LŽA: NEPLP pārkāpj savas pilnvaras un sabiedrisko mediju neatkarību • IR.lv

LŽA: NEPLP pārkāpj savas pilnvaras un sabiedrisko mediju neatkarību

35
LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša. Foto: Evija Trifanova, LETA

Žurnālistu asociācija kritizē NEPLP, kas iejaucas LTV un LR attiecībās ar sponsoriem

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pārkāpj savas pilnvaras un sabiedrisko mediju neatkarību, iejaucoties Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) attiecībās ar sponsoriem, aģentūru LETA informēja Latvijas Žurnālistu asociācijā (LŽA).

Padome rīkojas pretēji tai dotajām pilnvarām, pieprasot LTV un LR informāciju par to attiecībām ar sponsoriem. “Tikšanās ar sabiedrisko mediju vadību, lai pārrunātu abu mediju lēmumus par sadarbību ar Ventspils domi, ir uzskatāma par iejaukšanos mediju redakcionālajos lēmumos,” uzsver LŽA.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.pantu NEPLP pārraudzībā esošie mediji “ir brīvi un neatkarīgi programmu un raidījumu veidošanā un izplatīšanā, kā arī savā redakcionālajā darbībā”.

Vienlaikus LŽA atsaucas arī uz Eiropas Raidorganizāciju apvienības Redakcionālo principu vadlīnijām, kas nosaka redakcionālo neatkarību kā pamata principu sabiedrisko mediju darbībā. “Lēmumi uzsākt vai pārtraukt attiecības ar konkrētu projektu atbalstītājiem ir daļa no šīs neatkarības,” skaidro asociācijā.

LŽA valde uzskata, ka NEPLP otrdien sasauktā tikšanās ar sabiedrisko mediju vadību, lai pārrunātu jautājumu par LTV un LR lēmumiem pārtraukt attiecības ar Ventspils domi izklaidējošos projektos “Latvijas sirdsdziesma” (LTV) un “Muzikālā banka” (LR), ir klajā pretrunā ar redakcionālās neatkarības principu.

LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša uzsver, ka būtiska sabiedrisko mediju darba kvalitātes mēraukla ir auditorijas uzticība. “Žurnālā “Ir” publicēto “Rīdzenes sarunu” kontekstā sadarbība ar Ventspils domi meta ēnu pār sabiedrisko mediju reputāciju un radīja uzticības zaudējuma risku, tādēļ lēmums sadarbību pārtraukt ir pamatots,” pauž Ruduša.

Tāpat viņa piebilst, ka lēmums ir īpaši svarīgs, domājot par ziņu dienestu darbību. “LTV un LR ziņu dienestos strādā augstas raudzes profesionāļi, kas pilda sabiedrībai svarīgo sargsuņa funkciju, un citu raidījumu saturs nedrīkst būt ar to pretrunā,” norāda LŽA valdes priekšsēdētāja.

NEPLP otrdien sēdē tiksies ar LTV un LR pārstāvjiem, lai pārrunātu publiskā sektora jeb valsts un pašvaldību finansējuma piesaistes principus sabiedriskajos medijos. Diskusija ar sabiedrisko mediju pārstāvjiem notiks sēdes atklātajā daļā, kuru apmeklēt aicināti arī mediju pārstāvji. 

Iepriekš NEPLP locekle Gunta Līdaka teica, ka LTV un LR lēmumi pārtraukt sadarbību ar Ventspils domi būtu jāattiecina arī uz pārējām Latvijas pašvaldībām, jo, izslēdzot sadarbību ar vienu konkrētu pašvaldību, tiek radīti nevienlīdzīgi konkurences noteikumi pārējām Latvijas pašvaldībām, kas būtiski sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu.

Pēc NEPLP pārstāves teiktā, padomei nav nekādu iebildumu, ja sabiedriskie mediji sadarbojas ar pašvaldībām, jo NEPLP vienīgais uzdevums ir nodrošināt, lai tiktu izpildīts sabiedriskais pasūtījums. “Tā kā tie [sabiedriskie mediji] izmanto pašvaldību naudu savos projektos, tad, protams, šādā veidā mainoties sabiedriskā pasūtījuma noteikumiem, mainās sabiedriskā pasūtījuma izpildes iespējamība,” uzsvēra Līdaka.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Ventspils pašvaldību nevajadzētu asociēt ar Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu (“Ventspilij un Latvijai”), jo tai ir jāpilda savas funkcijas neatkarīgi no tā, kas ir tās vadītājs. Tomēr, ja sabiedriskajiem medijiem ir pozīcija, ka to sadarbība ar konkrētu pašvaldību traucē to politiskajai neitralitātei, tad, pēc Līdakas teiktā, tiem ir jāiet ārā no reklāmas tirgus un jāatsakās no finansējuma, kas nāk no visām Latvijas pašvaldībām, kā arī ministrijām un valsts uzņēmumiem.

Jau vēstīts, ka LTV un LR nolēmuši pārtraukt sadarbību ar Ventspils pašvaldību izklaides raidījumu veidošanā, jo pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (“Ventspilij un Latvijai”) ir bijis viens no aktīviem “oligarhu sarunu” dalībniekiem un apspriedis mediju ietekmēšanas un pakļaušanas veidus.

 

Komentāri (35)

dzeris49 11.07.2017. 12.03

Līdaka sevi pilnībā atklājusi un diskreditējusi.

Pa visiem kanāliem aizstāvēja Lembergu ar komjaunieša degsmi.

Pie kam parādīja sevi kā absolūti nekompetentu tur, kur viņai, it kā, jābūt

kompetentai.

Izskatījās, ka viņa nav NEPLP loceklis, bet, labi apmaksāts Lemberga advokāts.

+11
-1
Atbildēt

0

no malas 11.07.2017. 13.24

NEPLP pārkāpj Satversmes 100.pantu!

+9
-2
Atbildēt

1

    Ēriks > no malas 11.07.2017. 15.38

    V nodaļa. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu un raidījumu veidošana un retranslācija

    24.pants. Programmu veidošanas vispārīgie noteikumi

    (1) Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi ir brīvi un neatkarīgi programmu un raidījumu veidošanā un izplatīšanā, kā arī savā redakcionālajā darbībā, ciktāl tos neierobežo Latvijas Republikas Satversme, šis likums un citi likumi, valsts tehniskie standarti un Latvijai saistoši starptautiskie līgumi.

    (2) Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, respektējot uzskatu daudzveidību, aizstāv neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts ideju, ievēro cilvēktiesības un darbojas Latvijas sabiedrības interesēs.

    (3) Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi ievēro darbības pamatnosacījumus, kurus tie iesnieguši Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, lai saņemtu apraides atļauju. Ja apraides tiesības iegūtas konkursa kārtībā, darbības pamatnosacījumus var mainīt ar Padomes piekrišanu. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu vai programmu valoda un programmu formāts ir nemaināma pamatnosacījumu sastāvdaļa izsniegtās apraides atļaujas darbības termiņā.

    (4) Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru.

    6.jūlijā notika iknedēļas Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga preses konference, kuras laikā Ventspils pilsētas mērs informēja par administratīvo pārkāpumu “Latvijas Radio” darbībā.https://www.youtube.com/watch?v=1r-VQnuadKU

    0
    -7
    Atbildēt

    0

tara 11.07.2017. 14.36

Vienlaikus viņa norādīja, ka Ventspils pašvaldību nevajadzētu asociēt ar Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu (“Ventspilij un Latvijai”), jo tai ir jāpilda savas funkcijas neatkarīgi no tā, kas ir tās vadītājs.

_______________________________________

Ja Ventspils pašvaldības darbinieki 30 gadus nav iebilduši pret to, ka Ventspili asociē ar lemberga personu, tad nu ir laiks ievākt ražu, kas sēta gadu desmitiem.

Ja kāds Ventspils pašvaldības darbinieks nav spējīgs pildīt pašvaldības funkcijas situācijā, kad lemberga “saule noriet”, tad lai meklē citu darbu. Ventspils pašvaldībā strādā pārāk daudz ļaužu.

Bez tam Ventspils pašvaldībai būtu japārstaj nodarboties ar uznēmējdarbību. Tad arī patiesās funkcijas pildīsies labāk. :)

Man personīgi ir prieks par to, ka sabiedrības spiediens pieaug un žurnālisti, kā ceturtā vara, izrāda nepakļaušanos atklātam stulbumam no NEPLP puses. Tā turēt! :)

+9
-2
Atbildēt

10

    Ēriks > tara 11.07.2017. 17.29

    Lembergveidīgie nav pie varas,tas ir fufelis.Ja lembergveidīgie būtu pie varas,sabiedriskā televīzija un radio stāstītu,cik laba ir ZZS un slikti ir publicēt ”oligarhu sarunas”,bet Lembergs netiktu tiesāts.Ir otrādi,Lembergam pat vairs atbildes viedokli izteikt neļauj.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > tara 11.07.2017. 17.55

    Nākas man atkal atgādināt par revolucionāro pārliecību?Esi komuniste?

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > tara 11.07.2017. 15.16

    Nesapratu…Lembergam lojālie …tava revolucionārā pārliecība saka – tie nav cilvēki?

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > tara 11.07.2017. 15.02

    Kuras sabiedrības?Varbūt atceries,ka nupat bija pašvaldību vēlēšanas,kurās ventspilnieki pauda savu gribu?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    basta > tara 11.07.2017. 19.51

    to tara

    “Man reizēm rodas sajūta, ka lembergs komentē ar niku Ēriks.”

    Reizēm sajūta, ka šeit vieni streipi, rinkēviči un ozoliņi nolasījušies. Pārāk jūtama anālās vagīnas sekrēta smaka. Ja Zatļeram Lembergs bija pietiekoši labs, lai no viņa galda, tāpat kā no Meļņika, Zaharjina un citu čekistu un bandītu galdiem savāktu drupačas un uzlaizītu mērces paliekas, tad izrādiet arī jūs, pakaļas, respektu!

    Ja Latvijā valdītu likuma vara, visi valsts nozagšanas megaafēru: TECII 2. kārta, PV, LM, Citadele, Gudrona dīķi, Stradiņa slimnīca, AirBaltic un citu un citu figuranti un UA dalītāji un čekas maisu fanātiskie sargātāji šodien būtu aiz restēm un to izdzimteņu anāli būtu izplēsti krietna apelsīna diametrā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > tara 11.07.2017. 21.23

    Likums,ka katram ir tiesības izteikt savu viedokli,ir pareizs,vienalga kas būtu Saeimā,to jau ir definējuši sen pirms Lemberga,tā ka nevajag laist te demagoģiju,tara.Ja tev gribās,lai troikas vai partkoms,raikoms un gorkoms nosaka,kurš drīkst un kurš nedrīkst izteikt savu viedokli televīzijā,secinājumi ir redzami paši par sevi.

    Evelyn Beatrice Hall (28 September 1868 – 13 April 1956),[1][2][3][Note 1] who wrote under the pseudonym S. G. Tallentyre, was an English writer best known for her biography of Voltaire entitled The Life of Voltaire, first published in 1903. She also wrote The Friends of Voltaire, which she completed in 1906.

    In The Friends of Voltaire, Hall wrote the phrase: “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”[4] (which is often misattributed to Voltaire himself) as an illustration of Voltaire’s beliefs.[5][6][7] Hall’s quotation is often cited to describe the principle of freedom of speech.https://en.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Beatrice_Hall

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    tara > tara 11.07.2017. 18.08

    Nākas man atkal atgādināt par revolucionāro pārliecību?Esi komuniste?

    ____________________________

    Un tu domā, ka es tagad sākšu stastīt, kas es esmu? :)))

    Vai arī tev vnk vairs nav ko teikt.

    Labāk atpūties, Ērik! Būs vēl jauni notikumi. Un pavisam drīz! Pietaupi spēkus komentēšanai :)))

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    tara > tara 11.07.2017. 15.08

    Kuri ventspilnieki pauda savu gribu? lembergam lojālie? No lemberga atkarīgie?

    Tie, kuri tika aizdzīti svešumā savu gribu paust nespēja. Nokaunies, Ērik!

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    tara > tara 11.07.2017. 16.40

    Nesapratu…Lembergam lojālie …tava revolucionārā pārliecība saka – tie nav cilvēki?

    ____________________________________

    Ērik, tie ir slikti cilvēki. Tie ir laudis, kuri ir savtīgi, vienaldzīgi pret to, ka tukstošiem latviešu piespiedu kārtā aizbrauca no valsts.

    Es, es, man, man – tā šos cilvēkus sauc.

    Tie ir bailīgi cilvēki, gļēvi, nodevīgi, etc. Viņu devīze ir “Visi jau neaizbrauks!”

    Ventas balss komentāri pirms desmit gadiem… “Tev kaut kas Ventspilī nepatīk? Brauc prom!”

    Tādi teksti bija pa pilnam. Tagad vairs neko tādu neraksta… Varbūt paši jau aizbraukuši, lielie brašuļi! :)))

    Tu liec vienreiz mierā to revolūciju! Vai par reformāciju esi ko dzirdējis? Parmaiņas sākas cilvēku prātos. Tieši tas ir arī sācies.

    Starp citu, kamēr lembergveidīgie būs pie varas, latvieši no emigrācijas neatgriezīsies. Bet kad šie vairs nebūs pie varas, tad gan! Jo tad ir cerība labu dzīvi veidot Latvijā.

    Žēl, ka tev tas redzesloks tik šaurs. Tu nespēj saredzēt, la lembergveidīgie mierīgi ielaidīs Latvijā tukstošiem svešinieku. Darba rokas trūkstot.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    tara > tara 11.07.2017. 17.39

    Ēriks: Lembergveidīgie nav pie varas,tas ir fufelis.

    _________________________

    Jā, Ērik! Latvijā ir likuma vara. Un LR parlamentu, kas likumus pieņem, kontrolē lembergveidīgie.

    Man reizēm rodas sajūta, ka lembergs komentē ar niku Ēriks. Jums ir radniecīgas dvēseles, Ērik. Tāpēc tu tā pārdzīvo par lemberga neuzklausīšanu.

    Vista izdēj olu un kladzina. aivars uzraksta vēstuli un informē….:)))

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu