Panākta vienošanās ar EK par OIK atlaidi energoietilpīgiem apstrādes uzņēmumiem • IR.lv

Panākta vienošanās ar EK par OIK atlaidi energoietilpīgiem apstrādes uzņēmumiem

17
Foto: Evija Trifanova, LETA

Ekonomikas ministrija vienošanos par atlaidi ražotāju elektrības cenai saskaņoja 2 gadus

Pēc gandrīz divus gadu ilga saskaņošanas procesa Ekonomikas ministrija (EM) saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) saskaņojumu valsts atbalsta sniegšanai energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, aģentūrai LETA pavēstīja ministrijā. Atbalsts izstrādāts, lai mazinātu uzņēmumu izmaksas par elektroenerģiju ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) daļu gala cenā.

“Atbalsta mehānismu EM izstrādāja ar mērķi palielināt Latvijas energoietilpīgo apstrādes rūpniecības uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, radīt enerģijas izmaksu samazinājuma signālus investīciju apmēra un labi apmaksātu darbavietu skaita palielinājumam, kā arī veicināt tautsaimniecības izaugsmi, pakāpeniski palielinot apstrādes rūpniecības daļu iekšzemes kopproduktā,” pauda ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Valdības sēdē šodien paredzēts apstiprināt grozījumus kārtībā, kādā energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi iegūst tiesības uz samazinātu līdzdalību OIK maksājumam, veicot precizējumus saskaņā ar panākto vienošanos ar EK. Pēc EM vēstītā, mēneša laikā pēc noteikumu grozījumu apstiprināšanas un publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” energoietilpīgi uzņēmumi varēs sākt pretendēt uz tiesībām saņemt par 85% samazinātu maksājumu par elektroenerģijas OIK atjaunojamo energoresursu (AER) daļu, kas paaugstinās uzņēmumu konkurētspēju Eiropas Savienības (ES) vai trešo valstu eksporta tirgos, kur elektroenerģijas izmaksas var būt līdz pat 2-3 reizes zemākas nekā Latvijā.

Energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi varēs iegūt tiesības uz OIK samazinājumu vienam kalendārajam gadam, ja tie atbilst noteiktiem kritērijiem. Vienlaikus komersanta apgrozījumam no saimnieciskās darbības, kas atbilst valdības noteiktajām NACE nozarēm, ir jābūt vismaz 30% no komersanta kopējā apgrozījuma iepriekšējā kalendāra gadā. Lai iegūtu tiesības uz OIK samazinājumu, komersantam pēc Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās EM jāiesniedz noteikti dokumenti. EM komersantam mēneša laikā izsniegs lēmumu, kurā tiks norādīts OIK samazinājuma apmērs, un tas jāiesniedz publiskajam tirgotājam AS “Enerģijas publiskais tirgotājs”.

Komersants var pieteikties OIK samazinājumam par iepriekšējā gada izmaksām. OIK un  elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums ietekmē ikvienas nozares un visas Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju, tajā skaitā pievienotās vērtības radīšanu. Īpaši tas ir attiecināms uz uzņēmumiem, kas savu pamatdarbību ir izvērsuši energointensīvajās nozarēs – metālrūpniecībā, šķiedras un būvmateriālu ražošanā u.c.

Vienlaikus dažādās publiskās diskusijās vairākkārt paustas bažas par valsts atbalsta elektroenerģijas ražošanai lietderību un izteiktas prasības pēc reformām OIK sistēmā, veidojot konkurētspējīgu elektroenerģijas cenu politiku un samazinot atbalstu lielajām gāzes spēkstacijām.

Lai nepieļautu OIK un līdz ar to arī elektroenerģijas gala cenas kāpumu, EM līdz šim veikusi vairākas darbības OIK sloga samazināšanai: no 2012.gada netiek piešķirtas jaunas tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros; OIK fiksēts 26,79 eiro par megavatstundu apmērā, kas iekļauts arī vairāku pēdējo gadu valdību deklarācijās; radīts atbalsta mehānisms energoietilpīgiem apstrādes uzņēmumiem; novērsta elektrostaciju pārkompensācija, nosakot maksimāli pieļaujamo peļņas normu 9% apmērā; izstrādāta OIK diferenciācija pēc pieslēguma jaudas, kas būs spēkā no 2018.gada janvāra.

Aģentūra LETA jau rakstīja – lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no AER un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā kā atbalsta instruments tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un jaudas maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu. Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā.

Komentāri (17)

andrejs 30.05.2017. 11.48

Maksās pārtikusī latviešu tauta. To jau sen varēja paredzēt. Tirgus cenas :)))))

+4
0
Atbildēt

0

Absints 30.05.2017. 15.20

Slikti, jo to, ko nemaksās uzņēmumi, nosegs iedzīvotāji, Labi būtu tad, ja OIK likvidētu- t.i. nemaksātu tādiem kā Kalvītim par Cirīšu HES vai Šķēlem par “Vēja parku”. OIK izmaksu daļa samazināta netiek, apsveicu visus ar elektrības tarifu pieaugumu!

PS vai Latvijai ir izdevīgi energoietilpīgi uzņēmumi? Vai mums tos vajag?

+3
-1
Atbildēt

4

    basta > 30.05.2017. 16.45

    to Ķīps

    OIK lauvas tiesa aiziet par Vienotības īstenotā viņu saimnieka Savicka pasūtītā TECII 2. kārtā sadedzināto gāzi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 30.05.2017. 22.47

    2015.gada deviņos mēnešos kopējās OIK iekļaujamās publiskajam tirgotājam

    kompensējamās izmaksas sasniedza 194,2 milj.EUR, no tām 37,1 milj.EUR veido

    kompensējamās izmaksas par elektroenerģijas iepirkšanu no mazas jaudas

    koģenerācijas stacijām, 76,2 milj.EUR – kompensējamās izmaksas par

    elektroenerģijas iepirkšanu un maksa par uzstādīto elektrisko jaudu ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo no atjaunojamiem energoresursiem (turpmāk – atjaunojamie energoresursi), un 80,9 milj.EUR kompensējamās izmaksas, kuras veido maksa par uzstādīto elektrisko jaudu dabasgāzes koģenerācijas stacijās, kuru uzstādītā elektriskā jauda ir lielāka par četriem megavatiem (turpmāk – lielas jaudas koģenerācijas

    stacijas). OI kompensējamās izmaksas pa mēnešiem atspoguļotas 2. attēlā.

    https://www.sprk.gov.lv/uploads/doc/ZiojumsOIKIIIcet19Nov2015.pdf

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > 31.05.2017. 11.12

    Для предприятия это уровень небольшого цеха с 20-40 работниками и несколькими станками, и то потребление уже ближе к 700 MWH будет. Чуть завод побольше, и это уже 1500-2000 MWH?

    И есть желание прибить эти предприятия? Оставить потребителей до 500 MWH? Интересно, что это за производства будут таки? Ремесленник, который на 2 небольших станках делает сувениры типа сакт и деревянных ложек.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    basta > 31.05.2017. 15.58

    to Ēriks

    “37,1 milj.EUR veido kompensējamās izmaksas par elektroenerģijas iepirkšanu no “mazas jaudas koģenerācijas stacijām”

    Tad jau tā pati gāze vien būs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 30.05.2017. 22.58

Redzam, ko sabiedrībai izmaksā pat epizodiska pakļaušanās vides aktīvistu reklamētai zaļai domāšanai. Ar “ekologu” lozungiem tiešām var dzīvot zaļi. Varbūt ne gluži visi, bet tās jau detaļas.

+2
0
Atbildēt

5

    Ēriks > J.Biotops 31.05.2017. 07.29

    Ja kāds pārdevējs pārdod savu preci par neadekvāti paaugstinātām cenām,vaina jāmeklē citur,nevis zaļumā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > J.Biotops 31.05.2017. 16.10

    to J.Biotops

    Vispār jau tie ir zilie, kuri savu saimnieku rīkoti uzsēdināja Latviju uz Gazprom adatas, kaut gan arī ZZS biedri, kā Vējonis, Silenieks, Kļaviņš, Bergmanis, Emsis nekādi zaļie nav.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > J.Biotops 30.05.2017. 23.14

    Jā,zaļie ir slikti cilvēki,atņem potenciālo peļņu labās un lētās krievu gāzes tirgotājiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 31.05.2017. 07.18

    Ērik, taisnība – kurš gan vēl pasargātu mūs no krievu gāzes, ja nebijuši zaļie un viņu ZZS (ja nebūsiet pamanījis, tā ir ZAĻO un zemnieku savienība), pašlaik valdošā brigāde Latvijā un dažās plaukstošās pašvaldībās.

    Par laimi, inteliģentās sabiedrības un progresīvās žurnālistikas atbalsts zaļajiem ir nesatricināms, tātad arī turpmāk dzīvosim zaļi. Slava OIK!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > J.Biotops 31.05.2017. 07.59

    Šobrīd atbalsta saņemšanas tiesības ir spēkā 460 komersantu elektrostacijām, bet ražošanu no tām ir sākušas 418. Valsts atbalsts atkarībā no stacijas jaudas ir noteikts no 10 līdz 20 gadiem. Jāatgādina arī, ka kopš 2012. gada līdz 2020. gadam ir noteikts moratorijs jaunu tiesību piešķiršanai.

    Tā kā komersantu elektrostacijām ir vēsturiski piešķirtas tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros un saistībā ar ievērojamo OIK maksājumu pieaugumu un OIK prognozēm laika posmā līdz 2025. gadam, valsts ir lēmusi, ka, sākot ar 2014. gadu un līdz 2019. gada 31. martam OIK elektroenerģijas galalietotājiem tiek saglabāta 26,79 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) apmērā.

    Tas nozīmē, ka par katru pašu patērēto kilovatstundu (kWh) OIK patlaban un līdz 2019. gada 31. martam maksājam 2,679 centus. Kādu iespaidu tas atstāj uz mūsu naudasmaku? Piemēram, ja mājsaimniecība patērē apmēram 150 kWh mēnesī, tad šīs mājsaimniecības mēneša maksājums par OIK ir aptuveni 4 eiro, bet gadā tas sastāda – 48 eiro.

    Deklarācija par M. Kučinska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību paredz OIK nepaaugstināt virs 26,79 eiro/MWh, kā arī īstenot OIK kompensācijas pasākumus, tai skaitā pasākumu energoietilpīgo uzņēmumu atbalstam.http://m.lvportals.lv/visi/skaidrojumi/281264-kas-ir-oik-un-kapec-ta-ir-musu-rekinos/

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu