NEPLP no LTV un LR pieprasa nolikumu par trešo pušu finansējuma piesaisti • IR.lv

NEPLP no LTV un LR pieprasa nolikumu par trešo pušu finansējuma piesaisti

23
NEPLP vadītāja Dace Ķezbere. Foto: Evija Trifanova, LETA

Belte pats aicinājis NEPLP uz sarunu par pašvaldību finansējumu

Latvijas Televīzijai (LTV) un Latvijas Radio (LR) līdz 1.septembrim būs jāizstrādā un jāiesniedz Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) vienotu nolikumu, kurā formulēti principi, pēc kuriem tiek izvērtēta finansējuma piesaiste no trešajām pusēm raidījumu veidošanai atbilstoši sabiedriskajam pasūtījumam, otrdien NEPLP sēdē norādīja padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Abu sabiedrisko mediju lēmums pārtraukt sadarbību ar Ventspils domi radījis neskaidrību par to, kā tiek izvērtēta sadarbība ar trešajām personām, tai skaitā pašvaldībām, piesaistot finansējumu sabiedriskā pasūtījuma izpildei, ziņo LETA. Ķezbere uzsvēra, ka NEPLP nepieciešams skaidri saprast iepriekšminētos principus, jo NEPLP 18.jūlijā paredzētas pārrunas Ministru kabinetā par sabiedrisko mediju finansējumu.

Pēc LTV un LR lēmumiem vairs nesadarboties ar Ventspils pašvaldību, veidojot „Latvijas sirdsdziesmu” un „Muzikālo banku”, LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte pats aicinājis Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) uz sarunu, lai paskaidrotu savu lēmumu, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” teica Belte.

Skaidrojot LTV vadības lēmumu pārtraukt sadarbību ar Ventspils pašvaldību, Belte norādīja, ka LTV žurnālisti nebija gatavi asociēt savas vērtības ar „oligarhu sarunās” iesaistīto Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Runa neesot par Ventspils domi, bet gan par sarunās iesaistītajām personām.

Pēc tam, kad LTV un Latvijas Radio vadības pieņēma lēmumus pārtraukt sadarbību ar Ventspils pašvaldību, Belte aicināja NEPLP nākamajā sēdē izrunāt tālāko sadarbību ar citām pašvaldībām un tālāko redzējumu. “Es biju tas, kurš pats uzsaucās uz paklāja. (..) Man likās, ka mums ir jāatnāk ar savu redzējumu un jāpaskaidro mūsu lēmumi. Mums ir savs viedoklis un pozīcija,” sacīja Belte.

Savukārt LTV valdes loceklis Sergejs Ņesterovs sēdes laikā norādīja, ka ir svarīgi izstrādāt vienotus noteikumus, pēc kuriem tiek izvērtēta sadarbība ar trešajām pusēm. Viņš arī atzina, ka LTV līdz šim bija atsevišķi principi pēc kuriem tas tika darīts, tomēr gadījums, kad LTV pārraidē “Latvijas sirdsdziesma” bija redzama Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga (“Ventspilij un Latvijai”) uzstāšanās, bija katalizators nepieciešamībai izstrādāt vienotus principus sabiedrisko mediju sadarbības izvērtēšanai ar trešajām pusēm.

Ņesterovs skaidroja, ka LTV lēmums pārtraukt sadarbību ar Ventspils domi galvenokārt izrietēja no žurnālā “Ir” publicētajām tā sauktajām “Rīdzenes sarunām”, kurās atklājās atsevišķu personu, tostarp arī Lemberga vēlme ietekmēt vārda un preses brīvību, kā arī mazināt sabiedrisko mediju redakcionālo brīvību, īstenojot cenzūru.

Ņemot vērā iepriekšminēto, LTV valdes loceklis skaidroja, ka ir būtiski vienoties sabiedriskajiem medijiem par kopēju pieeju līdzīgu situāciju risināšanai, jo ir svarīgi nepieļaut, lai sadarbība ar jebkuru sponsoru var ietekmēt sabiedrisko mediju reputāciju. Viņš uzsvēra, ka LTV daļēji jau izvirzījusi principus, kādus būtu nepieciešams iekļaut sabiedrisko mediju vienotajās vadlīnijām, un to vidū ir vārda un redakcionālā brīvība, satura ietekmēšana, kā arī cenzūras aizliegums.

Vienlaikus LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte atzīmēja, ka LTV reputācija ir viens no fundamentālajiem lielumiem tās darbībā, tādēļ LTV vadība nevēlējās pieļaut, ka sadarbība ar Ventspils domi varētu apdraudēt darbu, ko pēdējo piecu gadu laikā LTV veikusi reputācijas nostiprināšanā. “Šī ēna, ko met Ventspils mērs uz sabiedriskajiem medijiem kopumā, ir diezgan nopietna. Nevēlamies to atstāt bez ievērības,” viņš uzsvēra.

Tāpat Belte sacīja, ka ir jāļauj LTV sadarbību ar trešajām pusēm par finansējuma piesaisti izvērtēt televīzijas iekšienē, jo ir svarīgi nodrošināt sadarbības projektos “slīdošo robežu”, kas atbilstoši licences turētāja pasūtījumam nosaka projektā iekļaujamo saturu. Vienlaikus LTV valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka sadarbības izvērtēšanas principi neattieksies uz reklāmas līgumiem, kamēr tie atbildīs Reklāmas likumā noteiktajiem aspektiem.

LR valdes locekle Sigita Roķe norādīja, ka lēmums pārtraukt kanāla “Latvijas Radio 2” organizētās popa un roka dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” noslēguma pasākuma rīkošanu Ventspilī pieņemts solidarizējoties ar LTV.

NEPLP otrdien sēdē tikās ar LTV un LR pārstāvjiem, lai pārrunātu publiskā sektora jeb valsts un pašvaldību finansējuma piesaistes principus sabiedriskajos medijos.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja NEPLP locekle Gunta Līdaka, LTV un LR lēmumi pārtraukt sadarbību ar Ventspils domi būtu jāattiecina arī uz pārējām Latvijas pašvaldībām, jo, izslēdzot sadarbību ar vienu konkrētu pašvaldību, tiek radīti nevienlīdzīgi konkurences noteikumi pārējām Latvijas pašvaldībām, kas būtiski sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu.

 

Komentāri (23)

lno 11.07.2017. 21.26

Oligarhu ķēdes suņi:) Nolikuma vietā būtu pieprasījuši saeimai LTV finansējuma palielināšanu, lai TV varētu iztikt bez sponsoriem.

+2
-1
Atbildēt

0

Anonīms 12.07.2017. 11.46

Ko vispār nozīmē neatkarīga medija sadarbība ar kādu pašvaldību vai valsts kapitālsabiedrību? Skaidrs, ka apmaiņā pret finansējumu finansētājs sagaida labvēlīgu attieksmi. Kada tur vairs mediju neatkarība? Kad medijam zūd uzticība, tad no medija arī nekas vairs nav atkarīgs. Tas kļuvis par ruporu.

Labi, ka beidzot šis jautājums pacelts.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu