Eksperts: Pensa vizīte Baltijā bija stratēģisks atgādinājums Baltijai un Krievijai • IR.lv

Eksperts: Pensa vizīte Baltijā bija stratēģisks atgādinājums Baltijai un Krievijai

26
Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Hiršs: atšķirīga ārpolitikas veidošana, Kongresam darot vienu, bet prezidentam citu, ir dīvaina un neierasta

ASV viceprezidenta Maika Pensa vizīte Baltijā bija stratēģisks atgādinājums gan Baltijai, gan Krievijai, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Viņaprāt, augstu ASV amatpersonu vizītēm Baltijā kopš ASV prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas tiek pievērsta daudz lielāka uzmanība nekā Baraka Obamas vai Džordža Buša laikā, kas skaidrojams ar reizēm bažas raisošo ASV prezidenta retoriku un rīcību.

“Agrāk tā nebija ziņa, ka atbrauc viceprezidents un pasaka, ka NATO kā drošības garants ir akmenī kalts, bet tagad tas ir liels notikums, kas izmaina visu pasaules skatījumu un kārtību. Penss brauca tieši tagad un tieši uz Baltiju tādēļ, ka tuvojas “Zapad” mācības, tāpēc arī bija nepieciešams stratēģisks atgādinājums Baltijai un Krievijai, ka tai labāk neko nemēģināt,” skaidroja Hiršs.

Viņš uzsvēra, ka ASV diplomātiskais korpuss vizītē sūtījis tieši Pensu tādēļ, ka viņš ir nosvērtāks un spētu atgādināt, ka ASV ārpolitika nav mainījusies un pilnīgi visu Trampa teikto nevajag uztvert pilnīgi droši. Vienlaikus pētnieks norādīja, ka atšķirīga ārpolitikas veidošana, Kongresam darot vienu, bet prezidentam citu, ir dīvaina un neierasta.

Savukārt ASV jauno sankciju ieviešanu pret Krieviju Hiršs skaidroja ar ASV vēlmi turpināt raidīt signālu Krievijai par tās darbībām un “sist pa vājāko vietu”, kam vienlaikus iebilst, piemēram, Vācijas energokompānijas. Viņš uzsvēra, ka Latvijai draugi un partneri ir gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES), tādēļ Latvijai nepieciešams “izlavierēt” starp abām pusēm.

“Lielajām ES valstīm šīs sankcijas būs sāpīgas, tomēr ASV savā ziņā ir taisnība, ka eiropiešiem ir dubulta morāle. Eiropa kritizē Krieviju, bet sist tur, kur Krievijai tiešām sāpētu, proti, enerģētikas jomā, tā nevēlas, jo Eiropa ir kaut kādā mērā atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm,” norādīja pētnieks.

Kā vēstīts, Penss pirmdien Tallinā paziņoja, ka ASV ir un vienmēr būs kopā ar Baltijas valstīm un to tautām.

“Man ir liela privilēģija būt šeit un nodot jums ļoti vienkāršu vēstījumu no Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa,” sacīja Penss kopīgā preses konferencē ar Baltijas valstu prezidentiem.

Savukārt Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, pirmdien atkārtoti paudusi atbalstu jaunām ASV sankcijām pret Krieviju.

Baltijas valstu līderu un Pensa tikšanās laikā Lietuvas prezidente norādīja, ka sankcijas samazinās Krievijas iespējas izmantot enerģijas resursus kā politiskā spiediena instrumentu.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu