Valsts kontrole: Latvijas pensiju sistēma ir stabila, taču pilnveidojama • IR.lv

Valsts kontrole: Latvijas pensiju sistēma ir stabila, taču pilnveidojama

23
Foto: Zane Bitere, LETA

Riska punkti – mazās sociālās iemaksas un iestāžu patvaļa izdienas pensiju izmaksā

Latvijas pensiju sistēma ir stabila, taču pilnveidojama, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK), vēsta aģentūra LETA. VK šodien prezentēja ziņojumu “Vai valsts politika pensiju sistēmas ilgtspējas nodrošināšanai ir efektīva?”, norādot vairākus aspektus, kā pensiju sistēma būtu uzlabojama.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norādīja, ka revīzijas mērķis bija vērtēt starptautiski atzinīgi vērtēto Latvijas pensiju sistēmu, kas izveidota pirms 20 gadiem un kurai sabiedrības uzticēšanās ir zema. VK mērķis bija noteikt, vai pensiju sistēma spēj saglabāt savu ilgtspējību un pilda savas funkcijas.

VK secinājusi, ka vairāk nekā pirms 20 gadiem pieņemtais lēmums izveidot uz valsts sociālās apdrošināšanas pamatprincipiem balstītu trīs līmeņu pensiju sistēmu bijis pareizs, jo radīti priekšnosacījumi, lai sistēma būtu ilgtspējīga, proti, saglabātu stabilitāti neatkarīgi no ekonomiskajām un demogrāfiskajām izmaiņām un nodrošinātu pensijas gan esošajiem, gan nākotnes pensionāriem, skaidroja VK padomes locekle Inga Vārava.

Kaut arī Labklājības ministrijas (LM) paveikto pensiju reformas īstenošanā VK vērtē atzinīgi, vienlaikus tā norāda, ka ne viss pensiju reformā iecerētais ir īstenojies. Patlaban nav izdevies realizēt pensiju 1.līmeņa mērķi, proti, nodrošināt, ka minimālās pensijas apmērs sasniedz 20% no vidējās bruto algas valstī. 2015.gadā vairāk nekā 17% pensionāru valsts vecuma pensijas apmērs bija mazāks par reformā minēto minimālās pensijas apmēru.

Revīzijā secināts, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pensiju budžeta ienākumi nav pietiekami lielāku pensiju izmaksai, ir lielais personu skaits, kas iemaksas sedz samazinātā apmērā vai nesedz vispār. Mazo iemaksu devēji nepiedalās solidaritātes principa īstenošanā jeb pensiju izmaksā šodienas pensionāriem.

Revīzijā atklājās, ka 2011.gadā vienas vidējās vecuma pensijas izmaksai bija nepieciešamas deviņu mazo maksātāju iemaksas, savukārt 2015.gadā – jau 11. Turklāt mazo iemaksu maksātāji pietiekami neuzkrāj savu sociālo nodrošinājumu, kas nozīme, ka nākotnē pārējiem maksātājiem būs jānodrošina viņiem minimālās pensijas izmaksa.

VK aicina meklēt risinājumus, lai panāktu mazo iemaksu maksātāju līdzvērtīgu dalību ne tikai pensiju izmaksā šodienas pensionāriem, bet arī sava sociālā nodrošinājuma veidošanā. VK norāda, ka nepieciešams domāt par mērķtiecīgu pensiju budžeta rezerves jeb “drošības spilvena” veidošanu, lai nākotnē, palielinoties pensionāru īpatsvaram pret strādājošajiem, sistēma spētu saglabāt stabilitāti un nodrošināt pensiju izmaksu uzkrātajā un piešķirtajā apmērā.

Kontrole revīzijā analizēja arī izdienas pensiju jomu un secināja, ka tā neatbilst Latvijas pensiju politikas būtībai un būtu sakārtojama. Kā vēsta Latvijas Radio, VK norādījusi, ka izdienas pensiju jomā valda iestāžu patvaļa, tās izmaksājot par biroju darbiniekiem, lai gan izdienas pensiju mērķis ir nodrošināt riska profesiju pārstāvjus. Turklāt šīs pensijas ir lielākas nekā vecuma pensijas, tāpēc sistēma ir jāsakārto.

VK revīzijā sniegusi 12 ieteikumus LM, kurus ministrija pilnībā ir apņēmusies ieviest līdz 2020.gada beigām. Tā kā vairāki ieteikumi nav īstenojami bez Saeimas, Ministru prezidenta un finanšu ministra atbalsta, par revīzija konstatē’to VK informēs amatpersonas un institūcijas, aicinot rast risinājumus nepilnību novēršanai.

Kā teica LM pārstāvis Ingus Alliks, ministrija atzinīgi vērtē VK lietderības revīziju, tā sniedzot pārliecību, ka pirms 20 gadiem pieņemtais lēmums bijis pareizs. Arī turpmāk īstenotajiem pasākumiem jābūt mērķtiecīgiem, lai sasniegtu pirms 20 gadiem izvirzītos mērķus.

Komentāri (23)

zanE. 15.05.2017. 14.32

– “Revīzijā atklājās, ka 2011.gadā vienas vidējās vecuma pensijas izmaksai bija nepieciešamas deviņu mazo maksātāju iemaksas, savukārt 2015.gadā – jau 11. Turklāt mazo iemaksu maksātāji pietiekami neuzkrāj savu sociālo nodrošinājumu, kas nozīmē, ka nākotnē pārējiem maksātājiem būs jānodrošina viņiem minimālās pensijas izmaksa.”

…nu, kāpēc mūsu valstī viss ir ačgārni un…valdošie to uzskata par teicamu sistēmu, vien nedaudz pielabojamu?…

…vienas vidējās vecuma pensijas izmaksai nepieciešami “mazie” maksātāji…2017.gadā tie jau būs 15, bet ex-prezidenta Bērziņa pensijas izmaksai nepieciešami 70(!) “mazie” maksātāji…turklāt Bērziņa pensija ~4000 eiro, bet mums taču ir arī 6000 un vēl lielāku pensiju saņēmēji…un ar katru gadu viņu skaits pieaugs, jo tūkstošniekiem pensijas joprojām nodrošinās mazo algu saņēmēji…vai kāds sarēķinājis, cik minimālo pensiju saņēmējiem viņu pensijas nodrošina tāds “tūkstošnieks” ar savām iemaksām?…

…un te ir atkal īsti vietā citēt Elīnu Siliņu:

– “Tikpat graujošu ietekmi uz sociālo budžetu atstāj mega pensiju saņēmēji, kaut arī viņu skaits ir pavisam neliels. Esmu skeptiska pret tiesisko paļāvību, kas neļauj valstij pārskatīt jau piešķirtu pensiju, kas pieņemta pensiju likuma kļūdu dēļ, kā rezultātā iestājas sekas vidēji uz 20 sekojošiem gadiem. Kā piemēru, atkal var piesaukt vēl nesen augsti stāvošu amatpersonu, kura saskaņā ar statistiskajām prognozēm kopumā pensijā saņems 1,7 miljonus eiro, kas būtu godīgi tikai tad, ja tā 40 gadus no vietas būtu maksājis šodienas apdrošināšanas likmes no 18 tūkstošiem eiro lielas algas.”

…cerams, ka ar jauno nodokļu reformu beidzot tiks sakārtots jautājums par pašnodarbināto saimnieciskās darbības veicēju sociālajām iemaksām…n-tos gadus valsts uzskatījusi, ja ienākumi neatbilst valstī noteiktajai minimālajai algai – VSAOI nedrīksti maksāt, sociālās garantijas nesaņemsi un par pensiju vecumdienās vari vien tikai sapņot…gudrākie iemaksāja 3.pensiju līmenī, bet…šīs iemaksas nenonāca un nenonāk valsts sociālajā budžetā un pensiju sistēmā…un valdības vadītājs nepaguris no TV ekrāna apgalvo, ka pilna valsts ar ļaunprāšiem, kas neveic noteiktās sociālās iemaksas…taču…tā izskatās pēc apzinātas un liekulīgas rīcības – neļausim maksāt šodien un pēc gadiem tādi pašnodarbinātie nebūs tiesīgi apgrūtināt valstī pastāvošo pensiju sistēmu…ja nemāk labi dzīvot šodien, lai iet vecumdienās ubagot pabalstus no pašvaldībām – pasaulē labāko pensiju sistēmu taču nedrīkst pieļaut sagraut…

+5
-1
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 15.05.2017. 14.06

biroja darbinieku izdienas penzijas ir noziegums , izdienas penzijas pienākas tikai riska grupām , biroja darbinieku izdienas penzijas ir tīrākā sociaalaa budžeta izlaupīšana , militārpersonām 25 gadu izdiena , nemazāk.

+4
0
Atbildēt

2

    basta > 15.05.2017. 14.41

    to Ebenemezers

    Kā ar personālām pensijām čekas ziņotājiem, vai negribi no tās atteikties? Kā ar exprežu, kas valstij vien negodu un finansiālus zaudējumus nesuši, privilēģijām?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > 15.05.2017. 15.31

    saņemu penziju par nepārtrauktu 45 gadu darba stāžu , man nav nekad bijis izdienas , izņemot pāris gadu dienests krievu armijā 70to gadu sākumā , tā gan krieviņ.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu