Neredzamais top redzams • IR.lv

Neredzamais top redzams

10
NULL

Itāļu rakstnieks liek 21. gadsimta lasītājam iejusties Marko Polo ādā

Italo Kalvīno Neredzamās pilsētas ir grāmata, kurā cita citu papildina vairākas mūzas: Elīnas Brasliņas zīmējumi ar vienradžiem un eksotiskām sievietēm, šo sauli 1985. gadā pametušā Italo Kalvīno, kurš nosaukts par visu laiku izcilāko itāļu rakstnieku, teksts, un Daces Meieres tulkotājas talants. Tas šoreiz būtu izceļams īpaši, jo darīšana mums ir ar fantāzijas pilnu darbu, kas balansē uz dzejprozas robežas. 

Teksta tapšanu iedvesmojis Marko Polo, 13.-14. gadsimtā dzīvojušais ceļotājs un diplomāts. Marko Polo pirmais lielais ceļojums sākās 1271. gadā, kad viņš kopā ar tēvu un tēvabrāli devās uz Mongoļu impēriju, lai nodotu pāvesta vēstījumu mongoļu hanam. Tas bija 13. gadsimts, un, kā jau tajā laikā mēdza gadīties, komandējums ieilga, šoreiz uz 24 gadiem. Tajā laikā Marko Polo apmeklēja Āzijas zemes, kuras neviens eiropietis līdz tam nebija skatījis, ilgstoši dzīvoja arī Mongoļu impērijas hana galmā. 

Ceļotājs Eiropā atgriezās 1295. gadā, laikā, kad Venēcija karoja ar Dženovu, un viņš uzreiz nokļuva dženoviešu gūstā. Četru gadu laikā, ko Marko Polo pavadīja cietumā kopā ar rakstnieku Rustičello, tapa viņa Il Milione Brīnumu grāmata, kurā ceļojumu apraksti pierakstīti kā viņa saruna ar mongoļu hanu Hubilaju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu