Četras arābu valstis pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Kataru • IR.lv

Četras arābu valstis pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Kataru

36
Attēls: Reuters-LETA

AAE, Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija apsūdz Kataru terorisma atbalstīšanā

Četras arābu valstis pirmdien paziņojušas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru, apsūdzot to terorisma atbalstīšanā, vēsta aģentūras LETA-AFP/DPA/AP. Diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtraukuši Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija.

Visas četras valstis paziņojušas, ka to diplomāti atstās Kataru, tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem. Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas šiītu nemierniekiem, paziņojusi, ka izslēdz Kataru, kas koalīcijas rīcībā bija nodevusi kara lidmašīnas.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, “lai pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām”. Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā “Musulmaņu brālība”, “Al Qaeda” un “Islāma valsts”, kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

Bahreinas ziņu aģentūra uzsver, ka attiecības ar Kataru tiek pārtrauktas, jo Katara “satricinājusi Bahreinas drošību un stabilitāti un iejaucas tās iekšējas lietās”. Bahreina vaino Kataru, ka tā “atbalsta bruņotas teroristu aktivitātes un līdzekļu piešķiršanu ar Irānu saistītiem grupējumiem, lai veiktu sabotāžu un izplatītu haosu Bahreinā”.

Saūda Arābijas un citu Persijas līča Arābu valstu attiecības ar Kataru pasliktinājās pirms vairākiem gadiem, kad tā atbalstīja toreizējo Ēģiptes prezidentu Mohamedu Mursi, kurš bija “Musulmaņu brālības” pārstāvis un vēlāk tika gāzts apvērsumā. 2014.gada martā, jau pēc Mursi gāšanas, šo nesaskaņu dēļ Saūda Arābija, AAE un Bahreina atsauca savus vēstniekus no Kataras. Astoņus mēnešus vēlāk, kad Kataras varas iestāžu spiediena šo valsti atstāja vairāki “Musulmaņu brālības” dalībnieki, trīs valstu vēstnieki atgriezās Dohā.

Pagājušajā mēnesī AAE, Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija bloķēja piekļuvi vairākiem Kataras medijiem, tostarp valsts finansētajam telekanālam “Al Jazeera”, pēc tam, kad Kataras oficiālās ziņu aģentūras vietnē tika publicēti Kataras emīra šeiha Tamima al Hamada al Thani izteikumi, kuros viņš nosauc Irānu par “islāma lielvaru” un kritizē ASV prezidenta Donalda Trampa politiku pret Irānu. Savukārt Katara paziņoja, ka emīra izteikumi esot safabricēti un tos ziņu aģentūras vietnē ievietojuši hakeri.

Komentāri (36)

Austras koks 05.06.2017. 13.44

Mežoņi spridzina arī Austrālijā – Explosion in Melbourne, Australia in hostage attack, police probe terror links as two dead – http://www.express.co.uk/news/world/813094/melbourne-explosion-australia-hostages-brighton-terror

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu