Hermanis skatītājiem sola ne tikai JRT ēkas, bet arī trupas rekonstrukciju • IR.lv

Hermanis skatītājiem sola ne tikai JRT ēkas, bet arī trupas rekonstrukciju

37
JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Daļai JRT aktieru trupas nāksies strādāt ārštatā, bet 2018.gadā Kultūras akadēmijā uzņems teātrim domātu īpašu aktieru kursu

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) sākušās lielas pārmaiņas, lai teātris jauno darba sezonu varētu sākt bijušajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58a un pašreizējo ēku kompleksu Lāčplēša ielā nodot rekonstrukcijai, paziņojis teātra mākslinieciskais vadītājs režisors Alvis Hermanis.

Līdztekus JRT ēkas rekonstrukcijai notiks arī aktieru trupas rekonstrukcija, Facebook raksta Hermanis. “Mums priekšā ir pārmaiņu laiks,” saka režisors.

Viņš tēlaini norāda, ka “kādreiz bija skaista ideja novecot kopā ar savu publiku tai pašā aktieru sastāvā kā līdz šim”. Taču tas nav iespējams, jo JRT pēc remonta Lāčplēša ielā 25 būs trīs skatuves, kur paralēli katru vakaru būs jāspēlē izrādes. Tāpēc, norāda Hermanis, “mums būs vajadzīga jauna trupa, ar jaunu komplektācijas konceptu, sabalansēta pa vecumiem un citiem kritērijiem. Līdz šim JRT aktieru trupa bija vienaudžu kolektīvs. Turpmāk tas vairs nebūs iespējams.”

Hermanis atgādina, ka 1997. gadā, kad radās teātris, tas bija jauniešu teātris. “Gadi iet, un tagad tas ir pusmūža vecuma aktieru teātris. Līdz ar to ir mainījušies arī iekšējās konkurences noteikumi. Viena daļa aktieru pāries ārštatā. Protams, viņi turpinās spēlēt ejošās repertuāra izrādes,” sola režisors.

Viņa ieceres par JRT nākotni saistās ar to, ka tuvākajos gados teātra izrādēs vēlas vairāk iesaistīt aktierus un aktrises, kuri nav JRT pastāvīgajā trupā. Tas īpaši attiecas uz aktieriem tajās vecuma grupās, kur JRT pašiem tādu aktieru nav.

Hermanis norāda, ka 2018. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmija uzņems jauno JRT aktieru kursu – 15 cilvēkus, kuri tiks speciāli gatavoti tieši šā teātra vajadzībām.

Pazīstamais režisors un JRT mākslinieciskais vadītājs Hermanis sola savu teātra “reliģiju” saglabāt veco. “Bet piešķirsim tai jaunu enerģiju.” Tātad Hermanim mērķis ir skaidrs. Skatītājiem viņš sola Tabakas fabrikā pavadīto “trimdas” laiku, kas būs vairāki gadi, izmantot, lai atgrieztos citā kvalitātē.

 

Komentāri (37)

Anonīms 21.06.2017. 08.59

Labi, turēsim pie vārda. Gaidīsim jaunas izrādes jaunā kvalitātē, kaut gan es saku, ka vecās Hermaņa izrādes bija labākā kvalitātē, bet – tā tikai es domāju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu