Moceklis vai mahinators? • IR.lv

Moceklis vai mahinators?

6
Normāli kredīti — tā abas epizodes tagad komentē Mārtiņš Bondars. Viņaprāt, īpašumu vērtības saruka globālās finanšu krīzes rezultātā.
Ieva Cielava

Tiesa nolēmusi piedzīt 15 miljonus no Latvijas Krājbankas bijušās valdes, arī tagadējā politiķa Mārtiņa Bondara. Par ko ir strīds?

Viņi nāk nevis pakaļ manai naudai, bet godam – tā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu piedzīt solidāri 15 miljonus eiro no septiņiem Krājbankas valdes locekļiem komentē bijušais valdes priekšsēdētājs, tagad Rīgas domes deputāts Mārtiņš Bondars. Viņš to sauc par politisko oponentu pasūtījumu, taču atsakās precizēt, par ko ir runa.

Tikmēr Krājbankas maksātnespējas administrators KPMG noraida apvainojumus un teic, ka stingri strādā pēc likuma, lai iespējami vairāk kreditoru atgūst bankā zaudēto naudu. Līdz šim administratoram izdevies atgūt aptuveni 230 miljonus eiro, bet 490 miljonus – vēl ne. Kā zināms, 2011. gadā Krājbanka kļuva maksātnespējīga un atklājās, ka no tās pazuduši vairāk nekā 100 miljoni latu, bet no bankas māteskompānijas Snoras Lietuvā vēl vairāk nekā 200 miljonu – saistībā ar to bankas bijušajiem īpašniekiem izvirzītas smagas apsūdzības.

Tagad banka KPMG personā arī no bijušās valdes pieprasa atbildību par diviem kredītiem, ko Krājbanka izsniegusi 2008. gadā ar tās īpašnieku Vladimiru Antonovu saistītiem ārzonu uzņēmumiem. Kaitējums, kas kredītu mahinācijas dēļ bankai nodarīts, – 15 miljoni eiro. Tiesas ceļā tos tagad grib piedzīt no septiņiem valdes locekļiem, kas tolaik atradās amatā. Bondars bija Krājbankas valdes priekšsēdētājs no 2006. gada līdz 2009. gada augustam, pēc tam līdz 2010. gada aprīlim – padomes loceklis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu