Kultūras artefakts pilsētai • IR.lv

Kultūras artefakts pilsētai

8
Topošā Laikmetīgās mākslas muzeja arhitekts Sers Deivids Adžejs.

Topošā Laikmetīgās mākslas muzeja arhitekts Sers Deivids Adžejs uzskata – ja arhitekta vēstījums ir spēcīgs un saistīts ar realitāti, pasūtītājs viņā ieklausās. Saikne ar realitāti pašlaik ir ļoti svarīga

Maija dienā, kad arhitekts Sers Deivids Adžejs (1966) ir Rīgā, pār topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) būvlaukumu vizuļo pirmā spožā vasaras saule. Vējš dzenā smiltis, un vēl dažu palikušo apkārtnes mazdārziņu ķiršu ziedlapiņas. Fotogrāfijā šo teritoriju nevarētu pat atpazīt. Burtiski piecu minūšu attālumā apskatāmais Rīgas jūgendstila rajons un vecpilsēta vispār nav jūtama, neparastā gaisma raisa asociācijas ar būvlaukumiem emirātu tuksnešos. Rosība placī nav aktīva, tomēr topošajā New Hanza City (NHC) teritorijā, kur 2021. gada 18. novembrī plānots vērt muzeja durvis, darbi notiek. Tiek būvēta daļa no jaunās Rīgas, kas veidojas Skanstes apkaimē.

Tieši pirms ierašanās Rīgā Deividu Adžeju karaliskās ceremonijas laikā Bakingemas pilī princis Viljams, Kembri-džas hercogs, iecēla bruņinieku kārtā. Arhitekts tomēr iepazīstina ar sevi tikai kā Deividu. Tā arhitektiem ir pieņemts. Adžejs ir silts, draudzīgs un izskatās jauns. Sarunai ir izbrīvēts brīdis pēc rīta sapulces Rīgā un oficiālajām pusdienām ar pasūtītāja pārstāvjiem.

Tiesības projektēt muzeju, kura pasūtītājs un finansētājs, investējot 30 miljonus eiro, ir Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (dibinātāji ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds), Deivids Adžejs ieguva konkursa kārtībā. Redzot, ko konkursa projektu prezentācijas laikā 2016. gadā piedāvāja Adžejs, bija skaidrs, ka viņa priekšlikums ir viens no spēcīgākajiem pretendentiem uz uzvaru un pats arhitekts ar saistošu harismu un stāstnieka spējām apveltīts. Adžeja satikšanās ar Rīgu notikusi vislabākajā laikā mūsu muzeju projektē vispieprasītākais un populārākais arhitekts pasaulē, vienīgais arhitekts žurnāla Time 2017. gada pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu