Gerhards aptur arī Jūrmalas domes lēmumu par komiteju sastāvu • IR.lv

Gerhards aptur arī Jūrmalas domes lēmumu par komiteju sastāvu

18
Kaspars Gerhards. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Jūrmalas pilsētas domei ir problēmas ar demokrātijas principu ievērošanu, saka VARAM

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) apturējis arī Jūrmalas domes lēmumu par pastāvīgo komiteju sastāvu, aģentūra LETA noskaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Iepriekš VARAM lūgusi Jūrmalas pašvaldību pārskatīt domes pastāvīgo komiteju sastāvu, tomēr dome paudusi, ka komiteju ievēlēšana notika atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Domstarpības radušas pēc tam, kad Jūrmalas pilsētas domes koalīcija izslēdza opozīcijas deputātus no dalības Attīstības un vides jautājumu komitejā, Izglītības un kultūras jautājumu komitejā, kā arī Transporta un mājokļu jautājumu komitejā. VARAM lūdza Jūrmalas domi atkārtoti izvērtēt domes pastāvīgo komiteju locekļu sastāvu, lai nodrošinātu domes darbību atbilstoši likumam “Par pašvaldībām” normām. Likums “Par pašvaldībām” paredz, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

Jūrmalas pašvaldības pārstāve Zane Leite iepriekš norādīja, ka nav pamata uzskatīt, ka deputātu ievēlēšana komitejās būtu notikusi pretēji normatīvajiem aktiem. Viņa informēja, ka jautājums par pastāvīgajām deputātu komitejām un to sastāvu tika skatīts un pieņemts domes sēdē ar deputātu balsu vairākumu. Domes sēdē deputātiem bija iespēja izteikt priekšlikumus par komiteju sastāva izmaiņām, kā arī balsot par izteiktajiem priekšlikumiem. Pilnīgi visi domes deputāti strādā kādā no komitejām.

VARAM gan uzsver, ka nav tiesiska pamata atkāpties no proporcionalitātes principa domes komiteju veidošanā, to argumentējot vien ar politisko lēmumu vai politiku. Šāds arguments nedod pamatu pieņemt prettiesisku lēmumus, akcentē VARAM.

“No visām ministrijā saņemtajām sūdzībām par komiteju izveidi pašvaldībās, Jūrmalas pilsētas dome ir viena no tām, kurām ir problēmas ar demokrātijas principu ievērošanu. Šāda Jūrmalas pilsētas domes attieksme pastāvīgo deputātu komiteju veidošanā ir necieņas izrādīšana pret vēlētājiem,” uzsver Gerhards. Viņš piebilst, ka, lemjot par komiteju sastāvu, pašvaldības dome nevar izvēlēties, vai to veidošanā piemērot proporcionalitātes principu, vai neievērot.

Viņš norāda, ka Jūrmalas domes pozīcija nav pārstāvēta trijās no astoņām ļoti būtiskām komitejām. “Tikpat ciniski būtu domē izveidot, piemēram, Peldsezonas atklāšanas un Jaunā viļņa atkalgaidīšanas komitejas, ievēlot tur visu opozīciju, tādējādi norobežojot opozīciju pilnībā no svarīgu lēmumu pieņemšanas un padarot bezspēcīgu savu vēlētāju priekšā,” pauž ministrs Gerhards.

Jūrmalas domē koalīciju veido Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kuru pārstāv seši deputāti, un partija “Saskaņa”, kuru pārstāv trīs deputāti. Opozīcijā darbojas četri deputāti no apvienības “Tev Jūrmalai!”/JKP (JKP), kā arī divi deputāti no “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai!”/LNNK (VL-TB/LNNK).

Jūrmalas pilsētas domē ir astoņas pastāvīgās komitejas – Attīstības un vides jautājumu komiteja, Finanšu komiteja, Izglītības un kultūras jautājumu komiteja, Jaunatnes un sporta jautājumu komiteja, Pilsētsaimniecības un drošības komiteja, Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komiteja, Transporta un mājokļu jautājumu komiteja, kā arī Tūrisma un kurortoloģijas komiteja.

Attīstības un vides jautājumu komitejā, Izglītības un kultūras jautājumu komitejā un Transporta un mājokļu jautājumu komitejā katrā ir pieci deputāti. Tajās nevienā nav iekļauti “Tev, Jūrmalai”/JKP vai VL-TB/LNNK pārstāvji.

Kā ziņots, ar ministra rīkojumu paredzēts atcelt arī Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

 

Komentāri (18)

Absints 03.08.2017. 16.29

Jūrmalā aptur, Rīgā ne?

+6
-2
Atbildēt

2

    basta > 03.08.2017. 19.02

    to Ķīps

    Vai gribi, lai Kukulītis viņam vienā rāvienā atņem pielaidi valsts noslēpumiem? Nejēdz nemaz, ko nozīmē censties izjaukt čekas noteikto paritāti valsts nozagšanā kremļgaģu: Vienotības un SC, starpā?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 03.08.2017. 19.07

    Nu Ameriks tak solīja izlabot,neviens vairs neatceras,vai?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

valdemir 03.08.2017. 18.23

Varas vertikāle pamazām kļūst aizvien vertikālāka.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu