Konkrēta situācija • IR.lv

Konkrēta situācija

4
Aivars Ozoliņš

Parādnieka grozījumi Kredītiestāžu likumā parāda naudas varu politikā

Valsts prezidents Raimonds Vējonis atdošot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā pagājušonedēļ pieņemtos grozījumus Kredītiestāžu likumā, jo, kā teica, «mēs likumus neveidojam kaut kādām konkrētām situācijām».

Prezidenta minētā konkrētā situācija šajā gadījumā ir Trasta komercbankas maksātnespējas process. Grozījumi likumā acīmredzami pieņemti, lai bankas pašreizējā maksātnespējas administratora vietā nenonāk cits, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas virzītais. Taču grozījumu pieņemšana izvērtās par skandalozi simbolisku ilustrāciju naudas un politiķu attiecībām Latvijā.

Tajā pašā dienā, 8.jūnijā, kad Saeimas vairākums atbalstīja Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka piedāvātos grozījumus likumā, kuri būtu lieguši FKTK virzītam kandidātam ieņemt partijai dāsni ziedojušā bankas likvidatora Ilmāra Krūma vietu, kļuva zināms, ka policija Krūmu un vēl trīs personas aizturējusi par iespējamiem kriminālnoziegumiem. Tikmēr prezidenta pilī notika seminārs par lobēšanas regulējuma nepieciešamību Latvijā. Bet ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pateica, ka izmeklēšana šajā lietā parādīšot, vai kādas partijas netiek finansētas no noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu