Aptauja: Latvijas iedzīvotāju spēja noteikt viltus ziņas ir apšaubāma • IR.lv

Aptauja: Latvijas iedzīvotāju spēja noteikt viltus ziņas ir apšaubāma

40
Foto: pixabay.com

Trešdaļa notic vēstij par incesta mācīšanu Norvēģijas skolās

Daudzu Latvijas iedzīvotāju pārliecība, ka viņi pazīst melīgu informāciju, var būt maldinoša, un tas nozīmē, ka viltus ziņām ir ievērojama ietekme uz sabiedrību, liecina Latvijā pirmā sabiedriskās domas aptauja par iedzīvotāju uzņēmību pret viltus ziņām.

Pēc Valsts prezidenta kancelejas pasūtījuma sabiedrisko pētījumu centra SKDS sarīkotās aptaujas dati rāda, ka daudzi no tiem, kuri uzskat, ka viņu spējas pazīt viltus ziņas ir labas, tās uzskata par patiesām vai daļēji patiesām. 60% aptaujāto atzīst, ka viņiem bieži vai dažkārt nākas saskarties ar informāciju par notikumiem Latvijā vai citās valstīs, kas ir pilnīgi vai daļēji izdomāta. 44% aptaujāto uzskata, ka viņiem ir ļoti labas vai drīzāk labas spējas atšķirt izdomātas ziņas no patiesām, savukārt 35% atzīst, ka viņu spējas ir ļoti vājas vai drīzāk vājas.

“Konkrēti viltus ziņu gadījumi ietekmē arī iedzīvotājus, kuri uzskata, ka pazīst melīgo informāciju,” norāda SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Piemēram, viltus ziņu par to, ka Norvēģijas izglītības ministre it kā vēloties ieviest mācību stundas par incestu kā normālu parādību, par patiesu vai daļēji patiesu nosauca 38% no tiem, kuri uzskata, ka viņiem piemīt ļoti vai drīzāk labas spējas pazīt nepatiesu informāciju un kuri bija saskārušies ar šo ziņu.

Valsts prezidenta kancelejas rīkotās aptaujas diskusijas dalībnieks, Igaunijā dzīvojošais krievu publicists Artēmijs Troickis stāstīja, ka Krievijas propaganda ir īpaši vērsta pret Baltijā dzīvojošajiem krieviem, lai kavētu viņu iekļaušanos pārējā sabiedrībā. Tomēr viltus ziņu ietekme pakāpeniski mazinās, it īpaši gados jaunu cilvēku vidū, kam nepieciešama kvalitatīvu mediju projektu attīstība krievu valodā.

SKDS aptaujas dati:

Komentāri (40)

e-remit 22.05.2017. 11.29

Atkal jau sociologs taisa šovu virzienā, kuru viņam kāds norādījis! Piemēram, “viltus ziņu par to, ka Norvēģijas izglītības ministre it kā vēloties ieviest mācību stundas par incestu kā normālu parādību, par patiesu vai daļēji patiesu nosauca 38% no tiem”.

Tagad paskatāmies uz cipariem un tur smuki redzam, ka tikai 7% atzina šo ziņu par patiesu, bet tos 69%, kas atzīst, ka šo ziņu vispār nav dzirdējuši, viņš vienkārši ignorē skaistu ciparu vārdā!

Diemžēl, nav jau pirmā aptauja, kurā cenšas cilvēkus pataisīt par muļķiem ar dīvainiem jautājumiem un dīvainu analīzi.

+5
-2
Atbildēt

1

    jupissb > e-remit 23.05.2017. 05.29

    e-remit, jūsu rakstītais ir labs piemērs tam, kā top “alternatīvi fakti”.

    Jūs citējat rakstu: “Piemēram, viltus ziņu par to, ka Norvēģijas izglītības ministre it kā vēloties ieviest mācību stundas par incestu kā normālu parādību, par patiesu vai daļēji patiesu nosauca 38% no tiem”, kopējot viena teikuma pirmo daļu, bet dzēšot otro, jo tā ir pretrunā ar jūsu mērķi sagrozīt teiktā būtību. Pilns teikums ir: “Piemēram, viltus ziņu par to, ka Norvēģijas izglītības ministre it kā vēloties ieviest mācību stundas par incestu kā normālu parādību, par patiesu vai daļēji patiesu nosauca 38% no tiem, kuri uzskata, ka viņiem piemīt ļoti vai drīzāk labas spējas pazīt nepatiesu informāciju un kuri bija saskārušies ar šo ziņu.”, un no tā ir skaidrs, ka a) nav jēgas prasīt par viltus ziņas atpazīšanu tiem, kuri nav to pat dzirdējuši un b) no tiem, kuri ir dzirdējuši, apskatīti pašpasludināti eksperti “viņiem piemīt ļoti vai drīzāk labas spējas pazīt nepatiesu informāciju”. 38% no šīs nelielās, bet aptaujas kontekstā interesantās grupas (jeb 7% no visiem aptaujātajiem) ir pareiza un kontekstam atbilstoša informācija, savukārt jūsu mājiens, ka tiek ignorēta patiesā aina liecina vai nu par neiedziļināšanos, vai citu, slēptu mērķi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

vvilums 22.05.2017. 12.40

Varētu jau neuztraukties par info vidi, ja pašlaik neatrastos kara stāvoklī ar kaimiņvalsti, kā to nodevēja viena EP deputāte no Lietuvas, un ja ienaidnieka apmaksāta propaganda( ieskaitot skaisles, basta troļļošanu) negāztos iekšā pa visām spraugām.

Ir jāstiprina mediju vide ( ceturtā vara), vismaz valsts un pašvaldību līmenī, ja jau tiek tērēti sabiedriskie līdzekļi, un ne tak surogātiem vai LukašReklamBukletiem kā tas ir pašlaik.

+4
-1
Atbildēt

4

    basta > vvilums 22.05.2017. 12.56

    to vvilums

    Vai tad nebeidzamais karastāvoklis ar kaimiņvalsti Putina sunītēm ir traucējis uzlekt kazačoku Sarkanā laukumā 9. maijā, jeb ostīt gaisu zem SC sedziņas?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > vvilums 22.05.2017. 14.22

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/661139-kolumbarija_lieta_izbeigta_par_spiti_stabinas_un_draudzenes_sarunam_par_otkatiem

    Tukša lieta,» kas pierādot, ka korupcijas apkarotāji veicot politiskas akcijas pret Rīgas domi. Šādu formulējumu galvaspilsētas vadība regulāri izmanto, runājot par domes Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko (GKR) aizturēšanu pirms četriem gadiem tā dēvētās kolumbārija lietas ietvaros. Aizdomās par 100 tūkstošu eiro kukuļa pieprasīšanu KNAB pret Aļeksejenko sāka kriminālprocesu, kas tika izbeigts pirms gada. Latvijas Televīzijas raidījumam «de facto» izdevās iepazīties ar šo KNAB lēmumu, kurā redzams, cik brīvi tagad starptautiskajā meklēšanā izsludinātā Ārija Stabiņa un viņai labi pazīstamā Krievijas investoru pārstāve apsprieda «otkatus» un pārrunas ar politiķiem Rīgas domē.

    Pirms vairāk nekā desmit gadiem Rīgas dome bija izlēmusi, ka Varoņu ielā netālu no krematorijas ir jātop kolumbārijam jeb pelnu kapsētai. Tika izstrādāts objekta tehniskais projekts, taču tā arī netika atrasti investori, kas būtu gatavi ieguldīt vairāk nekā vienu miljonu latu objekta būvniecībai. Šajā vietā kolumbārija nav vēl joprojām. Sākotnēji iecerētā grandiozā projekta vietā šogad ir gandrīz pabeigts krietni pieticīgāks kolumbārijs Otro Meža kapu teritorijā, kas uzbūvēts pilnībā par pašvaldības līdzekļiem un izmaksājis 175 tūkstošus eiro.

    Pirms pieciem gadiem Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko medijos gan runāja par to, ka Varoņu ielas kolumbāriju varētu būvēt ārvalstu investori no Ukrainas vai no Krievijas, taču būvniecību kavējot birokrātija.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > vvilums 22.05.2017. 15.17

    Jā,žēl gan,ka zatleristiem neiznāca gluži oficiāli apstiprināt savienību ar šo kompašku.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > vvilums 22.05.2017. 13.37

    man jau sāk trūkt enerģija visus troļļus iztramdīt

    Tas, ka Latvijas valsts uzņem , burtiski ar varu rauj iekšā Putina investorus, piedāvā viesnīcas Rīgas centrā, zemīti un mājiņas utt. utjprj – tas esot karastāvoklis ar Krieviju – nē – ja jāizlemj, kurš no mums nav riktīgs, tad es atsakos – Valsts rada šizofrēnisku situāciju – tādi vientieši kā vvilums entuziastiski atsaucās un un man uz to it kā mierīgi jānoskatās –

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 22.05.2017. 07.17

Bieži vien ļauži cenšas dzīvot savos vispārpieņemtajos uzskatos par kaut ko un tāpēc labprāt piekrīt jeb kam, kas itkā apstiprina viņu pārliecību.

Piemēram, Rietumu demokrātija – tā ir visatļautības leijputrija, kur ir neierobežota runas un rīcības uc brīvības, vai arī Latvijā visi ir zagļi, jeb utt.

Un, lai vieglāk būtu dzīvot savos stereotipos, tad arī labprāt notic ziņai, ka, piemēram, Ukrainā krievus sit krustā, BUK var nopirkt veikalā, vai kaut kam līdzīgam. Meklēt loģiku šādai viltus ziņu patērētāju auditorijai ir bezjēdzīgi.

+4
-2
Atbildēt

10

    Anonīms > rinķī apkārt 22.05.2017. 11.29

    ra, nu tu pats izlasi, ko tu raksti – TU BAUDI ŠO “SAPUVUŠO” RIETUMU DEOKRĀTIJU, bet priekš mums – palicējiem Latvijā – piesauc diktatūru – visāda veida ierobežojumus. Tas ir normāli?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 22.05.2017. 10.28

    ra – tu nelieti , tu esi aizbēdzis no beztiesiskās Latvijas, lai baudītu Reitumu lieputrijas augļus un par to te tagad žēlojies ! Bļedj – tāda liekulība ir prātam nepatverama. Es atsakos to saprast … , ja nu vienīgi tā, ka tev čeka maksā tik labi, ka esi gatavs savu māti pārdot un savu senču kapus apgānīt – tu neesi latvietis , tas nu man ir skaidrs . Būtu mana teikšana es tevi arestētu un cietumā par zaimošanu, par nepatiesu ziņu izplatīšanu. Visas tiesas bardzībā!!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 22.05.2017. 14.54

    …Riņķī apkārt raksta: – “Pēc trim gadiem atgriezīšos Latvijā, kur turpināšu maksāt nodokli, nu jau dubulto no šeit nostrādāto gadu pensijas.”

    …kāpēc pēc trim gadiem un nevis tagad?…būsi sasniedzis Vācijā nostrādāto gadu skaitu, lai saņemtu Vācijas pensiju?…

    …par kādu dubulto nodokli no pensijas Tu runā?…nu, gluži kā “sakarnieks” Gulbis!…maksājot soc.iemaksas no nopelnītās algas – tā daļa samazināja Tavu IIN, tātad IIN netika veikts pilnā apmērā…saņemot pensiju virs noteiktā neapliekamā minimuma, tikai atlikusī daļa tiek aplikta ar IIN…

    …ņemot vērā, ka iepriekšējos gados noteiktie atvieglojumi par apgādājamiem (bērni, mazbērni, vecāki, nestrādājoši dzīvesbiedri utt.) samazināja to algas daļu par kuru būtu jāveic IIN un vienas otrs vispār no savas algas nav maksājis IIN – par kādu dubulto nodokli no pensijas Riņķī apkārt mums vēlas pastāstīt?…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 22.05.2017. 13.45

    tu nemēģini mani diskriminēt tāpēc, ka esmu sieviete, neizdosies – pret šito naciķu niķi esmu imūna

    Tātad – runā – raksti tiešu valodu – ko tieši es nesaskatīju caur logu? Ka Vācijas pilsētās ir līdzenas ielas un ceļi? ka veikalos ir tikai kvalitatīvas preces? Ka valstī par nodokļu nemaksāšanu aiz restēm sēž ar bagāti un ļoti bagāti cilvēki? Ka kultūras iestādes ir pilnas ar labi ģērbtiem un pārtikušiem cilvēkiem?

    Ka pat imigranti nemet papīrus uz ielas?

    Ka … vārdu sakot – konkrētību. Spēju padotties un pat lūgt piedošanu, ja tu spēj argumentēt nevis tikai izrunāties Pietuk Krustiņa valodā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 22.05.2017. 15.04

    zane, sado viņam riktīgi !

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 22.05.2017. 11.32

    es tikko 7 dienas biju Vācijā, nelieši, cik labi jūs tur dzivojiet – kādas algas, kādas sociālās garantijas saņemiet, cik pilni un pārp[ilni un ar kvalitatīvām precem ir veikali, kāds ir serviss visur un par visu

    Mums tā vietā ir plika tukša demagoģija. Vēl grib mutes aizbāzt, lai mēs par to klusētu. Nāc šurp – atpakaļ uz Latviju – tad redzēsim kādu dziesmiņu tad dziedāsi. Tagad esi ka tāds šunelis, aiz lielāka un stipraka aizslēpies un rej uz mums –

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 22.05.2017. 13.50

    Kad atgriezīsies Latvijā, ra – tad piesakies. Gribēšu redzēt – sekot līdzi , ko tad rakstīsi. Tagad saku tev vēlreiz – nelielies ar citu spalvām un neprasi mums diktaīūru. Ja sev gribi – brauc uz Baltkrieviju, vai Krieviju, vai kur tālāk uz Koreju, vai pie Sisis , nē tepat pie Erdogana vari laist – tev tur nebūs vārda brīvība – varēsi gulēt mierīgi

    Es gan saku,ka dzīvošana Latvijā ir varoņdarbs, vai nu aiz mīlestības vai neuzņēmības aizbraukt. Man tas ir sajaukts- 50 + 50, jo mājas ir mājas un man bail, ka svešumā esot gribēšu atpakaļ.

    Es palīdzību valstij = pašvaldībai lūdzu , kad audžubērnam vajadzēja vairākas operācijas … man pateica , ka nepienākas. Kad būšot invaliditāte – tad pabalstu maksāšot … un tas uz visa tā fona, ka LM prēmijās maksā simtus tūkstošus

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    jabis > rinķī apkārt 22.05.2017. 12.43

    he he – tas man patīk – latviets latvieti var apēst, bet kapus neapgānīs, a ja nu pa LGBT burzmu uznekrofilē, ko tad, nolaizīties, un latvietēt tālāk vai arī mēģināt saturēt instinktus?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 22.05.2017. 11.03

    Skaisle. To, ka es Tev neesmu vienaldzīgs, esmu to jau sapratis :), bet tāpēc nevajag zaudēt galvu :). Iebrauc vispirms tēmā, un tad raksti komentāru. Tāds ir mans padoms Tev un ich wünsche dir einen schönen Tag noch :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 22.05.2017. 12.07

    Skaisle Vācija, kuru es pazīstu ikdienā, “nedaudz” atšķiras no tās, kuru Tu esi redzējusi caur autobusa logu, varbūt.

    Un vēl – nevajadzētu postulēt muļķības, ka dzīvošana Latvijā ir varoņdarbs :) Nupat man aprēķināja, ka Latvijā esmu nostrādājis 33 gadus. Par visiem esmu maksājis nodokļus un nereizes neesmu lūdzis valstij palīdzību. Arī tas nav varoņdarbs, tikai normāla attieksme pret dzīvi. Pēc trim gadiem atgriezīšos Latvijā, kur turpināšu maksāt nodokli, nu jau dubulto no šeit nostrādāto gadu pensijas :)Bet nečīkstu par deputātiem un arī kreklu uz krūtīm neplēšu:).

    Bet Tev to visu stāstīt ir bezjēdzīgi, jo Taviem komentāriem ir pavisam citi mērķi un tādēļ uzsākt sarunu ar Tevi, tā ir muļķība. Šoreiz to daru tikai aiz cieņas pret sievieti, ja, protams, esi sieviete :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu