Miķelis Vingris, bronza šahā • IR.lv

Miķelis Vingris, bronza šahā

3
Miķelis kopš piecu gadu vecuma ir Šaha skolas audzēknis, kurš ik dienu trenējas trīs un vairāk stundu.
Gunita Nagle

Astoņgadīgs puisītis spēlējas ar elastīgu vīriņu. Var saprast šaha mīļotāju, kurš, pirmo reizi ieraudzījis zēnu, viņu uzrunāja: «Sveiks, Miķelīt! Vai zini, kas tā par šaha figūru? Tas ir zirgs!» Kad pārdesmit minūtes vēlāk Miķelis viņu apspēlēja, saprata – puisītis ir viens no labākajiem jaunajiem šahistiem. Latvijā vienaudžu vidū viņam grūti atrast pretiniekus, bet pasaules čempionātā šaha ātrspēlē U-8 grupā 170 dalībnieku konkurencē viņš izcīnīja bronzas medaļu.

Miķeļa pirmais pasaules čempionāts šaha ātrspēlē notika jūnija sākumā Minskā. Divas dienas viņš spēlēja rapid šaha spēles – katra jāizspēlē desmit minūtēs, par izdarīto gājienu iegūstot piecu sekunžu papildlaiku, bet trešajā dienā bija blitz šaha čempionāts, kurā katrai spēlei tika dotas piecas minūtes laika un vēl divas sekundes par katru gājienu. «Nebija nogurdinoši,» nosaka Miķelis, lai gan tētis iebilst, ka vakaros zēns neparasti ātri aizmiga. No astoņām rapid spēlēm septiņās Miķelis uzvarēja. «Nebiju riktīgi priecīgs, bet apmierināts biju,» saka zēns. «Vislabāk patika brīdis, kad apbalvoja. Nosauca manu vārdu, es gāju pakaļ balvai, un beigās, kad mūs fotografēja, pūta spīguļus virsū.» 

Miķelim, tāpat kā citiem bērniem, patīk viedtālruņa un datorspēlītes. Viņš neatšķiras no citiem, kuri pēc pirmā mācību gada secina, ka skolā ne viss patīk un padodas. Normāls puika. Īpašu viņu padara aizrautība ar šahu. «Sākumā lūrēju pār plecu, kā tētis internetā spēlē,» Miķelis atceras laiku, kad, kā tētis Jānis Vingris precizē, viņam bija četri gadi. «Pajautāju tētim, vai drīkstu pamēģināt. Pamēģināju un tad pateicu, ka gribu spēlēt šahu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu