Austrumu slimnīcā trūkst vairāk nekā 200 mediķu • IR.lv

Austrumu slimnīcā trūkst vairāk nekā 200 mediķu

23
Foto: Edijs Pālens, LETA

Slimnīcā ar esošo finansējumu izdevies paaugstināt algas vairākās svarīgās nodaļās

Patlaban piecos Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāros ir 77 vakantas vietas ārstiem, 105 vakances māsām un 21 – māsu palīgiem, aģentūrai LETA pavēstīja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa. Savukārt Stradiņa slimnīcā, kur iepriekš ziņoja par operāciju pārplānošanu personāla trūkuma dēļ, vakantas 160 māsu un viņu palīgu vietas.

Lietiņa norādīja, ka mediķu trūkums netraucējot pacientiem sniegt gan plānveida, gan neatliekamo palīdzību 24 stundas diennaktī, ārstu un māsu aizplūšanu no slimnīcas nevarot raksturot kā masveidīgu. Slimnīcas valdei kopā ar finansistiem mēneša laikā izdevies esošā finansējuma robežās paaugstināt darba samaksu vairākos svarīgos posteņos.

Algas paaugstinātas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, Operatīvās ķirurģijas centrā, Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikā, kā arī stacionāra “Gaiļezers” intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā. Lietiņa piebilda, ka paaugstināt atalgojumu visam slimnīcas ārstniecības personālam būs iespējams tikai tad, kad jautājums par papildu finansējumu būs atrisināts valsts līmenī.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) trūkst 100 māsu, tostarp anestezioloģijas un operāciju māsu, kā arī 58 māsas palīgu-sanitāru, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Viņa norādīja, ka ārstu speciālistu trūkums neesot tik izteikts, bet tiek meklēti anesteziologi, zobārsti, kā arī ķirurgi dežūrposteņos Neatliekamās medicīnas centrā.

Sīle skaidroja, ka spriedzi slimnīcā rada māsu trūkums un tas, kā būs iespējams plānot operācijas. Problēmas plānošanā sākas, ja kāds kolēģis ir pēkšņi saslimis vai devies atvaļinājumā. Tomēr māsu trūkums slimnīcā esot pastāvīgs. “Jautājums joprojām ir aktuāls un kļūst aktuālāks,” norādīja Sīle.

Viņa uzsvēra, ka slimnīca operāciju plānošanā ir elastīga, vienlaikus norādot, ka tā nenozīmē tikai datuma un pacienta ierakstīšanu, jāņem vērā māsu skaits, resursi, medikamenti un citi faktori. Operāciju pārplānošana saistīta ar slimnīcas darba optimizāciju.

Kā informēja Sīle, Stradiņa slimnīcā ārsta vidējā bruto mēnešalga ir 1182 eiro, māsas – 779 eiro, māsas palīga – 561 eiro, bet sanitāra – 463 eiro.

Kā ziņots, otrdien Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome lēma aicināt veselības aprūpes darbiniekus brīdinājuma akcijas veidā brīvprātīgi atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku no 1.jūlija līdz 31.jūlijam. Sīle skaidroja, ka lēmums par dalību akcijā ir individuāls, vienotu lēmumu no darbiniekiem slimnīcas valde nav saņēmusi, jo ne daudzi nav gatavi atteikties no zināmas daļas ieņēmumu.

Komentāri (23)

Absints 17.05.2017. 18.02

Toties skolotāju ir par daudz, bet valsts tos sponsorē

+1
0
Atbildēt

0

Absints 17.05.2017. 17.46

Atbalstu mediķus, bet nedod Dievs tajā laikā saslimt…

+1
0
Atbildēt

0

dzeris49 18.05.2017. 10.29

Nav jau nekāda jēga vaimanāt par to, ka drīz vien šeit nebūs kas ārstē pat par maksu, ja pie varas esošo politmafiju šīs valsts pilsoņu veselība un dzīvība vispār neintersē.

Interesē sponsoru nauda, un kur var pagrābt lielāku kumosu no valsts pīrāga, otkati, utt., visu to kopumā sauc par “valsts nozagšanu”, taisni tāda ir mūsu pērkamās “elites” “nacionalā ideja”.

Tāpēc cēla un cels Potjomkuna sādžas, pasaulē dārgākads biblotekas, utt., utt., bet, nauda slimnieku ārstešanai neatradīsies, un normāla valsts apdr. sistēma kā Igaunijā vai Lietuvā nebūs, jo tā traucē zagt.

Un mūsu postsovoku sabiedrība uz visu to mierīgi noskatīsies, jo katrs domā – gan jau mani tas neskars, es nesaslimšu, solidaritāte postsovoku sabiedrībai nav raksturīga.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu