Reinis Cirpons, guvis atzinību filozofijas olimpiādē • IR.lv

Reinis Cirpons, guvis atzinību filozofijas olimpiādē

2
Olimpiādē bija jāraksta eseja par tolerances tēmu. «Tolerance ir apzināts rīcības veids, sastopoties ar cita cilvēka uzskatiem un izvēlēm, kurām nepiekrītam vai mums tās nepatīk. Tolerance diktē, ka otram nevajag uzspiest savas izvēles vai nosodīt no paša atšķirīgās izvēles. Drīzāk censties tās saprast.» Viņš vēlētos, lai cilvēki Latvijā vairāk par to domā.
Anda Burve-Rozīte

No sešām paralēlklasēm uz filozofijas stundu pagājušā gada rudenī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā sanāca apmēram piecpadsmit skolēnu. Tas tika piedāvāts kā izvēles priekšmets. Reinis Cirpons, 12. klases skolnieks, jaunais matemātiķis ar prāvu olimpiāžu pieredzi, bija mazliet uztraucies. Filozofija kā zinātnes nozare, kas pēta domāšanu un valodu, viņu interesēja. Taču bija gandrīz sveša. Kluso atmosfēru klasē ātri izklausēja pasniedzēja Signe Mežinska. Viņa spēja ar savu priekšmetu jauniešus ieinteresēt, zinātni saslēdzot ar cilvēka ikdienas dzīvi, kurā mums katram jāpieņem lēmumi, jāizdara spriedumi. Tagad, pēc mācību gada, kas veiksmīgi noslēdzies ar starptautisko filozofijas olimpiādi Roterdamā, kurā Reinis simt dalībnieku konkurencē ieguva atzinību, viņš var teikt jā, tā bija tieši skolotājas entuziasma pilnā attieksme, interesantās stundas, kas rosināja par filozofiju lasīt vairāk. Ļoti aizrāva arī pasniedzēja Arta Sveces mācītais viņš palīdzēja sagatavoties starptautiskajai konkurencei. Abiem Latvijas valsts olimpiādes dalībniekiem no RV1Ģ, kuri brauca uz Roterdamu, Reinim un Ruslanam Aleksejevam – bija jāraksta eseja par tolerances tēmu. 

Ko filozofija var dot mūsdienu cilvēkam? Pēc Reiņa domām, tā nepastāv izolēti no citām zinātnēm. Tāpat arī no ikdienas dzīves, kas saistīta ar ētiska rakstura lēmumiem. «Filozofija ietver loģisko domāšanu. Protams, visi cilvēki domā, bet filozofija palīdz domāt precīzāk. Pamatot savus spriedumus.» Visvairāk filozofijas zinātnē Reini interesē tā sauktais analītiskais virziens. 

Lai arī filozofija Reini interesē, savu nākotni viņš saista ar matemātiku. Šovasar pabeidzis mācības ģimnāzijā Rīgā, gaida atbildi no Sentendrūsas Universitātes Skotijā, vai ir uzņemts. Vēlas studēt tīro matemātiku. Piesardzība par jauno dzīvi, kas sāksies citviet Eiropā, mijas ar prieku par zināšanu iespējām. Vai nākotnē jaunais matemātiķis varētu būt Andra Ambaiņa kolēģis Latvijas zinātnē? Tieši viņš šogad Reini gatavoja starptautiskajai zinātniski pētnieciskajai konferencei, bija darba vadītājs. «Noteikti gribētu nodarboties ar izpēti matemātikā,» puisis ar entuziasmu saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu