«Kangaru advokāts» • IR.lv

«Kangaru advokāts»

3
Ir vēl šokējošākas sarunas «par dažādu amatpersonu iecelšanu amatā un kas kuram cik daudz par ko ir samaksājis, kurai no politiskajām partijām, kuram no konkrētās partijas cilvēkiem, kādas balsis… Tas ir nenormāli ciniski,» saka Juris Jurašs.
Nellija Ločmele

Bijušais KNAB operatīvo izstrāžu daļas vadītājs Juris Jurašs pārmet ģenerālprokuroram oligarhu interešu aizstāvēšanu


E
sat publiski norādījis, ka ģenerālprokurors «darīja visu, lai oligarhu lieta nenonāktu līdz tiesai» un «liedza veikt pasākumus» pierādījumu gūšanai. Kādi ir konkrētie fakti – ko Kalnmeiers ir darījis?
Ir un nav darījis. Izmeklējot šādu sarežģītu lietu, mēs no ģenerālprokurora gaidījām atbalstu. Kā es redzētu, ģenerālprokurora uzstādījums [būtu] tāds: šī ir viena no vissvarīgākajām lietām, tātad veltām adekvātus resursus un izmeklējam. Ko jums vajag palīdzēt? Neesat saņēmuši atbildi uz kādu tiesiskās palīdzības lūgumu, es tūliņ sazinos ar tās valsts ģenerālprokuroru, risinām. Tas ir praktiskais atbalsts, bet ne mazāk svarīgs ir morālais. Kad tu saproti – tas, ko dari, nav vajadzīgs tikai izmeklētājam vai izmeklēšanas iestādei, patiesībā tas ir nacionālās drošības jautājums. Nebūs tā, ka Latvijā atkārtosies Krimas scenārijs, priekš mums ir cits. Patiesībā tas scenārijs pilnā mērā atklājas tieši Rīdzenes sarunās. Mūs vienkārši nopirks. Un nopirkt šo valsti – pietiek nopirkt šos dažus cilvēkus. Es šodien skatos uz Rīgas Tirdzniecības ostu – kāda ir tā peļņa? No kurienes kravas nāk? Tas ir politisks lēmums – Krievijas pusē šlagbaumu paceļ un laiž kravas, un šie kungi, kurš slēpti, kurš jau atklāti, vienkārši tādā veidā saņem samaksu. Viss!

Par ko viņi saņem samaksu?
Lai realizētu to politiku, kādu vēlas sagaidīt Krievija.

Šlesers un Šķēle vairs nav aktīvajā politikā, vienīgais no trijotnes ir Lembergs. Tātad jūs domājat, ka Lembergs caur RTO saņem naudu no Krievijas, lai īstenotu tai labvēlīgu politiku valsts varā?
Man ir viss pamats tā domāt. No savas pieredzes varu teikt – tas, ka šie divi kungi, Šlesers un Šķēle, vairs nav aktīvajā politikā, absolūti nenozīmē, ka viņu savulaik virzītie vai caur Lembergu virzītie cilvēki neatrodas stratēģiski nozīmīgajos amatos, kas viņiem ļauj pārvaldīt, manipulēt, pieņemt nepieciešamos lēmumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu