Vai Daugavpilī valdīs Saskaņa? • IR.lv

Vai Daugavpilī valdīs Saskaņa?

8
Ap Lieldienām sociālajos tīklos plaši izplatījās Saskaņas līderu bilde, kurā Rīgas mērs Nils Ušakovs un Daugavpils mēra kandidāts Andrejs Elksniņš ar pareizticīgo baznīctēviem pozē pie katedrāles Daugavpilī. Centrā — Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs.

Lai gan politisko reklāmu ielās nav, medijos cīņa par Daugavpils mēra krēslu ir sīva un grūti prognozējama. Vai Saskaņai izdosies pārņemt arī otru lielāko Latvijas pilsētu? Tā par kampaņas galveno trumpi padarījusi kriminālprocesu, kurā tieši pirms vēlēšanām cenšas iesaistīt pašreizējo mēru Jāni Lāčplēsi

Starp 13 sarakstiem, kuri pretendē uz Daugavpils domes atslēgām, četru priekšgalā ir bijušie pilsētas mēri. Tomēr lielākās ambīcijas saistās ar jaunpienācēju – Saeimas deputātu Andreju Elksniņu, kurš pirmo reizi startē dzimtās Daugavpils vēlēšanās. Saskaņa pieteikusi nopietnas pretenzijas uz varu pilsētā, kurā krievu iedzīvotāju ir puse, tomēr šīs partijas biedrs mēra postenī vēl nekad nav nonācis. Līdz šim vēlētāji biežāk uzticējušies vietējās politikas smagsvariem, nepievēršot īpašu uzmanību partijas piederībai, kuru populāri kandidāti mēdz nomainīt gandrīz katrās vēlēšanās.

Neviena uzticama iedzīvotāju aptauja pilsētā nav publiskota, taču gandrīz katras partijas vadība zina stāstīt par kādām aptaujām, kas rāda vai nu tām labvēlīgu iznākumu, vai lielu skaitu vēl neizlēmušo vēlētāju. Tāpēc par nopietnākajiem mēra pretendentiem pieņemts uzskatīt tos, kuri visvairāk gozējas vietējos medijos. Tādi ir trīs – pašreizējais mērs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija), no ZZS ievēlētais Saeimas deputāts Rihards Eigims, kurš vairākus gadus vadījis pilsētu jaunās tūkstošgades sākumā un šoreiz kandidē no vietējās Mūsu partijas, kā arī saskaņietis Elksniņš.

Par mandātiem cīņu pieteikušas arī bijušās pilsētas vadītājas Rita Strode (Gods kalpot mūsu Latvijai) un Žanna Kulakova (Vienoti Latvijai), bijušais Eiroparlamenta deputāts Aleksandrs Mirskis (Alternative), pašreizējais domes vicemērs Pēteris Dzalbe (No sirds Latvijai), jauna seja vietējā politikā – Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis (ZZS), tagadējais domes deputāts Jurijs Zaicevs (Latvijas Krievu savienība) un vēl vairāki saraksti ar uzvārdiem, kas atpazīstamības ziņā atpaliek no nosauktajiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu