Igaunijas aviokompānija "Nordica" aizdevusi 4,6 miljonus Slovēnijas lidsabiedrībai "Adria Airways" • IR.lv

Igaunijas aviokompānija “Nordica” aizdevusi 4,6 miljonus Slovēnijas lidsabiedrībai “Adria Airways”

21
Foto: Postimees/LETA

Auditoriem nav pārliecības, ka šo aizdevumu izdosies atgūt

Igaunijas nacionālās aviokompānijas “Nordic Aviation Group” (strādā ar zīmolu “Nordica”) pagājušā gada pārskats liecina, ka “Nordica” piešķīrusi savam bijušajam partnerim Slovēnijas nacionālajai lidsabiedrībai “Adria Airways” apmēram 4,6 miljonu eiro kredītu ar faktisko gada likmi 15%, turklāt auditoriem nav pārliecības, ka šo aizdevumu izdosies atgūt, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

2016.gada pārskata debitoru parādu un priekšapmaksu sadaļā ir summa 4,556 miljoni eiro. “Nordic Aviation Group” mārketinga un komunikāciju vadītājs Tomass Uibo ERR apstiprināja, ka runa ir par aizdevumu, ko “Nordica” izsniegusi aviokompānijai “Adria Airways”.

“Adria Airways” kopš “Nordica” nodibināšanas 2015.gada rudenī gadu bija Igaunijas lidsabiedrības galvenais partneris. “Nordica” no “Adria Airways” nomāja biļešu tirdzniecības platformu, kā arī darbības sākumā pirka lidojumu vadības pakalpojumu.

“Izmantojot šādu sadarbības modeli, viens no nepieciešamajiem nosacījumiem bija avansa maksājumi un depozīta iemaksa partnerfirmai, lai tā varētu segt ar sadarbību saistītās izmaksas un iespējamos biznesa riskus,” paskaidroja Uibo.

2016.gada beigās Izbeidzot partnerattiecības, daļa “Nordica” naudas, kas bija palikusi pie “Adria Airways”, pēc abpusējas vienošanās un, ņemot vērā abu pušu intereses, tika pārformēta par kredītu,” viņš piebilda.

“Tāda rīcība, tostarp procentlikmes lielums, tika saskaņota gan ar starptautiskajiem auditoriem, gan ar juridiskajiem konsultantiem. Tas atbilst grāmatvedības uzskaites normām un labai biznesa praksei,” teica Uibo. Viņš arī sacīja, ka lai gan drīz apritēs gads, kopš “Nordica” ir pārtraukusi plaša mēroga sadarbību ar “Adria Airways”, savstarpēja operatīvā sadarbība turpinās joprojām, un, visticamāk, norisināsies arī turpmāk.

Kredīts ir izsniegts eiro, un tā procentu likme atbilstoši līgumam ir 1,9% gadā. Taču gada pārskats liecina, ka kredīta faktiskā gada likme ir 15%.

Auditorfirmas “PriceWaterHouse Coopers” slēdzienā par “Nordica” 2016.gada pārskatu teikts, ka auditoriem nav izdevies iegūt pietiekamus pierādījumus tam, ka šo aizdevumu izdosies atgūt.

“Tāpēc mēs nespējam noteikt, vai kredītprasības atbilstoši stāvoklim 2016.gada 31.decembrī vajadzēja pārvērtēt, un, ja bija nepieciešams, tad par cik,” norādīts auditoru slēdzienā.

Pēc Eiropas Komisijas (EK) 2015.gada novembrī paziņotā lēmuma, ka Igaunijas iepriekšējai nacionālajai aviokompānijai “Estonian Air” ir jāatmaksā valstij tās sniegtā palīdzība 85 miljonu eiro apmērā, jo šī palīdzība neatbilst Eiropas Savienības noteikumiem, “Estonian Air” tika nolemts likvidēt un tāpēc tā pārtrauca reisus. Gatavojoties šādam EK lēmumam, Igaunijas valdība 2015.gada 25.septembrī nodibināja jaunu nacionālo aviokompāniju “Nordic Aviation Group”. Tā sāka veikt reisus no Tallinas lidostas 2015.gada 8.novembrī.

 

Komentāri (21)

kolpants 25.07.2017. 20.52

Irir часто пропускает новостные события в Латвии, и тут вдруг отдельная статья про то, как эстонцы выдали странный кредит словенцам.

А такая новость почему-то не очень заинтересовала редакцию IR, наверное, про эстонцев важнее.

http://www.delfi.lv/bizness/transports-logistika/latvijas-valsts-varetu-zaudet-kontrolpaketi-aviokompanija-airbaltic.d?id=49077973

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu