Bīstami garšīgi • IR.lv

Bīstami garšīgi

2
Foto — Shutterstock
Ieva Puķe

Dienvidamerikas iedzimtais auglis avokado, kas kokā briest 11 mēnešus, patlaban piedzīvo uzvaras gājienu pasaulē

Avokado rokas, pēcbranča vilnis – tā britu ķirurgu slengā tiek saukti pacientu uzplūdi, visbiežāk – pēc sestdienas vēlajām brokastīm. Amatierpavāri sevi savainojuši, neprasmīgi griežot avokado vai izņemot to kauliņus. Ārsti pat ierosinājuši, ka gludajiem augļiem ar krēmaino, slideno mīkstumu vajadzētu brīdinājuma uzlīmes, raksta The Times. Tiek pieminēts pasaulslavenās aktrises Merilas Strīpas 2012. gada negadījums un The New York Times nesenā publikācija par kāda žurnālista sievas misēkli. 

Šie signāli jau nenozīmē, ka mēs būtu kļuvuši nevērīgāki vai, vēl ļaunāk, kaut kas nelāgs būtu atgadījies ar pašiem avokado. Ļaudīm rietumvalstīs tiecoties pēc veselīgāka uztura, minētie Dienvidamerikas augļi, patiesībā – lielas, kokos augošas ogas, patlaban piedzīvo milzu popularitāti. Ne visi zina knifu, lai pareizi izņemtu kauliņu. Nevis izknibiniet to no vidus ar naža galu, bet gan ar asmeni uz leju nazi spēcīgi trieciet kauliņā, kas vīd uz pusēm pārgrieztā avokado mīkstumā. Kauliņš paliks pie naža! Protams, auglim vajadzētu būt pienācīgi gatavam, tas atkal nozīmē papildu piesardzību, to sagriežot.

Patēriņš aug

Ja jau avokado būtu tik trakoti bīstams, vai gan ASV tā patēriņš sasniegtu septiņas mārciņas jeb trīs kilogramus gadā uz iedzīvotāju, kā apgalvo portāls Worldatlas.com? Ņujorkā un Amsterdamā ir atvērti īpaši avokado bāri. LTV raidījuma Sirmais. Kulta ēdieni komanda, kas nupat atgriezās no avokado pētniecības ekspedīcijas Kolumbijā, tur dzirdējusi, ka japāņi avokado patēriņu pēdējos gados pieaudzējuši par 300%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu