Jauno elektrovilcienu iepirkumu nevarēs turpināt bez ietekmes uz valsts budžetu • IR.lv

Jauno elektrovilcienu iepirkumu nevarēs turpināt bez ietekmes uz valsts budžetu

19
Ilustratīvs foto: Austra Helēna Žagare, LETA

”Pasažieru vilciena” projekta paredzamā ietekme uz valsts budžetu – 5,7-38,8 miljoni eiro tuvākajos gados

Akciju sabiedrības “Pasažieru vilciens” (PV) jauno elektrovilcienu iepirkumu tomēr nevarēs turpināt bez ietekmes uz valsts budžetu, liecina Satiksmes ministrijas (SM) ziņojums, kuru šodien plāno izskatīt valdība, vēsta aģentūra LETA. Tajā aplēsta PV projekta ietekme uz valsts budžeta bilanci līdz 2022.gadam.

SM informē par PV plānotā iepirkuma ietekmi uz vispārējās valdības sektora budžeta bilanci pirms iepirkuma otrās kārtas izsludināšanas. PV ir aplēsis prognozēto ietekmi uz vispārējās valdības sektora budžetu. Aplēses atspoguļo neto ietekmi, nevis projekta kopējās izmaksas. Valdības sēdes protokollēmuma projekts paredz pieņemt zināšanai, ka PV plānotā iepirkuma negatīvā ietekme uz vispārējās valdības sektora budžeta bilanci 2019.gadā indikatīvi ir 5,7 miljoni eiro, 2020.gadā – 25,6 miljoni eiro, 2021.gadā – 44,7 miljoni eiro, 2022.gadā – 50,4 miljoni eiro un 2023.gadā – 38,8 miljoni eiro.

Kā skaidro SM, atbilstīgi Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 21.maija regulai par Eiropas Nacionālo un reģionālo kontu sistēmu Eiropas Savienībā (EKS) PV ir iekļauts vispārējās valdības sektorā un, gatavojot budžeta prognozes, uzņēmuma plānotā saimnieciskās darbības ietekme iekļauta aprēķinos. Tādēļ aktīvu vērtības pieaugumam – depo būvniecībai un jaunu elektrovilcienu iegādei – ir tieša ietekme uz vispārējās valdības sektora budžeta bilanci, neskatoties uz to, ka iepirkums tiktu finansēts no PV aizņemtajiem līdzekļiem.

Ministru kabineta 2017.gada 11.aprīļa sēdē tika pieņemts zināšanai, ka ar jauno vilcienu iepirkumu plānotajā veidā PV ietekme uz vispārējās valdības sektora budžeta bilanci 2020.gadā gandrīz par pusi samazinaātu jaunām politikas iniciatīvām pieejamo finansējumu. Paredzēts Finanšu ministrijai ņemt vērā minēto fiskālo ietekmi, izstrādājot fiskālās prognozes likumprojektam “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam”.

Vienlaikus paredzēts noteikt – ja iepirkuma faktiskā negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci jebkurā gadā vairāk nekā par 5% pārsniedz protokollēmumā noteikto indikatīvo ietekmi, SM, pirms PV uzņemas saistības iepirkuma nodrošināšanai, jāinformē Ministru kabinets par iepirkuma ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci un parādu.

Jau vēstīts, ka PV pērn izsludinājis konkursu par 32 piepilsētas pasažieru elektrovilcienu ar 400-450 sēdvietām piegādi. Tostarp paredzēts, ka iepirkuma konkursa uzvarētājam būs jāpiegādā piepilsētas pasažieru elektrovilcieni, kā arī piegādāto piepilsētas pasažieru elektrovilcienu uzturēšanai nepieciešamais aprīkojums un jāveic personāla apmācība par piegādāto piepilsētas pasažieru elektrovilcienu ekspluatāciju un uzturēšanu.

Pieteikumu konkursā par jaunajiem elektrovilcieniem iesniedza pieci pretendenti – Spānijas uzņēmums “Patentes Talgo S.L”, Šveices uzņēmuma “Stadler” Polijas meitasuzņēmums “Stadler Polska Sp. z o.o.”, “Siemens AG” un “Sinara Group” Krievijas kopuzņēmums “Uraļskije lokomotivi”, Spānijas kompānija “Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A.” (CAF) un Čehijas uzņēmums “Škoda vagonka a.s.”. Visi pieci pretendenti kvalificējušies konkursa otrajai kārtai, taču tā vēl nav izsludināta.

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu