Krājbanka piedzen miljonus no Bondara divu slikto kredītu dēļ • IR.lv

Krājbanka piedzen miljonus no Bondara divu slikto kredītu dēļ

19
Mārtiņš Bondars atbild uz jautājumiem Rīgas domē. Foto: Edijs Pālens, LETA
Ieva Cielava

Kredīti izsniegti ar Antonovu saistītām firmām un bankai radījuši lielus zaudējumus

Bankrotējušās Latvijas Krājbankas maksātnespējas administrators KPMG Baltics piedzen 15 miljonu eiro no bankas bijušās valdes, tai skaitā Rīgas domes deputāta Mārtiņa Bondara, sakarā ar diviem kredītiem, kas 2008. gadā izsniegti ar bankas īpašnieku Vladimiru Antonovu saistītiem ārzonu uzņēmumiem un radījuši bankai 3,57 miljonu eiro un 20,7 miljonu dolāru lielus zaudējumus.

Pirmais kredīts saistīts ar ekskluzīvas jahtas Highlander iegādi, bet otrais – ar nekustamā īpašuma attīstības projektu Sanktpēterburgā Krapivny property. Abi šie kredīti līdztekus sešām vēl citām epizodēm tika skatīti Londonas tiesā, kas 2016. gada maijā nolēma no Antonova piedzīt bankai radītos zaudējumus – 60,5 miljonus eiro un 30,8 miljonus dolāru. Baņķieris gan neko nesamaksāja, tā vietā aizbēga no valsts.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēmusi, ka zaudējumu kompensēšanai bankas bijušajai valdei, arī tās bijušajam priekšsēdētājam Bondaram, solidāri jāsamaksā 15 miljoni eiro – katram tik, cik ir līdzekļu. Spriedumu valde pārsūdzējusi apgabaltiesā, lūdzot nepiemērot valsts nodevu par pārsūdzību, jo tas maksātu gandrīz simt tūkstošus eiro, bet šādas naudas viņiem neesot. Atbildi uz lūgumu tiesa vēl nav sniegusi.

Nupat Latvijas Reģionu apvienības vadību atstājušais Bondars norāda, ka šie bijuši “normāli kredīti”, nevis Antonova mahinācijas, un īpašumu vērtība sarukusi globālās finanšu krīzes dēļ. Viņaprāt, naudas piedziņas prasība ir politisko oponentu izrēķināšanās – valdošās varas Rīgā un valstī. Bondars neprecizē, kurus politiķus vaino, bet par to liecinot gan tas, ka process tiek skatīts slēgtā tiesas sēdē, gan tas, ka viņš bijis valdes sastāvā, kredītus izsniedzot, bet ne tad, kad pret kredītiem ņemtās ķīlas pārdotas par krietni zemākām summām.

Tikmēr Krājbankas maksātnespējas administrators KPMG noraida apvainojumus un teic, ka stingri strādā pēc likuma, lai iespējami vairāk kreditoru atgūst bankā zaudēto naudu. Atklātā tiesas sēdē šo procesu neļaujot skatīt Kredītiestāžu likums, kas nosaka pienākumu bankai garantēt klientu personas, kontu, noguldījumu un darījumu noslēpumu.

Vaicāts, ko darīs, ja tiesa arī nākamajās instancēs nebūs valdei labvēlīga un piedzītā naudas summa tomēr būs jāmaksā, Bondars žurnālam Ir saka: «Nu, ko dara tādās situācijās?! Daugavā es nelēkšu,» paskaidrojot, ka šādas naudas viņam nav un viņš joprojām cerot, ka veselais saprāts uzvarēs.

Nupat jūlijā Bondars reģistrējis pirms vairākiem gadiem ar sievu noslēgto vienošanos par mantas sadali, aizsargājot viņas dzimtas īpašumu Mārupē, ja nu īpašumi tiktu apķīlāti. KPMG civilprasības izskatīšanas laikā tiesai to prasīja jau divas reizes, taču tiesa abas reizes lūgumu noraidīja

Vairāk par aizdomīgajiem kredītiem lasiet žurnāla Ir rakstā Moceklis vai mahinators? šeit.

 

Komentāri (19)

andrejs 03.08.2017. 16.06

Interesanti, ka no diviem K neko nepiedzen. Cik gadi jau pagājuši kopš banka uzgrūsta uz mūsu pleciem, bet ne krimināllietas, ne civillietas par nopietnām summām. Acīmredzot Parexā viss ir bijis oki doki, laikam, iespējams, varbūt…

+13
-3
Atbildēt

2

Anonīms 03.08.2017. 14.53

Ieva, bet kāpēc rakstiet, ka tie miljoni ir piedzīti/

Es tikko lasīju, ka Bondars visu norakstījis sieviņai – arī Ieviņai un no viņa ko piedzīt nebūs. Sēdinās cietumā?

+4
-1
Atbildēt

3

jurisml_inbox_lv 03.08.2017. 13.57

politiskie pasūtījumi mums jau līdz kaklam , sākot ar lembu , sudrabu un tagad atkal šis.

+5
-3
Atbildēt

1

    tapat vien > 04.08.2017. 15.29

    Diemžēl Tiesas neizskata politiskos pasūtījumus un darbojas tikai atbilstoši Likumdošanas aktiem.

    Nevajag provokatīvi komentēt ja pats neko nezini un spēj sēt tikai …kas būtu ja būtu un vai tad kas būtu ja būtu .Muldoņa

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu