Vējonis aicina Saeimu dot tiesības tautai ievēlēt Valsts prezidentu jau 2019.gadā • IR.lv

Vējonis aicina Saeimu dot tiesības tautai ievēlēt Valsts prezidentu jau 2019.gadā

37
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Vējonis Saeimas rudens sesijā iesniegs likumdošanas iniciatīvu par Latvijas pilsonības piešķiršanu Latvijā jaundzimušiem nepilsoņu bērniem

Saeimai būtu jānosaka, ka Valsts prezidentu jau 2019.gadā ievēlētu tauta, ceturtdien tradicionālajā uzrunā parlamentam, noslēdzot pavasara sesiju, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. 

Prezidents aicināja Saeimu nekavēties un nepieciešamos grozījumus Satversmē izskatīšanai virzīt šoruden. Tautas vēlētam Valsts prezidentam būtu jāpiešķir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, piebilda Vējonis.

Latvijas iedzīvotājus jau ilgstoši neapmierina valsts pārvaldības un lēmumu pieņemšanas kārtība, tāpēc to varētu uzlabot, paplašinot Valsts prezidenta pilnvaras, kā arī piešķirot Ministru prezidentam plašākas pilnvaras valdības izveidē un darbības programmas īstenošanā, sacīja Valsts prezidents.

“To varētu panākt, ja Saeima apstiprinātu Ministru prezidentu, bet viņa aicinātos ministrus ieceltu Valsts prezidents. Tāpat Valsts prezidentam būtu piešķiramas pilnvaras izsludināt Saeimas ārkārtas vēlēšanas, nevis tikai ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu. Šāds Valsts prezidenta pilnvaru paplašinājums prasa, lai Valsts prezidentu ievēlētu visa tauta tiešās vēlēšanās,” teica Vējonis, aicinot deputātus jau rudenī virzīt nepieciešamos likumu grozījumus.

Uz viņa teikto deputāti reaģēja ar pieklusinātiem saucieniem, daļai no parlamentāriešiem applaudējot, ziņo LETA.

Saskaņā ar pašreizējo kārtību Valsts prezidentu ievēl Saeima ar vismaz 51 deputāta atbalstu.

Uzrunā Saeimai Valsts prezidents aicināja parlamentu uz apņēmīgāku rīcību, lai radītu labas pārmaiņas nodokļu sistēmā, veselības, izglītības un citās Latvijas valsts attīstībai un iedzīvotājiem nozīmīgās jomās. “Saeimā ierastā nogaidošā attieksme ir jāmaina. Koalīcijas partijām aktīvāk jāiesaistās pārmaiņu vadībā un jāuzņemas iniciatīva reformu īstenošanā. Tā vietā, lai raudzītos no malas un kritizētu, valdībai nepieciešams jūsu atbalsts un iesaiste lēmumu pieņemšanā. Cilvēki ir noguruši no nemitīgas runāšanas par reformām. Viņi grib redzēt reālus darbus,” uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents aicināja Saeimu nodrošināt skaidru un caurskatāmu lēmumu pieņemšanas procesu. “Savu tiesību zināšana un izprašana nedrīkst kļūt par ekskluzīvu lietu. Saeimai jānodrošina iespējas ikvienam ērti un viegli pieejamā veidā izsekot līdzi likumu izmaiņām”, pauda Valsts prezidents, atgādinot par rudenī rosinātajiem priekšlikumiem likumdošanas procesa pilnveidošanai un likumu kvalitātes uzlabošanai.

Vējonis arī uzsvēra, ka Saeimas rudens sesijā iesniegs likumdošanas iniciatīvu par Latvijas pilsonības piešķiršanu Latvijā jaundzimušiem nepilsoņu bērniem viņu piedzimšanas brīdī. “Latvijai svarīgs un nozīmīgs ir ikviens bērns. Mums jādara viss, lai stiprinātu un saliedētu mūsu cilvēkus Latvijas zemē,” teica Valsts prezidents.

“Delna”: Vējoņa aicinājums ir miglas pūšana acīs

Valsts prezidenta Vējoņa aicinājums par tautas vēlētu prezidentu ir miglas pūšana acīs sabiedrības par atklātību “Delna” iniciatīvai, aģentūrai LETA sacīja sabiedrības par atklātību “Delna” direktors Jānis Volberts.

Viņš ir pārliecināts, ka katru reizi, kad “Delna” vai kāds cits cenšas veikt izmaiņas prezidenta izvēles kārtībā, šo jautājumu kāds mēģina “saputrot” un likt pretī citu piedāvājumu. “Katru reizi, kad cenšamies šo mazo lietu saremontēt, tā uzrodas kāds, kas to jautājumu paver uzreiz savādāk, nāk klajā ar destruktīvu piedāvājumu. Tā rezultātā ir bijušas arī reizes, kad tiek iniciēts, ka prezidentu jāievēl visai tautai,” norādīja Volberts.

“Delna” direktors uzskata, ka līdz 2019.gadam šī iecere atbalstu negūs un netiks īstenota, un vēlas, lai tā netiktu īstenota vispār. “Šis nekad nav guvis apstiprinājumu un laikam labi, ka tā,” viņš piebilst, sakot, ka prezidenta ievēlēšanu vajadzētu atstāt Saeimas, tautas izvelēto priekšstāvju pārziņā, kuriem ir pienākums vērtēt un pamatot savu izvēli, nevis veikt izvēli pēc skaļākiem lozungiem.

Ja kārtība tiktu mainīta un prezidentu tomēr vēlētu tauta, Volberts ir pārliecināts, ka nevar paredzēt, kurš varētu kļūt par nākamo Valsts prezidentu. Viņš uzskata, ka tauta prezidentu varētu izvēlēties vairāk uz emocionāla pamata un var nostrādāt arī dažādu apstākļu sakritības.

“Ja nemaldos, pēdējie aptauju dati vislielāko procentu šādā gadījumā dotu Aivaram Lembergam. Tāpat varētu nostrādāt Nila Ušakova faktors, kādā brīdī varētu nostrādāt arī Artusa Kaimiņa faktors un tā tālāk,” uzskata Volberts.

Viņš uzsvēra, ka ir svarīgi, lai cilvēki zinātu, kurš deputāts un kā ir vēlējis prezidentu. Ir svarīgi, lai balsojums ir atklāts un uzticams, nevis sarunāts, tādēļ arī platformā “Manabalss.lv” iesniegts priekšlikums, ka Saeima arī turpmāk ievēl prezidentu, bet tiek atklāts, kurš un kā ir balsojis.

“Šobrīd ievēlēšana ir slēpta un faktiski pat vienas partijas ietvaros tur var būt dažādi aizdomīgi balsojumi, kā mēs to novērojām eksprezidenta Andra Bērziņa gadījumā,” ir pārliecināts Volberts.

(papildināta ar “Delnas” vadītāja viedokli)

 

Komentāri (37)

lno 22.06.2017. 19.04

no tvitera

Guntars Račs

Es tikko izlasīju oligarhu sarunas un gaidu atbildes par to, kā ir ievēlēts esošais, nevis kā tiks ievēlēts kāds nākamais prezidents.

+17
-2
Atbildēt

1

    klejotājs > lno 22.06.2017. 21.34

    precīzi :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

cabulis 22.06.2017. 10.34

Viņš ir galīgi nojūdzies? Jeb sapņo, ka tauta ir viņu dikti iemīlējusi? Droši vien, ka tiešo vēlēšanu princips tāds pats, kā lielākā daļa valstu, jādabū 50% + 1, tātad ir 1. un 2. kārta. Kas būtu līderi pēc 1. kārtas (?) – Ušakovs un Lembergs. Un par ko balsot 2. ?????

+13
-1
Atbildēt

0

rinķī apkārt 22.06.2017. 10.57

Laikam ši ir pirmā reize, kad nevaru Vējonim piekrist. Vispirms, kas tas ir “tautas vēlēts prezidents”? Lai arī esam vienas valsts pilsoņi, es sevi nespēju identificēt ar Saskaņas elektorātu. Viņi nav mana tauta, un es nepiederu pie viņu tautas :). Un šeit nav runas par krieviem, bet par ideoloģiju. Piemēra pēc, es nekad nekļūšu par “tautieti” tiem, kuri katru gadu godā LR pilsoņu slepkavas – PSRS armiju un tās piemiņu. Viņi un es – mēs katrs dzīvojam pēc savas vērtību sistēmas. Man ir savs priekštats, kuri ir Latvijas Republikas sabiedrotie un kur ir vieta mūsu valstij, viņiem savs

Nesen jau LR notika ” mazās prezidenta vēlēšanas”, kurā piedalījās “visa tauta”. Ušakovu pārvēlēja :)

Arī par pilsonības piešķiršanu bērniem, nepiekrītu. Iemesli tie paši, kurus “izklāstīju”iepriekš :)

+14
-2
Atbildēt

1

    lno > rinķī apkārt 22.06.2017. 19.16

    rinķī apkārt Laikam ši ir pirmā reize, kad nevaru Vējonim piekrist.

    ____________________

    Gadi skrien kā stirnas, bet riņķī apkārt kārtējo reizi uzkāpis uz grābekļa:):):)

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu