Kaitinoši, bet neko darīt • IR.lv

Kaitinoši, bet neko darīt

1

Kā pazīt «sarkano siļķi» un citas spriedumu kļūdas politiķu argumentos?

Demokrātija var būt kaitinoša. Ir jāsaņemas, lai pirms vēlēšanām izpētītu alternatīvas un aizietu līdz balsošanas iecirknim. Ir jāsaņemas, lai iesaistītos kādā partijā vai biedrībā. Ir jāsaņemas, lai pievērstu uzmanību netaisnībām un sliktai pārvaldei savā valstī un pašvaldībā. It kā jau tas viss nebūtu pietiekami grūti, gribu jūs ar šo sleju pārliecināt, ka šim pilsoņa minimumam jāpievieno arī loģisko kļūdu pārzināšana.

Kas īsti ir loģiskās jeb spriedumu kļūdas? Argumentācijas un debašu teorijā tā sauc tipiskas, viegli atpazīstamas problēmas, kas ļoti bieži iezogas cilvēku spriedumos. Parasti šo kļūdu nepamanīšana noved vai nu pie tā, ka mūs pārliecina argumenti, kas patiesībā ir ļoti vāji, vai arī mūsu uzmanība tiek novirzīta uz lietām un idejām, kas galīgi nav saistītas ar to, ko vēlamies izprast.

Daudzus Ir lasītājus ir satricinājušas nesen publiskotās «oligarhu sarunas» un tām sekojošie politiskie notikumi. Informācijas ir daudz, un to jau tā ir ļoti grūti pareizi interpretēt, bet loģisko kļūdu klātbūtne visu var sarežģīt vēl vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu