«Privāta rakstura jautājumi» • IR.lv

«Privāta rakstura jautājumi»

35
Jānis Dūklavs.
Indra Sprance

Ir uzmeklē ostas zemi, par kuru ministra Jāņa Dūklava kompanjoni cerēja saņemt «15 ļimončikus»

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) par «zem svešām famīlijām» piederošo zemes gabalu Rīgas ostā vislabprātāk nerunātu vispār. Vismaz ar žurnālu Ir. «Šos jautājumus mēs neapspriedīsim, paldies, uzredzēšanos!» ministrs noskaita, pirmdien satikts valdības ēkā. «Manus īpašumus neviens nekādos laikos nav slēpis, jo man tādu īpašumu vienkārši nav,» viņš tomēr precizē, kad turpinu uzdot jautājumus. Dūklavs publiski aicinājis tiesībsargājošās iestādes pēc iespējas ātrāk sniegt savu verdiktu šajā lietā un vērsies gan KNAB, gan VID.

Kamēr KNAB turpina pārbaudi, Ir izdevās noskaidrot iespējamos zemes gabalus, kuru pārdošanā par «15 ļimončikiem» Dūklavs savulaik lūdza Rīgas vicemēra un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja Aināra Šlesera palīdzību. Atgādināsim – tiekoties ar Šleseru viesnīcā Rīdzene, zemkopības ministrs Dūklavs 2010. gada aprīlī stāstīja, ka viņam pieder 10% no zemes īpašuma Rīgas ostā, kas reģistrēts divām firmām – īpašnieki esot vairāki, bet «visi zem svešām famīlijām». Ministrs ne tikai pieminēja šo zemi, bet viņam līdzi uz sarunu bija arī dokumenti, lai gabalu varētu Šleseram konkrēti parādīt. Šo sarunu KNAB ierakstīja tā sauktās oligarhu lietas operatīvajā izstrādē. Dūklava deklarācijās šāds īpašums nav atrodams.

Tagad Ir noskaidroja, ka šis ostas zemes īpašums pastarpināti caur divām firmām pieder Latvijas Gāzes (LG) valdes loceklim Gintam Freibergam un kādai Līgai Bergai, ar kuras ģimenes locekļiem Dūklavu vieno personiskas attiecības.

Divi īpašnieki

Rīgas brīvostas teritorijā Daugavas kreisajā krastā nav daudz privātu nekustamo īpašumu, lielākoties zeme pieder valstij vai pašvaldībai. Lai identificētu privāto zemi, kuru Dūklavs apsprieda ar Šleseru, Ir izmantoja vairākas pazīmes, ko ministrs pieminēja sarunā. Proti, zeme atrodas Daugavmalā, «blakus Gāzei», un tās īpašnieku vidū esot Vilis Bergs un «viens čalis no Gāzes, tur vietnieks».

Daugavas kreisajā krastā atrodas uzņēmuma Latvijas Propāna gāze eksporta bāze, un netālu Ir uzmeklēja divus zemes gabalus kopumā astoņu hektāru platībā, kas kopš 2005. gada pieder firmai Krēmeri 2005. Tai sākotnēji bijuši vairāki īpašnieki – 34% piederēja firmai Vilandres, bet pārējais septiņām privātpersonām, no kurām daļa deklarētas šajā ostas apkaimē Krēmeros. Taču kopš 2008. gada par vienīgo īpašnieku kļuvusi Vilandres, kura uz pusēm pieder LG valdes loceklim Gintam Freibergam un Līgai Bergai. Iepriekš, jaunās tūkstošgades sākumā, Freibergs bijis Latvijas Propāna gāzes valdes priekšsēdētājs. Savukārt Līga Berga ir Dūklava pieminētā Viļa Berga sieva, bet abu firmu valdē darbojas viņu meita, 1982. gadā dzimusī Elīna Berga. Bergu ģimenes vārds saistīts ar  vairākiem maksātnespējas gadījumiem, un internetā atrodamas norādes uz negodprātīgiem biznesa darījumiem.

Ir centās saņemt Dūklava apstiprinājumu, vai tieši par šiem zemes gabaliem viņš runājis ar Šleseru, taču ministrs nevēlējās sniegt atbildes. «Neesmu interesējies, kas kam pieder, kādi zemes gabali pieder… Par šiem jautājumiem, kā es jau jums rakstīju, mēs nediskutēsim.» Uz jautājumu, vai Berga slēpj viņa īpašumtiesības Rīgas ostā, Dūklavs sacīja: «Manus īpašumus neviens nekādos laikos nav slēpis, jo man tādu īpašumu vienkārši nav.» Jautāts, vai mēģinājis izmantot savus politiskos sakarus, lai palīdzētu notirgot Bergai un Freibergam piederošo īpašumu, ministrs atkārtoti paziņoja, ka uz šiem jautājumiem neatbildēs.

«Vispār nepazīstu!»

Dūklavs gan nenoliedz, ka ir labi pazīstams ar Bergu ģimeni. «[Vili Bergu] pazīstu no tiem laikiem, kad sadarbojāmies. Viņš bija zivjaudzētavas direktors tanī laikā, nu, tā arī pazīstam,» ministrs stāsta par padomju laikiem, kad Bergs darbojies Rūjienā, bet pats Dūklavs vadījis kolhozu Piebalga. Draudzīgas attiecības turpinājuši uzturēt arī vēlāk. «Pēdējā laikā ļoti reti saticis, vairs nav kopīgas darīšanas – jādomā, kad es viņu pēdējo reizi tuvplānā esmu redzējis,» saka Dūklavs. Toties Bergu meitu Elīnu sanākot biežāk satikt. «Jā, esmu ticies ar Elīnu Bergu šinīs laikos, kamēr es esmu tajos darbiņos, ministros un tā tālāk.» Arī šogad abi tikušies. «Šogad? Noteikti kaut kad esmu saticis šogad.» Kādos jautājumos tikušies, ministrs nevēlas atklāt. «Privāta rakstura jautājumi,» skaidro Dūklavs.

Savukārt otru Rīgas brīvostas zemes gabalu īpašnieku – LG valdes locekli Freibergu Dūklavs nezinot. «Vispār nepazīstu!»

Ir centās sazināties ar zemes īpašniekiem Freibergu un Bergu, taču nesekmīgi. Līgas Bergas kontaktus neizdevās iegūt, Vilis Bergs neatbildēja uz e-pasta vēstuli, bet Elīna Berga neatsaucās uz aicinājumiem paust viedokli šajā lietā. Mobilā telefona īsziņā uz jautājumu, vai Bergu ģimenes locekļi slēpj Dūklava īpašumtiesības ostā, viņa atbildēja: «Vairāk informācijas kā oficiālajos publiskajos reģistros manā rīcībā nav.» Uz jautājumu, kādas ir viņas personiskās attiecības ar Dūklavu, Berga neatbildēja.

Publiskos reģistros par Bergu ģimeni atrodama biznesa informācija. Vilis Bergs vadījis vairākus uzņēmumus, kas pēdējo gadu laikā izgājuši maksātnespējas procesus un likvidēti. Viņa sievai Līgai pieder ne tikai puse uzņēmuma Vilandres, bet pilnībā arī firma BT Consult, kur uz prokūras pamata darbojas meita Elīna. Elīnai Bergai kopīgi ar Freibergu gadiem ilgi bijis arī cits bizness – firma Auto tops, kas 2012. gadā pieteica maksātnespēju un vēlāk tika likvidēta.

Elīna Berga kā īpašniece vai valdes locekle bijusi vairākos ģimenes locekļu uzņēmumos, bet pirms pāris gadiem izgājusi personisko maksātnespēju. Līdzīgi maksātnespējas procesu izgājis arī viņas brālis Raivis Bergs. Abiem bijušas prāvas saistības – Elīnas un Raivja lielākais kreditors šajos procesos par 1,4 miljoniem eiro bija valstij piederošā Reverta treknajos gados izsniegta Parex kredīta dēļ.

Atšķirībā no māsas ar Raivi Bergu Ir izdevās sazināties. «Man nav nevienas saistības, varat reģistros skatīties, papīros –  man nav nekāda saistība šinī situācijā ne ar Dūklavu, ne ar ostas zemi, ne ar saistītiem cilvēkiem,» sacīja Raivis Bergs. Viņš atzīst, ka personiski pazīst Dūklavu. «Satieku. Brāļa kāzās satiku un kaut kur uz ielas – sveicinos, tas arī viss,» saka Raivis, norādot, ka esot «diezgan patālu no tā visa». Raksturot, kādus privātus jautājumus viņa māsa Elīna risina ar Dūklavu, Raivis nevēlējās. Tomēr viņš uzskata, ka Bergu ģimene nekādi nevarētu būt slēpusi Dūklava īpašumtiesības ostā. «Tās ir pilnīgas muļķības, to es uzreiz varu pateikt – bezjēdzīgi rokat, pilnīgi točna, 200%!» Kāda tad būtu viņa versija –  vai Dūklavs mēģinājis palīdzēt zemes pārdošanā? «Es nezinu, vai viņš mēģināja palīdzēt vai nemēģināja – es pie šīm sarunām neesmu bijis, bet tas, ka viņam nav pilnīgi nekāda saistība ar šo zemi, tas ir 100%,» pauž Bergs.

Jautājumus LG valdes loceklim Freibergam nosūtījām uzņēmuma preses dienestam, kas informēja – jautājumi viņam nodoti, taču Freibergs nesniedza nekādas atbildes, ne arī komentāra atteikumu.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu