Latvijas pirmais satelīts "Venta-1" devies kosmosā • IR.lv

Latvijas pirmais satelīts “Venta-1” devies kosmosā

36
Latvijas pirmais satelīts "Venta-1", kuru ar Indijas nesējraķeti bija plānots palaist Zemes orbītā 2011. gada beigās vai ar Krievijas nesējraķeti 2012.gada sākumā.

Signālu labi varēs uztvert tikai divas līdz trīs reizes dienā aptuveni uz 10 minūtēm

Latvijas pirmais satelīts “Venta-1” veiksmīgi nogādāts kosmosā, aģentūru LETA informēja Ventspils Augstskolas (VeA) Speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Agnese Jēkabsone.

Augstskolas izstrādātais satelīts plkst.6.59 pēc Latvijas laika ar nesējraķeti PSLV-C38 tika nogādāts kosmosā.

“Venta-1” riņķos Zemajā zemes orbītā (LEO) aptuveni 505 kilometru augstumā. Satelīts zemi apriņķos 16 reizes diennaktī, bet ne vienmēr tā signālu varēs uztvert. Signālu labi varēs uztvert tikai divas līdz trīs reizes dienā aptuveni uz 10 minūtēm.

Pirmajā orbītas apriņķošanas reizē satelīta signālu nevarēs uztvert, jo tas šķērsos Krievijas vidieni, bet tiek prognozēts, ka jau nākamajās trīs orbītas apriņķošanas reizēs būs iespējams uztvert satelīta signālu.

Ventspils Augstskolas komanda tiešraidei sekoja līdzi augstskolas radiostacijā, no kuras arī notiks satelīta “Venta-1” signālu uztveršana, bet Ventspils Augstskolas pārstāvis – galvenais projekta koordinators no augstskolas puses Aigars Krauze bija devies uz Indiju, lai būtu klāt vēsturiskajam mirklim, kad satelīts sāka savu ceļu kosmosā.

Nesējraķete “PSLV-C38” bija 44 metrus augsta, tās diametrs – 2,8 metri, bet kopējā masa – 320 tonnas. Raķete sastāvēja no četriem posmiem. Ar tās palīdzību kosmosā tika nogādāti pavisam 30 satelīti no 15 valstīm.

Par satelītu runāts jau ilgāku laiku, 2011.gadā satelīts tika pasludināts par gatavu un plaši tika izmantots, lai reklamētu kādu partiju Latvijas rietumos. Vairāk par satelīta vēstures peripetijām lasiet šeit.

Komentāri (36)

dzeris49 24.06.2017. 12.10

NU gan labi, bet, vēl labāk būtu, ja kosmoosā uzlaistu pašu Lembergu, uz neatgriešanos, lai riņķo pa orbītu un no turienes dod norādījumus mūsu “politiķiem”.

+4
0
Atbildēt

0

Fridolins 24.06.2017. 14.36

Kur tajā projektā ir inovācijas?

Jau 15 gadus funkcionē kuģu identifikācijas sistēma. Te 10 – 20 minūtes varēs ko uztvert. Kam noder tik fragmentāri dati?

Mācību nolūkos varēja izmantot jau funkcionējošo sistēmu. Tā informācija, ka AIS spēj darboties tikai 30 – 70 km attālumā , ir meli.

+1
0
Atbildēt

0

basta 23.06.2017. 11.34

Būtu valstij vairāk naudas, varētu universāliem speciem: Meļņikam un Rāvim, pasūtīt pašu kosmosa kuģi.

Pfu!!! No kurienes būs nauda, ja valsts tādiem izdara pasūtījumus?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu