Daļā lielo pilsētu vara pozīcijas saglabā, bet dažās iespējamas pārmaiņas • IR.lv

Daļā lielo pilsētu vara pozīcijas saglabā, bet dažās iespējamas pārmaiņas

29
Foto: Patrīcija Eglīte, LETA

Vairākumā novadu un pilsētu vēlēšanās varu saglabājušas līdzšinējās valdošās partijas un saraksti

Vairākumā novadu un pilsētu vēlēšanās varu saglabājušas līdzšinējās valdošās partijas un saraksti, liecina aģentūras LETA un lsm.lv apkopotā informācija. Vairākās lielajās pilsētās varas partijas saglabā savas pozīcijas, kaut ar nedaudz mazāku vēlētāju atbalstu nekā līdz šim, taču trijās – Daugavpilī, Jūrmalā un Liepājā – iespējamas pārmaiņas.

Jau vēstīts, ka Rīgā ar 50,85% pilsoņu atbalstu un 52 vietām valdošā paliks ”Saskaņas” un ”Gods kalpot Rīgai” apvienība. Sarežģītas sarunas par koalīciju gaidāmas Jūrmalā, prognozē lsm.lv. Gata Trukšņa vadītais Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) zaudējis vēlētāju atbalstu – par ZZS nobalsoja 30,77% vēlētāju salīdzinājumā ar 35,85% pirms četriem gadiem, ziņo LETA.

ZZS seko “Tev, Jūrmalai” un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) apvienotais saraksts, par kuru Jūrmalā nobalsojuši 21,28% vēlētāju. Partija “Saskaņa” ieguvusi 18,32% vēlētāju atbalstu, par VL-TB/LNNK balsis atdevuši 10,61% vēlētāju. Balsu sadalījums liecina, ka mazākajām partijām pietiktu mandātu, lai nepieļautu Trukšņa atgriešanos mēra amatā, taču tas prasītu “Saskaņas” un Nacionālās apvienības sadarbošanos koalīcijā. ZZS Jūrmalas domē varētu būt ieguvusi 6 deputātu krēslus, “Tev, Jūrmalai” un JKP – četrus, “Saskaņa” – trīs, Nacionālā apvienība – divus.

Daugavpils domē ir iekļuvušas trīs partijas, un valdošās koalīcijas izveidošanai būs nepieciešama divu vienošanās. Daugavpilī ar minimālu pārsvaru uzvarējusi valdošā “Latgales partija”, kas ieguva par 113 balsīm vairāk nekā partija “Saskaņa”. Par “Latgales partiju”, kuras saraksta līderis ir pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, balsis atdeva 28,57% iedzīvotāju, savukārt par “Saskaņu”, kuras saraksta līderis ir Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš, nobalsoja 28,16% vēlētāju.

Par Saeimas deputāta Riharda Eigima pārstāvēto “Mūsu partiju” nobalsojuši 19,34% vēlētāju. “Latgales partija” domē būs ieguvusi sešus mandātus. “Saskaņai” Daugavpils domē būs piecas deputāta vietas. “Mūsu partijai” domē būs četras deputāta vietas. Otrajā lielākajā Latvijas pilsētā no 58 483 balsstiesīgajiem nobalsoja 27 679 jeb 47,33% vēlētāju.

Pašvaldību vēlēšanās Jēkabpilī sarucis atbalsts pilsētas mēra Leonīda Salceviča partijai, pašvaldībā varētu būt iekļuvušas pat deviņas partijas, līdz ar to gaidāmas sarežģītas koalīcijas veidošanas sarunas. Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, Salceviča Jēkabpils reģionālā partija ir savākusi 22,52% balsu salīdzinājumā ar 31,63% 2013.gada pašvaldību vēlēšanās.

Vairāk par 5% balsu Jēkabpilī ir ieguvuši vēl astoņi saraksti: “Saskaņa” – 16,68%, Latvijas Zaļā partija – 14,49%, Latvijas Reģionu apvienība – 7,88%, “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 7,63%, Latvijas zemnieku savienība – 7,6%, partija “KPV LV” – 7,03%, “Gods kalpot mūsu Latvijai” – 6,34%, un “Latgales partija” – 5,16%. Jēkabpils reģionālā partija pilsētas domē varētu būt ieguvusi trīs deputātu krēslus, “Saskaņa” un Latvijas Zaļā partija – pa diviem, pārējie seši domē iekļuvušie politiskie spēki – pa vienam, liecina aģentūras LETA provizoriskie aprēķini.

Rēzeknē pašvaldību vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi pie varas jau astoņus gadus esošā partija “Saskaņa” ar pilsētas galvu Aleksandru Bartaševiču. Par “Saskaņu” balsis atdeva 59,03% vēlētāju. “Saskaņa” jaunajā domes sasaukumā ieguvusi deviņas deputātu vietas, kas ir par vienu vietu vairāk nekā 2013.gadā. Otrajā vietā ierindojas partiju apvienība – “Latgales partija”, Nacionālā apvienība un “Vienotība”. Par to nobalsoja 12,18% iedzīvotāju. Partijai domē būs divi deputāti. Zaļo un zemnieku savienība ieguvusi 7,6% balsu, partija “Vienota Rēzekne” – 6,52% balsu.

Jelgavā lielu pārsvaru saglabā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), tomēr tai nepietiek atbalsta absolūtajam balsu vairākumam. Par pilsētas mēra Andra Rāviņa partiju vēlēšanās nobalsoja 41,54% vēlētāju. Par partiju “Saskaņa” nobalsoja 19,62% balsstiesīgo vēlētāju. Nacionālā apvienība ieguva 11,84% vēlētāju balsu. Domē iekļuva arī “Vienotība”, par kuru nobalsoja 9,05% vēlētāju.

Valmierā varu pārliecinoši ir saglabājis pilsētas mērs Jānis Baiks ar partijas “Valmierai un Vidzemei” sarakstu, kas saņēmis 60,32% vēlētāju atbalstu un 8 no 13 vietām domē. Zaļo un zemnieku savienībai ir 15,16% balsu, “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 9,78% vēlētāju atbalstu, “Vienotība” – 6,95%.

Liepājā visvairāk balsu ir ieguvusi mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija, kā arī Latvijas Reģionu apvienība. Liepājas partiju atbalstīja 31,26% vēlētāju, Latvijas Reģionu apvienību – 29,15%. Domē iekļuvusi arī “Saskaņa”, par kuru nobalsoja 19,58% vēlētāju. Politologi prognozē, ka te gaidāmas sarežģītas koalīcijas sarunas. Sesks paziņojis, ka mēra amats nav viņa pašmērķis, citē LETA.

Politiskā partija “Latvijai un Ventspilij” pārliecinoši uzvarējusi pašvaldību vēlēšanās Ventspilī, iegūstot 62,13% vēlētāju balsu. Visticamāk, Aivars Lembergs saglabās Ventspils mēra amatu. Otro vietu Ventspilī ieguvis saraksts, kurā apvienojušās Nacionālā apvienība, “Vienotība” un Latvijas Reģionu apvienība. Par šo sarakstu nobalsojuši 24,59% vēlētāju.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu