VARAM atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu (papild.) • IR.lv

VARAM atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu (papild.)

13
Salaspils novada domes vadītājs Raimonds Čudars. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ar “vienlīdzības principu” jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atcels Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu, aģentūru LETA informēja ministrijā.

VARAM 6.jūlijā saņēma Salaspils novada domes deputāta iesniegumu, kurā tika lūgts izvērtēt domes lēmumu par pastāvīgu komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu.

Pēc iepazīšanās ar situācijas apstākļiem, VARAM aicināja Salaspils novada domi precizēt saistošos noteikumus, nosakot, ka katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaits komitejās jānosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai to apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

“Proporcionalitātes princips nozīmē – katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionāli domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam. Norāde “iespēju robežās” attiecībā par proporcionalitātes principu saprotama tā, ka gadījumos, kad tiešu matemātisku proporciju nav iespējams ievērot vai tā ir vienāda vairākām politiskajām partijām, dome lēmumu pieņem, balstoties uz vienlīdzības principu starp ievēlētajām politiskajām partijām,” norādīja ministrijas pārstāvji.

VARAM uzsvēra, ka ar “vienlīdzības principu” konkrētajā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē. Izvērtējot ievēlēto politisko partiju un to apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, VARAM konstatējusi, ka proporcionalitātes princips četru komiteju sastāva veidošanā šoreiz nav ticis ievērots.

Savukārt Salaspils novada dome nosūtījusi VARAM atbildi, ka pastāvīgu komiteju izveidošanas un locekļu ievēlēšanas uzvērtēšana ir politisks lēmums, kura izvērtēšana nav nedz VARAM, nedz tiesas kompetencē.

“Pašvaldībai nav tiesiska pamata atkāpties no proporcionalitātes principa domes komiteju veidošanā, to argumentējot tikai ar politisku lēmumu vai politiku, jo šāds arguments nedod pamatu pieņemt prettiesiskus lēmumus, kuru rezultātā tiek ne tikai ierobežots mazākuma princips, bet arī pārkāpta vēlētāju izteiktā griba, ievēlot domi noteiktā politiskā spēku proporcijā. Pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei,” skaidroja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Ministrs trešdien LNT raidījumā “900 sekundes” teica, ka Salaspilij ir divas izvēles: vai nu mainīt sastāvu komitejās vai arī vērsties ar iesniegumu Satversmes tiesā. “Ar rīkojumu atceļu Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu, jo ir pārkāpts likums,” teica Gerhards.

Ministrija saņēmusi kopumā 12 sūdzības no dažādu domju deputātiem. Gan lielajiem novadiem kā Rīga, Daugavpils, Ventspils, Jūrmala, gan mazākiem kā Baldone un Salaspils.

Kā zināms, VARAM par tādu pašu principu ievērošanu aizrādīja arī Rīgas domei.

Rīgas saistošie noteikumi par komiteju izveidošanu atzīti par prettiesiskiem. Tos bija pieņēmusi iepriekšējā sasaukuma Rīgas dome, kurā bija tā pati valdošā “Saskaņas/GKR” koalīcija, kas tagadējā. Noteikumos ir pāris punkti, kas atzīti par neatbilstošiem likumiem. Ministrs teica, ka noteikumi par jauno komiteju izveides kārtību nav saskaņoti un pirmajā sēdē tie jāmaina. Ja tas nenotiks, ministrija rīkosies. Pēc Gerharda teiktā, ja saistošie noteikumi netiek laboti, tas nozīmē, ka Rīgas dome ir rīkojusies prettiesiski un tad ir divi varianti – vai nu domes priekšsēdētāja atstādināšana vai arī visas domes atcelšana. “Bet nu tas viss soli pa solim,” piebilda ministrs.

Salaspils novada domes deputāti priekšsēdētāja amatā atkārtoti ievēlēja Raimondu Čudaru (V). Jaunajā Salaspils novada domes sasaukumā ievēlēti deputāti no pieciem sarakstiem. Partiju “Vienotība” pārstāv deviņi deputāti – Čudars, Malda Caune, Raivis Anspaks, Vita Upmane, Vera Kalniņa, Jana Kolbina, Vitālijs Berezņevs, Kaspars Brunovskis un Andris Umbraško. Partiju “Saskaņa” pārstāv trīs deputāti – Ludmila Fedorkova, Aleksejs Urbanovičs un Poļina Ivļeva, Zaļo un zemnieku savienību pārstāv Zigmārs Zeimulis un Andrejs Svilāns. Savukārt nacionālo apvienību “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK pārstāv Jānis Nebars un Dace Kontrimiene, bet partiju “Alternative” Mihails Rogals.

(papildināta ar Gerharda teikto par Rīgas domi)

Komentāri (13)

tvverotajs 02.08.2017. 13.59

Likumā “Par pašvaldībām” ir:

“54. pants. Katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam.”

Nav īsti saprotams, kā no tā VARAM var secināt, ka:

“ar “vienlīdzības principu” konkrētajā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē. Izvērtējot ievēlēto politisko partiju un to apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, VARAM konstatējusi, ka proporcionalitātes princips četru komiteju sastāva veidošanā šoreiz nav ticis ievērots.”

Par “vienlīdzības principu” likumā vispār nekas nav minēts. Un kāpēc, pretēji likumā rakstītajam “skaitu komitejā”, VARAM izsecina, ka ir jāvadās pēc deputātu skaita visās komitejās kopā?

+10
-3
Atbildēt

0

Anonīms 02.08.2017. 11.40

Salaspilī VARAM atcels domes lēmumu, bet Rīgā tikai norādīja uz nepilnībām lēmuma pieņemšanā. Lieki jautāt, kuru patriju neņēma vērā Salaspilī, kuru Rīgā?

+12
-6
Atbildēt

3

    Ēriks > Anonīms 02.08.2017. 12.06

    Ko atkal muldies,Rīga uz VARAM vēstuli atbildēja, ka novērsīs nepilnības,bet Salaspils VARAM pasūtīja vienu māju tālāk,tāda lūk atšķirība.

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 02.08.2017. 14.05

    Nu un tad,ka nevar iegūt trīs balsis vienā komitejā?Arī viena balss var būt izšķiroša.Kas tad būtu jādara,ja Salaspils dome atsakās labot kļūdas?Jāgaida,kad sāks birt lapas?

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    zanE. > Anonīms 02.08.2017. 13.03

    …Ērik…pats taču pie iepriekšējā raksta citēji Gerhardu:

    – “Domes ekskluzīvajā kompetencē ir noteikt domes komitejas, to skaitlisko sastāvu, kompetenci un darba organizāciju.

    1. Papildus attiecīgajā likumā noteikti nosacījumi, kuri jāievēro, veidojot komiteju sastāvu. Proti, katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam.

    2. Komitejas locekļu skaits nedrīkst būt mazāks par trijiem un nedrīkst pārsniegt pusi no domes deputātu kopskaita, izņemot Finanšu komiteju. Katram deputātam jābūt vismaz vienas domes komitejas loceklim.

    3. Tajā pašā laikā nav noteikts maksimālo komiteju skaits, kur var darboties viens deputāts.”

    …kādas tad īsti ir NA pretenzijas?

    – “Vienotība nav matemātiski ievērojusi proporcionalitāti, veidojot komiteju sastāvu, iemeslu iesnieguma rakstīšanai skaidroja Nebars. Deputāts kā piemēru minēja to, ka NA, kurai ir divi deputāta mandāti, ir divas vietas komitejās, savukārt partijai Alternative, kuras vienīgais pārstāvis ir Mihails Rogals, ir tikušas trīs vietas komitejās.

    Ņemot vērā, ka ir piecas komitejas ar septiņām vietām katrā, katram no 17 domes deputātiem vajadzētu būt divām vietām komitejās, kas nozīmētu, ka NA jāpienākas četrām vietām komitejās, skaidroja Nebars.”

    …hmmm…kaut kādu dīvainu piemēru NA pārstāvis sameklējis – “vienīgais” pārstāvis nevar iegūt trīs balsis vienā komitejā…un nav arī pārkāpts Ērika norādītais 3.punkts:

    – “Tajā pašā laikā nav noteikts maksimālo komiteju skaits, kur var darboties viens deputāts.”

    …vēl dīvaināka ir Gerharda rīcība “izvērtējot” Rīgas domē notiekošo, bet Salaspils domē – uzreiz tiek “pieņemti mēri”….

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

nomale 02.08.2017. 21.56

Hmm, ja SC sadarbības partneri ir Vienotā Krievija un NA sadarbības partneri ir SC, tad jau sanāk, ka NA un Vienotā Krievija arī ir sadarbības partneri?

+3
-2
Atbildēt

2

    Ēriks > 02.08.2017. 22.09

    Stacionārā ārstniecība nepieciešama, ja ārstēšanu nevar nodrošināt ambulatori. Piemēram, akūtos psihotiskos stāvokļos, pacientiem ar smagām depresijām, kas izpaužas ar pašapdraudējumu (autoagresiju) vai agresiju pret citiem, kā arī citos organiskos centrālās nervu sistēmas saslimšanas gadījumos.

    Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra slimnīca atrodas Rīgā Tvaika ielā 2, LV-1005. Tā ir lielākā Latvijā. Gadā pie mums stacionāri ārstējas ap 7000 pacientu.

    Psihiatriskās palīdzības dienesta stacionāram ir:

    9 akūtās nodaļas;

    somatogeriatriskā nodaļa;

    atvērto durvju Neirožu un krīžu nodaļa, kas atrodas Veldres ielā 1a, ambulatorajā centrā „Veldre”;

    atvērto durvju Subakūto psihotisko stāvokļu nodaļa, kas atrodas Ļermontova ielā 1, ambulatorajā centrā „Pārdaugava”.

    uzņemšanas nodaļas tālrunis: 67080142

    apmeklētāju laiks: 11:00 – 13:00 no16:00 – 19:00

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > 03.08.2017. 08.52

    to nomale

    Labāk pastāsti par Sorosa nopelniem datortehnikas attīstībā…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu