No "Vienotības" aizejošais "piecinieks" pievienosies jaunai domubiedru grupai • IR.lv

No “Vienotības” aizejošais “piecinieks” pievienosies jaunai domubiedru grupai

33
Ilze Viņķele. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Jaunajā grupā ir politikā nebijuši cilvēki, ar plašu pasaules redzējumu un pieredzi, liberāldemokrātiskiem uzskatiem

No “Vienotības” aizejošais “piecinieks”, iespējams, pievienosies jau gada sākumā izveidotai domubiedru grupai, par kuru pēc vairākām nedēļām varētu iepazīstināt plašāk, otrdien intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja no partijas izstājusies politiķe Ilze Viņķele.

“Ir jauna, politikā nebijušu cilvēku grupa, kuriem ir plašs pasaules redzējums un pieredze, ar liberāldemokrātiskiem uzskatiem, un tādiem šajā brīdī ir spēks, it sevišķi brīdī, kad Latvijas politika ir reāli sašķobījusies. Latvijas politikā vitāli ir nepieciešams gados jaunu cilvēku pieplūdums, kuriem ir svarīgas liberāli demokrātiskas vērtības. Savulaik “Vienotība” bija platforma, kura spēja apvienot cilvēkus ar šādām vērtībām, taču laika gaitā šādu vērtību piedāvājums sašaurinājās,” teica Viņķele.

Viņa atzina, ka no partijas aizejošais “piecinieks” ir gatavs pievienoties šai domubiedru grupai, tomēr viņa uzsvēra, ka pats galvenais ir fakts, ka gados jauni cilvēki ir gatavi savas ikdienas gaitas nedaudz atlikt malā un veidot jaunu Latvijas politikas telpu, vēsta LETA.

Saeimas deputātu izstāšanās no “Vienotības” neietekmēs valdības stabilitāti, uzskata koalīcijas partneri.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sacīja, ka iecerējis kopā ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) tikties ar šiem pieciem deputātiem – Ilzi Viņķeli (V), Lolitu Čigāni (V), Intu Dālderi (V), Andreju Judinu (V) un Alekseju Loskutovu (V). Brigmanis ir ieinteresēts, lai šie cilvēki paliktu strādāt koalīcijā. “Cik jūtu no viņu signāliem, viņi ir gatavi konstruktīvi strādāt,” piebilda politiķis.

Brigmanis domā, ka šī situācija valdības stabilitāti neietekmēs, jo minētie deputāti ir profesionāli un atbildīgi politiķi.

Arī nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka pagaidām “piecinieka” aiziešana no “Vienotības” valdības darbu neietekmēs. Ja “Vienotības” frakcija būs vienota, tad nav pamata runāt par tūlītējiem draudiem valdības stabilitātei, akcentēja Dzintars.

Jau ziņots, ka Ints Dālderis, Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, kā arī Aleksejs Loskutovs uzrakstījuši iesniegumus par izstāšanos no partijas “Vienotība”.

Šie deputāti turpinās darboties “Vienotības” Saeimas frakcijā. No partijas aizejošie politiķi vakar tikās ar frakcijas vadītāju Solvitu Āboltiņu. Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka frakciju veido no viena saraksta ievēlētie politiķi, un pašlaik nav lielu ideoloģisku nesaskaņu saistībā ar jautājumiem, kurus tagad risina frakcija.

Arī partijas valde rekomendējusi frakcijai strādāt kopā, šādam viedoklim piekrīt Āboltiņa personīgi. Frakcijā diskusijas ir iespējamas, tomēr Āboltiņa prognozēja, ka deputāti turpinās strādāt vienoti, lai nodrošinātu politisko stabilitāti un realizētu valdības mērķus.

Šie deputāti iepriekš paziņojuši, ka varētu pievienoties kādai jaunai partijai. Dālderis piektdien sacīja, ka būtu gatavs pievienoties kādam jaunam politiskajam spēkam, taču pats nebūšot tā dibināšanas organizators.

 

Komentāri (33)

Anonīms 18.07.2017. 13.21

Viss tas, protams, ir labi. Vienīgais – man dziļas aizdomas, ka “centriskai” un “proeiropeiskai” partijai nav īsti nišas. “Centriskumam” Latvijas ideoloģiskajā pļorzībā nav absolūti nekādas nozīmes, jo partiju krāsas mainās apmēram vienādi atkarībā no vēlēšanu cikla. Savukārt “eiropeiskums” Latvijā tā īsti nav apdraudēts, jo pat Latvijas ievērojamākais smagos noziegumos apsūdzētais populists ir tā piezīdies Eiropas naudai, ka aiz ausīm neatrausi no siles.

Pagaidām nav īsti skaidra ideja, ap kuru taisās konsolidēties jaunais politiskais spēks. Korupcijas apkarošanas nišu jau aizņēmis Bordāns. Bet fakts, ka beidzot piecīši saņēmušies spert soli, ir pozitīvs, kaut vai no tā viedokļā, ka Vienotībai beidzot iestāsies patiesības mirklis.

+12
-1
Atbildēt

2

    KrisjanisLiepins > Anonīms 20.07.2017. 12.13

    Šādus “patiesības mirkļus” piesauc pie katra satricinājuma Vienotībā, ikreiz katrs no šī “patiesības mirkļa” gaida kaut ko citu, un ikreiz sagaida tikai vilšanos, jo gaidītajam nav absolūti nekāda sakara ar reālo situāciju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 20.07.2017. 15.03

    īpašu satricinājumu jau tai Vienotībā pasen nav bijis, ja neskaita to cirku ar Piebalga iecelšanu par partijas vadītāju. Vienotība jau kādu laiku ir klīniskas nāves stadijā, bet šī aiziešana, iespējams, viņu reitingu novedīs zem NSL līmeņa. Un tad pat Āboltiņa vairs nevarēs tēlot, ka viss kārtībā.

    Tāda tā doma

    0
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 18.07.2017. 11.27

pretēji daudzajiem šeit valdošajiem viedokļiem, man šis piecinieks ir daudz simpātiskāks par Vienotības aizkadrā figurējošiem kampariem un dzintara zaķiem, par Vienotības formālajā priekšplānā izvirzītajiem piebalgiem un smiltēniem (pret kuru konkrēti gan man vispār nav nekādas attieksmes) un par Vienotības neoficiālo stūrētāju. No Vienotības palicējiem es augstu vērtēju vien Šadurski, kas tiešām ir uzņēmības pilns veikt tik ļoti nepieciešamās reformas un pretstāvēt monolītajam pretinieku baram.

Piecinieks man ir simpātisks, un es ļoti augstu vērtēju Judina kompetenci un viedokli tieslietās, Čigānes proeiropeisko nostāju, jā, arī Viņķeli, kura izsakās bieži vien skarbi un neērti, bet saturiski, bez populisma un argumentēti.

Es ceru, ka šie politiķi nepazudīs no skatuves, bet iekļausies strāvojumā, kas patiesi nodarbojas ar politisko idealoģiju, nevis pagrīdes rebēm.

+17
-10
Atbildēt

1

    Anonīms > traductrice 19.07.2017. 14.06

    Protams, ka šie politiķi nepazudīs no skatuves. Vismaz līdz Eiroparlamenta vēlēšanām :) Man tādas aizdomas, ka exit stratēģija, vismaz dažiem no viņiem, ir tikt ievēlētiem Eiropas parlamentā. No šejienes arī tai eiropeiskajai orientācijai aug kājas.

    Ceru, ka kļūdos…

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 18.07.2017. 10.18

Cerams, līdz vēlēšanām tomēr taps kāda partija ar liberāldemokratisku ideoloģiju.

+10
-6
Atbildēt

3

    lno > dzeris49 18.07.2017. 16.26

    J.Biotops. Malacis:)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 18.07.2017. 13.38

    Netaps. Un pamatoti, liberālismam un demokrātijai nekāda elektorāta latvju zemītē nav un nebūs.

    Cita lieta – seksuālmaximinor sociālņemtundalīt hibrīdi, kam no ieinteresētām grupām var kaut kas atlekt, ja kampaņā dūšīgi melos un izdiedelēs pietiekošu finansējumu. Mūsu Gejropas kreisie liberāļi un kultūrmarksisti ir tikpat tālu no Eiropas liberālisma, cik no kultūras un demokrātijas. Nedomāju, ka tādu vairošanās man vajadzīga. Ja kādam ir – karogi rokās un uz priekšu!

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    Austras koks > dzeris49 18.07.2017. 15.30

    Bet Viņķeles piecinieks jau tieši pārstāv šīs – “seksuālmaximinor sociālņemtundalīt hibrīdi” vērtības, ne jau klasisko liberālismu. Manuprāt klasiskā liberālisma pasaulē vairs vispār nav, ir tikai nosauktie “Gejropas kreisie liberāļi un kultūrmarksisti”, kas sevi dēvē par liberāļiem, un īstenībā nav nekādi liberāļi.

    Un arī visa sabiedrība pasaulē ar liberāļiem nu jau saprot “seksuālmaximinor sociālņemtundalīt hibrīdi” vērtību aizstāvjus, ne jau klasisko liberālismu. Jo nu jau pēdējās pāris rietumos izaugušās paaudzes ir saskārušās tikai ar šiem pseidoliberāļiem, un nemaz nezina neko par klasiko liberālismu.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu