Kārtējās lamatas rīdziniekiem • IR.lv

Kārtējās lamatas rīdziniekiem

24
Ilustratīvs foto.
Iveta Buiķe

Rīga – rekordiste konkurences kropļošanā

Rīga ir rekordiste – vai tā nav laba ziņa? Varbūt tomēr ne īsti tad, ja šādu atzinumu pauž Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama. Interviju un diskusiju ciklā ”Delfi TV ar Jāni Domburu” viņa norādīja, ka Rīga ir rekordiste konkurences kropļošanas gadījumos.

“Tik daudz konkurences kropļojumu, cik no Rīgas pašvaldības uzņēmumiem, neesam ne no vienas citas pašvaldības saņēmuši un pētījuši. Ir bijusi gan “Rīgas satiksmes” un “[Rīgas] mikroautobusu satiksmes” lieta, un arī daudzas citas uzraudzības, kuras esam rosinājuši, jo tie pārkāpumi ir tik smalki savērpti, ka tur pat Konkurences likums neder, bet būtība ir viena – atbalstīsim savējos, radīsim savējiem priekšrocības, un vai tur būs iepirkums vai nebūs iepirkums, rīkosim iepirkumus tā, lai tur noteikti uzvarētu,” raidījumā atzina Ābrama.

Patiesi žēl, ka šī atziņa nenonāk pie plašām rīdzinieku masām, kuras balso par šī antirekorda autoru Nilu Ušakovu un viņa ”Saskaņu”, kā arī satelītiem ”Gods kalpot Rīgai”. Īpaši tādēļ, ka pašreizējie Rīgas domes saimnieki ir sagatavojuši kārtējās lamatas rīdziniekiem.

Ļoti iespējams, ka tuvākajā laikā pilsētnieki par atkritumu izvešanu būs spiesti maksāt līdz pat 30% vairāk nekā tagad.

Kas tad ir noticis? Ušakova Rīgas dome gatavo lēmumu, lai nodotu atkritumu pārstrādāšanu viena uzņēmuma rokās uz 20 gadiem.

Jau 2017. gada februārī Konkurences padome Rīgas domi un Mājokļu un vides departamentu brīdināja, ka saistībā ar Rīgas domes plānoto publiskās un privātās partnerības līgumu sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Konkurences padome vēlas paust bažas par paredzēto līguma termiņu, kā arī izvēli veidot kopsabiedrību tikai ar vienu atkritumu apsaimniekotāju, veidojot tikai vienu atkritumu apsaimniekošanas zonu, kā rezultātā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tirgus Rīgā tiks slēgts konkurencei uz 20 gadiem.

Ievērojot apsaimniekojamos sadzīves atkritumu apjomus, Rīga Latvijas mērogā ir būtiskākais šo pakalpojumu tirgus. Rezultātā, piešķirot to tikai vienam tirgus dalībniekam uz 20 gadiem, visticamāk, šajā laikā no tirgus var pazust pietiekami efektīvi tirgus dalībnieki, kuri pašlaik sniedz pakalpojumus galvaspilsētā.

Turpmāk iespējamos konkursos pēc 20 gadiem konkurence var arī nepastāvēt.

Konkurences padome, kas daudz pētījusi atkritumu apsaimniekošanas tirgus problemātiku Latvijā, uzskata, ka Rīgas teritoriju ir iespējams sadalīt vairākās atkritumu apsaimniekošanas zonās, kur paralēli var darboties vairāki sadzīves atkritumu apsaimniekotāji. Tā ne vien nodrošinātu konkurenci tirgū, vairākiem pakalpojumu sniedzējiem sacenšoties par pasūtītājam izdevīgāko piedāvājumu, bet arī saglabātu konkurētspējīgu vidi arī pēc 20 gadiem. Jāpiebilst, ka līdzīgs dalījums zonās pastāv arī par Rīgu mazākās pilsētās.

Konkurences padome uzsver, ka valstij un pašvaldībām, pieņemot lēmumus, kas ilgtermiņā var būtiski ietekmēt situāciju tirgū, jāņem vērā sabiedrības intereses konkurences palielināšanā, samērīgi izmantojot likumā noteiktos izņēmumus, piemēram, nenoslēdzot nepamatoti garus koncesijas līgumus vai būtiskus apjomus nepiešķirot tikai vienam tirgus dalībniekam.

Sabiedrības, tai skaitā Rīgas iedzīvotāju interesēs, ir saņemt pakalpojumus par konkurētspējīgām, nesadārdzinātām cenām, atbilstīgā kvalitātē.

Ja konkurence nepastāv, tad šie ieguvumi, vēl jo vairāk iespējamā monopolista netraucētas darbības rezultātā, patērētājiem tiek liegti. Tāpēc lūgts pirms plānotās publiskās un privātās partnerības tālākas virzības rūpīgi vērtēt pieņemamā lēmuma iespējamo ietekmi uz konkurenci, tirgu un patērētājiem ilgtermiņā.

Konkurences padome lūdza 5 dienu laikā iesniegt pētījumu par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstības perspektīvām, ko pēc Mājokļu un vides departamenta uzdevuma sagatavoja personu apvienība SIA “Konsorts” un SIA “Geo Consultants”.

Martā Konkurences padome līdzīgu brīdinājumu atkārtoti nosūtīja abām jau minētajām iestādēm un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Par atbildi pagaidām ir vien klusums, Rīgas dome laikam nevēlas tracināt vēlētājus līdz 3.jūnija vēlēšanām, atstājot lēmuma pieņemšanu uz laiku, kad rīdzinieki, iespējams, atkal būs ievēlējuši Ušakovu par savu mēru.

Ušakovs jau tradicionāli ar žurnālistiem nesarunājas, informāciju nesniedz. Arī par šo ieceri nav pieejami nekādi fakti, lai varētu izanalizēt iespējamās atkritumu apsaimniekošanas cenas vai kalkulēt, cik ilgā laikā uzņēmums varētu atpelnīt ieguldījumus šajā biznesā. Visdrīzāk, cenas tiks vienkārši noteiktas, pamatojot ar vajadzību pēc jaunām tehnoloģijām, vides aizsardzību, ekoloģiju, investīcijām, izmešiem – aizbildinājumus cenu kāpšanai gan jau atradīs.

Pēdējais laiks saprast, ka Ušakova vadītā Rīgas dome ne tikai izvilks no iedzīvotāju maciņiem līdz pat 30% vairāk naudas par atkritumu pārstrādāšanu nekā tagad, bet radīs arī visaptverošu cenu kāpumu.

Atkritumu cena ietekmēs cenas veikalos, ražošanā, jebkuru pakalpojumu Rīgā.

Visiem uzņēmumiem būs jāmaksā vairāk par atkritumu apsaimniekošanu, un šo sadārdzinājumu iekļaus preču un pakalpojumu cenā. Zīmīgi, ka neviena atkritumu pārstrādātāju asociācija nav satraukta par situāciju. Tas vedina domāt, ka ir iespējama vienošanās visu ieinteresēto pušu starpā un visu intereses tiks apmierinātas par rīdzinieku līdzekļiem.

Komentāri (24)

Dr. Bērziņš 30.05.2017. 13.03

Nu kruti, vai ne? Rīgā nogaida vēlēšanas, lai nesabiedētu vēl pēdējo idiotu, kurš būtu ar mieru balsot par Ausaini un Misteru 20 %.

Nez, vai tie rīdzinieki beidzot nesaņemsies un neaizvilks savas pakaļas līdz vēlēšanu iecirkņiem?

+5
-1
Atbildēt

1

    kolpants > Dr. Bērziņš 30.05.2017. 22.37

    И?

    Проголосуете за Единство? У которого на уровне страны рейтинг ниже 5% от вас самих же. А тут вдруг случится чудо, и Единство прям наведет порядок в Риге? А не будет так, что опять будут мешать эти неправильные партнеры по коалиции, всякие NA, ZZS, только теперь уже в Рижской думе?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

Anonīms 30.05.2017. 14.36

jā un cik es esmu sapratusi, savā paviršībā, tad tieši latviešu oligarhi ir lielākie un galvenie pelnītāji apsaimniekošanā

+1
0
Atbildēt

0

Anonīms 30.05.2017. 14.34

Viss pareizi. Galu galā – latviskās partijas taču atteicās vienoties Ušakova – kremļa ietekmes gāšanai.

Tagad vaidēt un žēloties, debess, kā neciešu šito zemisko liekulību

Biju Botāniskajā dārzā – runāju ar vienu večuku , par ko balsos – par naciķiem balsošot. Jautāju par kuriem tad – to viņš nemaz nezinot, kādi tur esot, bet savējie ir savējie un punkts. Nu ko citu tādi nezinātāji ir pelnījuši? labi ģērbies, ar mašīnu uz bot. dārzu atbraucis, nu nekāds ne bomzis , basos – par ko kāpēc – nekāda skaidrība nav.

Viens cits balsos par Kaimiņu, es saku – bet viņš jau nav tajos sarakstos – nē , nēesot, bet balsošot par viņa partiju.Es jautāju – kāpēc. Man atbild – Kaimiņš vienīgais saeimā uzdodot jautājumu – kur paliek nodokļu maksātāju nauda.

Nu tad – kā saka – ja tik dumi esam- tad neko citu kā svešzemju kugus neesam pelnījuši – naciķi acīmredzot to pirmo ir sapratuši un ir naskākie, bet citi jau – kā saka – piekrīt klusējot

+1
-3
Atbildēt

3

    basta > Anonīms 30.05.2017. 16.38

    to Skaisle

    NA nav bomžu partija, tāpēc cilvēks arī pieklājīgi ģērbts un ar mašīnu un uz Bordāna un Ķirša mušpapīriem neķerās.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 30.05.2017. 16.19

    nūū – ērikiņ, man jau apnīk katru reizi tevi laamāt un purināt , nu cik var – lamāties nedrīkstu, bet zini – tev varbūt palīdzētu beidzot saprast, ko rakstu

    bet nu labi -man tagad ļoti labs prāts – lai tad nu soreiz paliek

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 30.05.2017. 15.31

    Vot divkose cenzēts,vienā vietā raksta,ka visiem latviešiem vajagot vienoties,bet otrā tūlīt gāna un apsaukā nacionālistus,it kā tie nemaz nebūtu latvieši un ap viņiem vienoties nozīmētu atdošanās svešzemju kungiem,īsta ste##va.Ap ko tad latviešiem vajadzēja apvienoties,ap bijušo zatleristu,SC aicinātāju koalīcijā Ķirsi?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu