Tas nav šovs vai pārgājiens • IR.lv

Tas nav šovs vai pārgājiens

6
Skrejlapa ar informāciju Kalpaka bulvārī Rīgā.
Ieva Alberte

Piecgadīgā Ivana meklēšana Liepājā vienubrīd pārvērtās haosā, jo daļa brīvprātīgo uzvedās neadekvāti. Kā pareizi meklēt pazudušu bērnu? 

Ivans bija piecgadīgs puika gaišiem matiem un zilām acīm. Viņš izgāja no sava dzīvokļa Liepājā sestdien, 1. jūlijā, ap pusdeviņiem no rīta. Ivanam mugurā bija zaļš vai oranžs krekls ar multeņu varoni Zibeni Makvīnu un zila adīta jaka ar rāvējslēdzi, zilas sporta bikses. Bērnam zem acs, iespējams, bija zilums. Otrdien, 11. jūlijā, Ivanu atrada mirušu mežā Dubeņos Grobiņas novadā.

Ivanu meklēt vēlējās daudzi. Jo puika pazuda pilsētā, tātad nebija nekur jābrauc. Turklāt pazuda brīvdienā. Meklēt gatavi bija gan iereibuši cilvēki, gan ģimenes ar bērniem. Haosu radīja viedtālruņu lietotne Zello (rācija), ko lieto aptuveni 65 miljoni cilvēku pasaulē. Zello var ierunāt savu sakāmo un nosūtīt lietotnē, lai citi dzird. Ivana meklēšanas laikā to lietoja daudzi, aicinot palīgā uz dažādām vietām Liepājā. Arī tādām, kas bīstamas dzīvībai vai jau bija pārmeklētas. 

Katrs pusaudzis ar viedtālruni kļuva par detektīvu. «Nakts no sestdienas uz svētdienu izskatījās kā pokemonu meklēšana,» atceras Bezvests.lv pārstāve Svetlana Gintere. Pēc Iekšlietu ministrijas datiem, joprojām nav atrasti četri bērni, kas pazuda pērn, bet 2015. gadā – divi. Kādas ir lielākās kļūdas, kuras nevajag pieļaut, meklējot pazudušus bērnus?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu