Makrons sola ar Merkeli strādāt pie "ceļu kartes" ES un eirozonas reformēšanai • IR.lv

Makrons sola ar Merkeli strādāt pie “ceļu kartes” ES un eirozonas reformēšanai

35
Angela Merkele un Emanuels Makrons. Foto: EPA-LETA

Francijas prezidents par jauno valsts premjerministru nosauc Eduāru Filipu

Jaunievēlētais Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien vizītē Berlīnē pavēstīja, ka cieši strādās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli pie “ceļu kartes” Eiropas Savienības (ES) un eirozonas reformēšanai, vēsta aģentūras LETA-AP.

Merkele atklāja, ka ar Makronu pārrunājuši Eiropas patvēruma sistēmu, tirdzniecības attiecības un citus jautājumus. Abi līderi pavēstīja, ka ir gatavi mainīt ES līgumus, ja tas būs vajadzīgs eirozonas reformēšanai.

Tiekoties ar Merkeli, Makrons pavēstīja, ka kopā jāstrādā “pie dziļām reformām, kas ir nepieciešamas un prasa kopīgu darbu”. Pēc Makrona teiktā, viņš tuvākajos mēnešos vadīs ekonomiskās reformas Francijā “ne tāpēc, ka to prasa Eiropa, bet tāpēc, ka tas vajadzīgs Francijai”.

Merkele aicināja uz “jaunu dinamiku” Vācijas un Francijas attiecībās, norādot, ka abu valstu intereses ir cieši saistītas. Merkele pavēstīja Makronam, ka “Eiropai klāsies labi tikai tad, ja ir spēcīga Francija”.

Makrons pirmdien par jauno valsts premjerministru nosaucis konservatīvās Republikāņu partijas pārstāvi Eduāru Filipu, vēsta aģentūras LETA-AFP. 46 gadus vecais Filips ir Francijas ziemeļu ostas pilsētas Havras mērs un valsts parlamenta deputāts, kas tika uzskatīts par ticamāko premjerministra amata kandidātu.

Izvēloties Filipu, Makrons skaidri signalizē gatavību savai partijai “La Republique en Marche” (Uz priekšu, Republika!”) piesaistīt uz modernizāciju vērstus republikāņu politiķus. Makrons, kurš kļuvis par jaunāko prezidentu Francijas vēsturē, panācis, ka viņa pusē nostājas arī daudzi sociālistu deputāti. Viens no Marona palīgiem, komentējot prezidenta izvēli premjerministra amatam, sacīja, ka tas palīdzēs Makronam “salauzt labējos”.

Filips ir studējis tajās pašās universitātes, kur Makrons, un viņiem abiem ir līdzīgi uzskati daudzos ekonomiskajos un sociālajos jautājumos. Politiķa karjeru viņš sāka sociālistu rindās, bet pēc tam pārgāja uz Republikāņu partiju un kļuva par tuvu sabiedroto bijušajam Francijas premjerministram Alēnam Žipē. Parlamentā Filips ievēlēts 2012.gadā. Viņš brīvi runā vāciski, ir trīs bērnu tēvs un brīvajā laikā raksta detektīvromānus.

Filipa pirmais uzdevums premjerministra amatā būs palīdzēt Makronam izraudzīties pārējos valdības locekļus. Pilns valdības sastāvs tiks izziņots otrdien. Makrons teicis, ka vēlas valdībā cilvēkus ar atšķirīgu pieredzi un ”jaunas asinis”. Līdzīgu līdzsvaru viņš centies panākt “La Republique en Marche” kandidātu sarakstā jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Makronam nepieciešams parlamenta vairākuma atbalsts, lai īstenotu savus ambiciozos plānus Francijas ekonomikas uzlabošanai un citas reformas. Tomēr “La Republique en Marche” parlamenta vēlēšanās sagaida sīva konkurence no Republikāņu partijas, galēji labējās Nacionālās frontes (FN), sociālistiem un galēji kreisajiem.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu