Tautas vēlēts X • IR.lv

Tautas vēlēts X

4
Aivars Ozoliņš

Prezidents Vējonis piedāvā visas tautas vēlētu prezidentu

Ideja par visas tautas vēlētu prezidentu ir tikpat sena kā Latvijas Republika. Satversmes tēvi nosliecās par labu parlamentārā republikā loģiskam Saeimas vēlēta prezidenta variantam. Taču tagad Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicina Saeimu ātri grozīt Satversmi, lai jau nākamo valsts galvu 2019. gadā var ievēlēt visas tautas vēlēšanās.

Prasība pēc tautas vēlēta prezidenta ir vienmēr garantēti populāra, taču diskusijas par to vienmēr notikušas divos līmeņos – juridiskajā un politiskajā. Konstitucionālo tiesību eksperti vērtē prezidenta ievēlēšanas abu modeļu plusus un mīnusus, un rezultāts svārstās ap nulli. Prezidenta ievēlēšanas kārtība pati par sevi neiespaido Latvijas kā demokrātiskas republikas pamatus, taču arī nenodrošina kaut kādas īpašas konstitucionālas priekšrocības.

Tikmēr politiķi palaikam piedāvā visas tautas vēlētu prezidentu kā ielāpu pašu mazspējai aizraut vēlētājus ar citām idejām. «Tautas vēlēts prezidents» ir stabilāks piedāvājums nekā atbilstoši apstākļiem svārstīgais otrais populārākais «atlaist Saeimu». Abi pieder pie banālā, Latvijai nebūt ne unikālā stāsta par vienkāršiem risinājumiem sarežģītām problēmām. Lai pieminam kaut vai tikai Brexit balsojumu pērn.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu