Latvijas skolēniem lieliski panākumi starptautiskajā fizikas olimpiādē • IR.lv

Latvijas skolēniem lieliski panākumi starptautiskajā fizikas olimpiādē

26

Iegūtas divas bronzas un viena sudraba medaļa

Latvijas skolēni 48. starptautiskajā fizikas olimpiādē Indonēzijas pilsētā Džogžakartā kopvērtējumā ieguva divas bronzas medaļas – Ingvars Vitenburgs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Puškina liceja absolvents Aleksejs Jeļisejevs, kā arī vienu sudraba medaļu, ko ieguva Reinis Irmejs no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

Olimpiāde Indonēzijā notika no 16. līdz 23. jūlijam. Tajā Latviju pārstāvēja piecu skolēnu un divu mentoru komanda. Kopumā „fizikas daudzcīņā” piedalījās 400 skolēnu no 86 valstīm.

Uzdevumu tematika bija ļoti plaša: gan modernā teorija par tumšo matēriju un kosmisko inflāciju, gan Indonēzijai ļoti aktuālie zemestrīču detektori, cunami viļņu un vulkānu izvirdumu teorija. Eksperimentālajā kārtā skolēni pētīja magnētisko levitāciju un izmantoja lāzerstarus, lai precīzi mērītu šķīdumu īpašības.

Tik liela mēroga olimpiādes organizēšana bija liels izaicinājums rīkotājvalsts akadēmiskajai komitejai, tādēļ uzdevumu formulējumu pilnveidošanā tika iesaistīti papildspēki no vairāku valstu komandu vadītāju vidus, arī Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

“Skolēnu panākumi ilustrē divus ļoti iepriecinošus faktus par fiziku Latvijā. Pirmkārt, Latvijā dzimst ne mazāk apdāvināti skolēni kā citās zemēs. Otrkārt, fizikas talanti nepazūd, jo daudzi no agrāko gadu laureātiem studē un strādā Latvijas Universitātē, un tagad gatavo nākamos medaļniekus,” saka Kaščejevs.

Izlases veterāns Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas absolvents Reinis Irmejs, kuram šī ir jau trešā starptautiskā fizikas olimpiāde, saka: “Indonēzijas īpatnējā kultūra un nesakārtotā vide atspoguļojās olimpiādes organizēšanā. Akadēmiskajā ziņā šī bija viena no grūtākajām olimpiādēm, kurā nācies piedalīties. Katram punktam bija liela vērtība.”

Latvijas izlasi Starptautiskajai fizikas olimpiādei sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru gatavoja Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes studentu un pasniedzēju kolektīvs.

 

Komentāri (26)

LoveLove 26.07.2017. 10.55

Ingvars, Aleksejs un Reinis – apsveicu ar panākumiem, jūs esat lieliski! Paldies papildspēkiem, Vjačeslavam Kaščejevam un visiem, kuri palīdzēja mūsu fiziķiem gīūt uzvaru!

+2
0
Atbildēt

0

Absints 26.07.2017. 12.25

Aizdomājos.. kādi būtu Latvijas skolēnu rezultāti starptautiskajās olimpiādēs, ja mūsu izglītības sistēmā nebūtu tāds “bardaks”.

Varbūt, tieši “bardaks” ir tas katalizators?

0
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > 26.07.2017. 12.37

    Baidos, ka Jūsu aizdomas ir pamatotas.

    Bardaks izglītībā ļauj veiksmīgas sagadīšanās gadījumā, ja pie spējīga skolotāja nonāk spējīgs “izglītojamais” (nu i termins!), sasniegt aprakstītos rezultātus. Nesistemātiskus rezultātus. Tāpēc varam izlikties neredzam tās šausmas, kas izglītības sistēmā notiek sistemātiski un ar ko ikdienas saskaras augstskolas un tehnikumi (vēl viens IZM gudri atjaunots termins).

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu