nav atzinusi Krievijas īstenoto Krimas un Sevastopoles nelikumīgo aneksiju. Savas neatzīšanas politikas ietvaros Padome aizliedza piegādāt svarīgu aprīkojumu infrastruktūras projektiem svarīgās nozarēs Krimā un Sevastopolē, ieskaitot gāzes turbīnas enerģētikas nozarē,” teikts ES paziņojumā.

Sankcijas – aktīvu iesaldēšana un ieceļošanas aizliegums ES – attiecinātas uz divām Krievijas amatpersonām – enerģētikas ministra vietnieku Andreju Čerezovu un Enerģētikas ministrijas departamenta vadītāju Jevgeņiju Grabčaku, kā arī firmas “Tehnopromeksport” vadītāju Sergeju Toporu-Gilku.

Sankcijas attiecas uz kompānijām “Tehnopromeksport”, “Interautomatika” un vēl vienu firmu, kas nodarbojās ar turbīnu sūtīšanu uz Krimu un TEC būvniecību anektētajā pussalā.

“Siemens” pēc skandāla ar turbīnām paziņoja, ka sašaurinās savu darbību Krievijā. “Visas četras gāzes turbīnas, kas tika piegādātas 2016.gada vasarā (..), kopš tā laika ir uz vietas pārveidotas un nelegāli pārvietotas uz Krimu,” paziņoja “Siemens”.

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā anektēja Ukrainas Krimas pussalu, Eiropas Savienības sankcijas liedz Krimai piegādāt enerģētikas tehnoloģijas. 

Minhenē bāzētā kompānija “Siemens” paziņoja, ka iesaldēs enerģijas ražošanas aprīkojuma piegādes Krievijas valsts kontrolētiem klientiem. Tā arī pārdos savas mazākuma akcijas Krievijas kompānijā “Interautomatika”, kas pārdod elektrostaciju kontroles sistēmas. Turklāt “Siemens” lauzīs licences līgumu par enerģijas ražošanas aprīkojumu, kas noslēgts ar Krievijas kompānijām. “”Siemens” ievieš papildu kontroles režīmu, kas būtiski pārsniedz juridiski prasīto,” norādīts kompānijas izplatītajā paziņojumā.

Jauni gāzes enerģētikas projekti Krievijā tiks īstenoti tikai ar “Siemens” kontrolētu kompāniju starpniecību, lai nodrošinātu “”Siemens” kontrolētas piegādes un uzstādīšanu”, ko ārvalstīs uzraudzītu “Siemens personāls,” piebilsts paziņojumā.

Pagājušajā mēnesī “Siemens” apstiprināja, ka divas turbīnas ir nogādātas Krimā, bet pēc tam kompānija informēja, ka ir sākta tiesvedība pret personām, kas atbildīgas par tādu rīcību.

Turbīnas sākotnēji tika piegādātas spēkstacijas projektam Tamaņā, Krasnodaras novadā Krievijas dienvidos, kuru no Krimas šķir tikai dažus kilometrus garš ūdens ceļš. Pēc tam šīs turbīnas aizvestas uz Krimu.

 

 

Komentāri (23)

vitalisvita 05.08.2017. 00.59

“Jauni gāzes enerģētikas projekti Krievijā tiks īstenoti tikai ar “Siemens” kontrolētu kompāniju starpniecību, lai nodrošinātu “”Siemens” kontrolētas piegādes un uzstādīšanu”, ko ārvalstīs uzraudzītu “Siemens personāls,” piebilsts paziņojumā.”

———————-

Vārdu sakot, tagad jau tas atbildīgais vācietis, atšķirībā no Hitlera laikiem, savos darījumos ar krievu – tā vienkārši notēlo muļķi un iztiek bez slepeniem protokoliem.

+1
0
Atbildēt

0

basta 05.08.2017. 11.49

Putļerasti: Junkers un Pabriks “satraukušies” par Eiropas enerģētisko drošību, ko apdraudot ASV sankcijas “Nord Stream II” sakarā. Vēl pat pirms Putina pret Ukrainu vērstā pirmā politiskā projekta “Nord Stream”, Eiropas patērētāji bija pilnībā nodrošināti ar gāzes piegādēm, bet šobrīd eiropiešiem ir būtiski samazinājusies vajadzība pēc Gazprom gāzes.

Kā maizi tie prokremliskie izdzimteņi ēd, ka tādu dziesmu dzied?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu