Lembergs un Truksnis turpinās vadīt Ventspili un Jūrmalu (papild.) • IR.lv

Lembergs un Truksnis turpinās vadīt Ventspili un Jūrmalu (papild.)

18
Gatis Truksnis. Foto Zane Bitere, LETA

Balsojumā Jūrmalas deputātiem bija izvēle – vai nu Truksnis, vai nu deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla

Pirmdien Jūrmalas deputāti par pilsētas galvu ievēlēja Gati Truksni (ZZS), kurš pērn domes ārkārtas sēdē tika atcelts no amata aizdomās par iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Tāpat pirmdien ar balsu vairākumu Ventspils pilsētas dome atkārtoti par pilsētas galvu vēlējās redzēt Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”), kurš jau iepriekš bija atstādināts no šā amata sakarā ar apsūdzību smagos noziegumos.

Balsojumā uz mēra amatu Truksnim konkurenci radīja Jūrmalas domes deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla (“Tev, Jūrmalai”), vēsta portāls Lsm.lv. Tā kā Truksni atbalstīja deviņi Jūrmalas domes deputāti, bet Le Gallu – seši, ar balsu vairākumu pilsētas domes vadībā ievēlēts ir Truksnis.

Savukārt par Lembergu nobalsoja deviņi deputāti, bet pret viņu četri. Ventspils domes vēlēšanās uzvarēja Lemberga vadītā partija “Latvijai un Ventspilij”, iegūstot deviņas no kopumā 13 deputātu vietām – tikpat, cik iepriekšējā domes sasaukumā. Pārējās četras vietas domē ieguva saraksts, kurā apvienojušās nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, partija “Vienotība” un Latvijas Reģionu apvienība ar Ģirtu Valdi Kristovski (V) priekšgalā.

Jūrmalas domē par sadarbību vienojusies Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija “Saskaņa”. Sākotnēji ZZS pauda, ka Truksni mēra amatam nevirzīs, tomēr dažas dienas vēlāk savu nostāju mainīja. No ZZS jaunajā sasaukumā ievēlēti seši deputāti.

Lai nodrošinātu “Saskaņas” atbalstu, Jūrmalas domē izveidots vēl viens priekšsēdētāja vietnieka amats. Jūrmalas pilsētas dome priekšsēdētāja vietnieces amatā ievēlēja Ritu Sproģi (ZZS). Savukārt jaunizveidotajā amatā par domes priekšsēdētāja vietnieku pilsētas attīstības politikas jautājumos ievēlēts partijas “Saskaņa” deputāts Ņikita Ņikiforovs.

Tikmēr prokuratūras apsūdzētajam Lembergam arī pēc atkārtotas ievēlēšanas pašvaldības vadītāja amatā saglabājas drošības līdzeklis – aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus. Viens no prokuroru grupas, kas tiesā uztur apsūdzību pret Lembergu, prokuroriem Jānis Ilsteris aģentūrai LETA teica, ka drošības līdzeklis joprojām ir spēkā un līdz ar Lemberga apstiprināšanu amatā jaunā domes sasaukumā nav vajadzības vēlreiz lemt par šo drošības līdzekli. Ja Lembergs tiktu ievēlēts par citas pašvaldības vadītāju, tad gan būtu nepieciešams lemt šādu drošības līdzekli, norādīja prokurors.

Aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus Lembergam jau ir gandrīz desmit gadus. Likums gan neliedz viņam būt ievēlētam par domes priekšsēdētāju.

Savukārt Truksnis pirmajā jaunajā pašvaldības sasaukuma sēdē sacīja, ka gari nerunās. „Jūrmalnieki mani pazīst. Darbi runā skaļāk par vārdiem. Jūrmalnieki ir izvēlējušies,” viņš sacīja.

Viņa konkurente Le Galla teica, ka uzskata šo par sirdsapziņas balsojumu un devusies politikā, lai “parādītu, ka demokrātija ir iespējama. Viņa uzsvēra, ka vēlas, “lai Jūrmala kļūst par pilsētu, kur izvēlamies cilvēkus, aiz kuriem nestāv ēna par naudas ietekmi.

KNAB izmeklētajā krimināllietā par iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Publiski bija zināms, ka šo personu vidū ir Truksnis un viņam piemērots aizdomās turētā statuss.

Pēc informācijas par šo lietu Truksnis pērn 13.oktobrī domes ārkārtas sēdē tika atcelts no amata, taču vēlāk – pretēji partijas valdes lēmumam – viņš vēlreiz pretendēja uz šo amatu un tika tajā atkal apstiprināts.

Nedaudz vēlāk, 13.janvārī, Truksnis atkāpās no Jūrmalas mēra amata. Tomēr viņš saglabāja savu vietu partijā – ZZS ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas dome noraidīja priekšlikumu viņu izslēgt no politiskā spēka.

Uz pašvaldību vēlēšanām, kas notika 3.jūnijā, ZZS Jūrmalas mēra amatam izvirzīja Truksni.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (18)

dzeris49 19.06.2017. 12.36

Muļķuzemē kā jau muļķuzemē.

Ja normālā pasaulē viss attīstas pa spirāli, muļķuzemē pa riņķi, viss atkārtojas, kā tanī filmā, aizmirsu nosaukumu, kuru katrs zina.

Un aborigēni priecājas, un vēlē par SC un ZZS, un aiz prieka gatavi diet un dziedāt.

+10
-2
Atbildēt

7

    basta > dzeris49 19.06.2017. 14.12

    to andrejs

    Visam varu piekrist, tikai ar piebildi: “neskatoties uz kremļjaģu: Vienotības un SC, pūliņiem”. Salīdzini to ar Latvijas attīstību 20 gadu laikā starp WW un piekrīti, pateicoties LC, DPsaimņieks, LPP, ZRP un Vienotībai, joprojām esam dziļi ānusā.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 19.06.2017. 19.46

    tonij, tas neskaitās – padlaikos, cik atceros , arī visādos sportos bija pirmās vietas un tad vienmēr bija info par socdarba varoņiem. Izmisums jau arī ir dzinulis, bet to mēs negribam – vai ne.

    Mēs gribam tiesisku, godīgu, taisnīgu, laimīgu sabiedrību – kaut uz pusi, ka mēs līdzinātos tepat pāri jūrai esošajai Zviedrijai – ar to pat pietiktu.

    Tā kā ir kā saka džeris un nerunā pretī!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 19.06.2017. 13.40

    krievu vaukšķim

    Jaunākajā Pasaules Bankas (PB) “Doing Business” 2017.gada reitingā Latvija ir pakāpusies līdz 14.vietai, informēja PB komunikāciju pārstāvis Polijā un Baltijas valstīs Filips Kočans.

    Latvija reitingā ir pakāpusies no 22.vietas pērn. Kāpumu sekmējusi uzlabota kredītinformācijas pieejamība un reformas, lai vienkāršotu nodokļu apmaksas sistēmu.

    PB uzsver, ka šī gada reitings nav tieši pielīdzināms “Doing Business 2016” rezultātiem, jo tika veiktas izmaiņas metodoloģijā. Ja pašlaik izmantoto metodoloģiju attiecinātu uz “Doing Business 2016” datiem, pērn Latvija būtu ierindojusies 17.vietā. Līdz ar to gada laikā Latvijas rezultāti uzlabojušies par trīs pozīcijām.

    “Jaunākais pārskats vēsta, ka, izmantojot salīdzināmu metodoloģiju, Latvijas rādītājs no 79,14 punktiem “Doing Bussiness 2016” reitingā pieaudzis līdz 80,61 punktiem “Doing Business 2017” reitingā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 19.06.2017. 13.44

    Vēl:

    Latvija Globālajā inovāciju indeksā apsteigusi Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas

    LETA-BNS 15/06/2017

    Jaunākajā Globālajā inovāciju indeksā Latvija ierindota 33.vietā, kas ir labāks sniegums nekā Lietuvai, kas ieņem 40.vietu, bet sliktāks nekā Igaunijai, kas atzīta par 25.inovatīvāko valsti pasaulē.

    Globālajā inovāciju indeksā 127 pasaules valstis izvērtētas 81 rādītājā par dažādiem inovācijas ietekmējošiem faktoriem, tostarp politisko vidi, izglītību, infrastruktūru un uzņēmējdarbības attīstības.

    No septiņām rādītāju kategorijām Latvijai vislabākais sniegums bijis radošās izlaides kategorijā, kur Latvija ieņem 14.vietu pasaulē. Institūciju kategorijā Latvija ir 28.labākā pasaulē, tirgus attīstības kategorijā mūsu valsts ieņem 38.vietu, uzņēmējdarbības attīstības kategorijā – 39.vietu, infrastruktūras kategorijā Latvija ierindota 42.vietā, zināšanu un tehnoloģiju izlaides kategorijā Latvija ieguvusi 48.vietu, bet cilvēku kapitāla un izpētes kategorijā mūsu valsts atzīta par 52.spēcīgāko pasaulē.

    Par inovatīvāko valsti pasaulē pētījuma autori atzinuši Šveici, kam seko Zviedrija, Nīderlande, ASV, Lielbritānija, Dānija, Singapūra, Somija, Vācija un Īrija.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    cabulis > dzeris49 19.06.2017. 12.38

    Pa spirāli gan, bet uz leju!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 19.06.2017. 13.30

    Kā tas “uz leju” izpaužas, salīdzinot ar Latviju, kur mēs esam “uz augšu”, salīdzinot ar pasauli?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    tonijs > dzeris49 19.06.2017. 16.30

    dzeris jautāja: kur mēs esam “uz augšu”, salīdzinot ar pasauli?

    ………..

    Latvijā radīta spēle Ice Cool saņēmusi pasaulē prestižāko galda spēļu balvu Spiel des jahres kategorijā Gada labākā spēlē bērniem, portālu Diena.lv informēja spēles izdevējs Brain Games.

    Avots: diena.lv

    Flaksis gūst fantastisku uzvaru “Tour de Beauce” kopvērtējumā

    Ostapenko finālā divreiz atspēlējas pret Halepu un triumfē “French Open”

    Svarcēlāja Koha izcīna pasaules junioru čempiones titulu

    Avots: sportacentrs.lv

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 19.06.2017. 21.30

Lembergs ir mūžīgs un tā tam būs būt!

Beitnere – noteikti nē! Labs cilvēks un ne politbznesa profesionāle Jūrmalā NEder! Noraks, nobeigs! Viņa ir lieliska, kur ir tagad!

Jūrmala ir pierādījums – Latvijā nav prolatvisku, proamerikānisku vai prouzbeku partiju. Ir intereses. Vienas. Nauda un slaucamie aparāti!

+3
0
Atbildēt

1

    basta > Mantrausis 19.06.2017. 22.00

    to Mantrausis

    “Laps cilvēks”, tas ir sinonīms vārdam “stulbs” jeb “slikti informēts”?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

basta 19.06.2017. 12.14

Kurš vēl labāk parūpēsies par UA pircējiem? Klausos to mēri un ticu, ka līdz komunisma uzvarai Jūrmalā atlicis vien 20 gadu. Ko nozīmē nekustamā īpašuma nodokļa 70% atlaide? Priekš kam tad nodoklis vispār paredzēts, ja katrs čekistu akceptēts mērglis, ar to var rīkoties pēc saviem ieskatiem?

+5
-5
Atbildēt

2

    basta > basta 19.06.2017. 12.42

    to cabulis

    Es neesmu ZZS fanāts, tik uzskatu, ka tā ir nesalīdzināmi mazāks ļaunums, kā Zatļera čekas savāktā spitālīgo varza, kurā organiski iekļāvusies katra Vienotības kremļjaģa un kaku stumdītājs.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    cabulis > basta 19.06.2017. 12.37

    Truksnis taču ir no ZZS, Taviem elkiem? Nav kononovietis, kremļa apteksne un arī olas nav čekas lombardā.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu